Ramsvik
23 December
2009

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Vi tackar för ett fantastiskt 2009 på Ramsvik och hälsar alla gäster hjärtligt välkomna tillbaka 2010. Vi öppnar 29 april! (Och har öppet ända till 3 okt, så man hinner med lite hummerfiske också...)

Efter nyår öppnar vi bokningen och då kan ni ringa och prata med trevliga Annelie. Men du kan förstås också alltid boka via hemsidan eller ringa vår telefonsvarare...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
23 September
2009

HUMMERN BLÅSER INNE...

Den hårda västanvinden håller i sig och håller de flesta fiskare hemma.  Team Schlätta var dock ute och vittjade några tener och kom hem med en fin hona på 516 gram. Men Team 503 leder alltså fortfarande.

Själv tyckte jag att det mojnade en aning på eftermiddagen, så jag tog Tanne med mig ut i båten för att dra våra fyra tener. Lika bra att få hem dem, för det verkar ju fortsätta blåsa. Det vara lite trixigt att komma till och dra dem, för det var ju så många andra kulor och linor runt omkring, men det gick bra till slut.

Fångst? Nej, som artig värd överlåter jag förstås all hummer till Ramsviks gäster att fiska upp. Några krabbor var allt som var i dem...

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
22 September
2009

FÖRSTA HUMMERN LANDAD!

De flesta valde att ta sovmorgon och vilodag idag. 14 m/s är inte att leka med när man ska köra runt med propellern bland hundratals väler för att hitta sin egen tena.

Men inte gästerna i 503:an! Ut till havs och vittja tenerna som de kom åt och ansträngningen belönades! Två humrar blev dagsfångsten och den ena var en baddare: 770 gram och därmed solklar ledning i hummerfisketävlingen på Ramsvik.

I den rosa ledartröjan alltså: Team 503.

Heder även till Team Blåklint som var ute och vittjade sitt skäddegarn 100 m utanför campingkajen. Det hade trasslat in sig en hummer i garnet också, men eftersom det är en förbjuden fångstmetod blev den bara fotograferad och sedan återbördad till sitt rätta element med stränga åthutningar att krypa iväg till närmaste tena och ta in där istället.

(Bilden visar hur Blåklints hummer via en liten flygtur återbördas till havet...)

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
21 September
2009

HUMMERPREMIÄR PÅ RAMSVIK!

Idag gick startskottet för årets hummerfiske i Bohuslän och flera hugade fiskare har Ramsvik som sin hemmabrygga, både kära grannar och tillfälliga campinggäster.

Vädret spelade, som vanligt, en huvudroll i premiären. Friska vindar på 10-12 m/s från väster satte en sedvanlig bohuslänsk prägel på fisket och snacket. Vinden skulle dessutom tillta och vara frisk hela veckan, så det gäller ju att inte lägga sina "tener" på ställen där det är svårt att komma åt dem senare.

Ett favoritställe här ute, där det brukar vara så mycket kulor på ytan att man kan gå torrskodd på dem, är västsidan på Öberg Tånge, men där blir det lite svårare i år pga vinden. En amatör som undertecknad törs nog inte lägga något där i alla fall.  En oförsiktig undanmanöver för att man är för nära klipporna leder lätt till att man har någon annans lina i propellern. Förutom den omedelbara livsfaran, så är en sådan klantighet så neslig att efterföljande generationer kommer att få höra det...

Nej, jag ligger lågt tills det mojnar.

Men vi har även premiär för vår Lobster Bar i Ramsviks restaurang denna vecka. Kl 16-19 varje eftermiddag i v.39 är frusna hummerfiskare på väg hem välkomna att lägga till vid Ramsvikbryggan och gå upp till vår Lobster Bar och värma sig med en god fisk- och skaldjurssoppa eller en 200 g hamburgare för den  hungrige. Och den som inte fått någon hummer kan alltid trösta sig med en öl eller ett glas vin för endast 29 kr.

I Lobster Bar har vi även vår dagliga tävling för våra tuffa hummerfiskare. Man får komma in och rapportera sin fångst, protokoll förs och dagliga vinnare koras. Både flest antal och största vikt noteras.

Anmälda lag hittills är:

Team 503, som bor i husvagn  på plats 503 varje år denna vecka.

Team Blåklint, med bl a en elektriker från Östergötland. Nybörjare.

Mårdarna - har fiskat hummer i generationer. Lågoddsare.

Team Schlätta - med den häftigaste båten och gedigen erfarenhet. Låga odds även här.

Team Lundin - från Hunnebostrand. Vet ej om att de är anmälda till tävlingen ännu...

och, om inte familjeplikten kallar.

Marcus Bertilsson, Sotenäs egen mediemogul.

Må bästa fiskare vinna!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
20 September
2009

HÖSTBRÖLLOP I STRÅLANDE VÄDER

Lördagen 19 september var den stora dagen för Magnus och Victoria, från Skåne, som valde att gifta sig i den storslagna naturen på Ramsvik.

Under övervakning av släkt och vänner från södern ingick de lyckliga tu äktenskapets band längst ut på udden vid ramsviksstrandens slut.

Sällan har väl orden "vilken fantastisk tur ni har med vädret" uttalats av så många på en gång. Solen sken, vinden lekte i brudens hår och små vita molntussar seglade fram över himlen.

Efter vigselceremonin väntade en bröllopsmiddag med en medelhavsinspirerad buffé skapad av vår restaurangchef Peter.

Många hjärtliga tal från rörda fäder och lyckliga kompisar blev det, allt medan toastmadamerna ihärdigt tvingade gästerna att dansa fågeldansen och spexa loss.

På morgonen hade det varit tipspromenad i naturreservatet och frågorna var anpassade efter sällskapet. Man var tvungen att känna brudparet mycket väl, för att ha en chans på 10 rätt eller mer. De lyckliga vinnarna vann priser som t ex "att byta till vinterdäck på Magnus och Vickes bil", "att räfsa löven på deras nya trädgård" eller "att vara barnvakt i 24h åt lille Mario".

Festen kom sedan att pågå till långt in på småtimmarna under ledning av DJ BoBo, som visste att blanda hiphop och dansband så att svetten lackade på deltagarna.

På söndagen var det paketöppning vid brunchen och ett är säkert - Magnus & Vicke blir storkunder på IKEA när de öppnar sitt nya varuhus i Svågertorp.

 

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
17 Augusti
2009

RAMSVIK PÅ RADIO P4 GÖTEBORG

Idag blev Tobbe uppringd av Radio P4 Göteborg i en direktsändning och blev intervjuad om Ramsvik.

Du kan lyssna på intervjun. Länken leder till en sida på Sveriges Radio där man kan lyssna igen på gamla program. Intervjun är i programmet måndagen den 17 augusti kl 12-12.30.

Klicka här för att komma till Sveriges Radio.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
03 Augusti
2009

NYTT HJÄLTEDÅD

Vov!

Nu har jag gjort en hjälteinsats igen som jag fått mycket beröm för. Jag låg och slaggde lugnt och skönt när jag kände en skugga komma ner från ovan. Förstod genast faran och for upp som en blixt och skällde det värsta jag kunde och det är inte lite det - och se -  faran vek undan och matte kunde springa ut och rädda våra grannars frukost som okunnigt lämnats på bordet av pappan i den vagnen. Fina nybakade frukostfrallor och ostbiten hade kunnat försvinna upp i luften för gott om inte jag funnits och skrämt iväg de stora trutar som var på väg att slå klora i detta skrovmål.

Nu fick jag extra klappar och "kli" av de två flickorna som bor i den vagnen och gissa om det kändes skönt......

Vov på er så länge!

Vakten Hubbe

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
29 Juli
2009

DUSCH OCH TV I STUGAN?

En ständig diskussion som vi har är om vi ska sätta in dusch och TV i våra 100 Sjöbodstugor. Vill man ha TV och dusch i stugan? Ja, jag vet att det spontana svaret är JA. Men när jag tänker efter lite, är det inte ett helt självklart JA.

Vi har både TV och dusch i vår egen stuga, men det har inte alltid varit så. För några år sedan bodde vi utan både toalett, dusch och TV i stugan. Då gick vi till servicebyggnadens toaletter och duschar och tittade på TV i TV-rummet. Sex månader av året.

Med dusch i stugan blir det lite enklare att ta en snabb dusch innan man börjar jobba eller efter att arbetsdagen är slut. Men mycket, mycket tråkigare.

Förr när jag duschade i servicebyggnaden tog jag alltid en bastu samtidigt som jag duschade. I bastun träffade jag campinggäster, grannar från sommarstugorna och andra i personalen som jag kunde snacka lite strunt med.

Nu tar jag en snabb dusch medan vår 1,5-åring bankar på dörren och skriker Maaammmmaaaa.....Maaaammmmmaaaaa....Maaaaammmmmmmmaaaaaa. Några gånger denna sommar har jag gått ner till servicebyggnaden och duschat och tagit en bastu. Det är ju rena himmelriket att få duscha i fred, ta en bastu i lugn och ro och sitta ute på bryggan och titta på båtar medan jag svalkar av mig för att sedan gå in i bastun igen.

TV då? TVn kan vara riktigt trevlig att ha sent i september och i oktober när det är svart som natten redan klockan åtta på kvällen. Då är det ganska skönt att kura i soffan framför TVn.

Nackdelen med TVn är att den kan användas till så mycket mer än att kura i soffan i september. Vår 13-åring och hans kompisgäng kan lägga timme efter timme på ett TV-spel. De kan också titta på värdelösa (i mina ögon) TV-serier när som helst på dygnet. De kan också få för sig att de bara MÅÅÅÅSTEE se den urdåliga filmen som börjar vid midnatt.

TVn leder också till oönskade monologer som: "kan ni stänga av spelet nu, vi ska äta"...."kan ni stänga av spelet nu, maten är klar"..."kan ni stänga av spelet nu, maten står på bordet"..."STÄÄÄÄNNGGGG AAAAV SPEEEEELEEEET IIIIINANN JAAAAG SLÄÄÄÄÄNGEEER UUUUT TVn!!!!".

Jag kan bara tänka mig hur det skulle gå till om vi skulle boka en stuga i Sverige för en semestervecka. "Finns det TV i stugan?" skulle 13-åringen fråga. "Bra, då tar jag med mitt Nintendo". "Varför inte?" "Jag kommer inte alls att sitta inne och spela hela veckan". Och när vi väl var i stugan skulle det låta "Måste jag hänga med till Smögen?"..."Det finns inget att göra, kan inte jag få spela Nintendo...?"

Det dröjer inte många månader innan vår 1,5-åring upptäcker tjusningen med TVn. På en semestervecka skulle vi då även behöva hålla Bolibompa-tiderna och diskutera med någon som inte har en aning om sitt eget bästa om det är roligare att anstränga sig lite för att fiska krabbor än att passivt titta på Molly Mus på burken.

När vi för några år sedan bodde utan TV i stugan, var även september-kvällarna roligare än de är nu. Då träffades vi som jobbade på kvällarna och spelade spel, grillade korv och tittade på film tillsammans i TV-rummet. Nu sitter vi flera av kvällarna på varsin kammare och kollar på ibland meningslösa TV-serier.

Nej, jag är som ni förstår inte helt övertygad om att vi kommer att göra våra gäster lyckligare om vi sätter in dusch och TV i stugorna. Men ni får gärna kommentera detta inlägg, för det finns säkert fler synpunkter än mina egna (eftersom de flesta som bokar stuga vill ha dusch och TV).

KOMMENTARER (3)
KOMMENTERA INLÄGG
27 Juli
2009

TOMTEN KOM TILL RAMSVIK

I lördags var det åter dags för årets stora händelse: Tomten kommer till Ramsvik.

Sedan 8 år tillbaka har Tomten och hans nissar mellanlandat på Ramsvik på deras resa mellan hemmet på Nordpolen och sommarstugan på Sydpolen.

De lägger till utanför Ramsvik med sitt stora skepp och blir hämtade in till stranden med en av våra motorbåtar. I år kom Tomten själv och en av hans nissar.

Alla barn på Ramsvik hade tomteluvor på huvudet och mötte Tomten på stranden med glada vinkningar. Sen tog alla barn varandra i hand och dansade långdans genom campingen. I år blev långdansen 78 (!!!) meter lång, alltså 4 meter längre än förra årets långdans. Rekord igen!

Tomten fick teckningar och önskelistor av barnen och alla barn fick julklappar av Tomten. En av teckningarna var ritad av "Peter, 38 år" som önskade sig "ledigt på måndag". Handstilen var märkligt lik vår Kökschef Peters handstil. Men han har ju "All you can eat BBQ" för sina gäster på måndag, så hans önskan gick inte igenom.

God Juli!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
14 Juli
2009

POPULÄR TEX-MEX BUFFÉ

En av nyheterna för i år är att vi serverar Tex-Mex buffé i restaurangen på tisdagarna. Det har blivit mycket populärt och restaurangen har slagit rekord i antal gäster på tisdagarna.

Succén beror nog både på den goda maten med tacos, fajitas, nacos, tortillas och guacamole samt på att personalen (nästan utan något som helst tvång från Chefen) glatt ikläder sig bekväma och praktiska sombreros utan att gnälla det minsta.

Det erbjuds två sittningar, kl 18 resp kl 20, för att det ska passa alla familjer. Det gör också att man kan hinna med både Tipspromenaden med prisutdelning och tex-mex middagen. Fast det är klart att man kanske missar Allsång på Skansen på TV... Men vem vill titta på TV när man är på Ramsvik?

Välkomna till restaurangen på tisdagar hälsar Don Pedro, Don Felipe, Donna Camilla och Donna Elisa!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
13 Juli
2009

KRAMA EN BRANDSOLDAT!

Räddningstjänsten kom till Ramsvik idag för att visa upp en av sina fina brandbilar och några av sina fina brandsoldater. De informerade om vanliga olycksrisker på semestern och hur man bäst undviker dem (engångsgrillar....)

Alla barn fick sitta i hytten och prova på hur det är att styra en brandbil samt prova hjälmarna och annan utrustning.  Det syntes i ögonen på några av pojkarna att det här var drömyrket att sträva efter!

Brandmännen delade även ut gratis kramar till alla barn (och mammor!) som ville ha samt ställde upp för fotografering.

Flera av dem tillhör frivilligkåren i Hunnebostrand och vi är väldigt tacksamma för att de finns och att de ställer upp och offrar mycket av sin fritid för allas vår säkerhet. Tack vare dem har vi kompetent hjälp på plats inom 10-15 minuter från det att vi slår larm om något skulle hända. Och det känns skönt!

Tack till Anders Frisk och de andra brandsoldaterna för att ni tog er tid att komma till oss och demonstrera er fina utrustning!

(Visst låter det coolare med Brandsoldat än med Brandman? Tänkte på det när jag var i USA och de talade hela tiden på nyheterna om Firefighters som gjorde heroiska insatser för att rädda liv och egendom. Jag tycker det borde vara mycket mer hjältegloria även över vår svenska 112-personal!)

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
12 Juli
2009

SÖNDAG PÅ RAMSVIK

En söndag på Ramsvik är långt mer händelserik än en söndag hemma i lägenheten.

Söndag är den stora in- och utcheckningsdagen och 120 stugor ska byta ägare. Och då händer det alltid något. Idag var det en familj som kom en vecka för tidigt. Som tur var hade vi en stuga i reserv (som används vid sådana här tillfällen) och allt var frid och fröjd.

Sen blev det en dubbelbokning. En gäst som hade bokat två nätter i en stuga och följande två nätter i en annan stuga. Den andra stugan blev aldrig registrerad. Sådant som aldrig händer, men nu hände det. Som tur är har jag några kompisar som ska komma och bo i en stuga precis dessa två nätter så nu får kompisarna bo hos grannen istället (fast det vet de inte än...).

Sen kom en holländare som hade bokat stuga via en holländsk resebyrå. Resebyrån hade lovat att stugan hade en ovanvåning med två sovrum när det i själva verket är ett sovloft där man inte kan stå rak. Gästen var naturligtvis besviken. Det känns aldrig kul och särskilt inte när de har åkt från Holland och allt annat är fullbokat överallt.

Sen kom vår förra vaktmästare Pål och visade upp sitt nyfödda barn. En vecka gammal är hon och nu har Pål och hans blivande fru (ska naturligtvis gifta sig på Ramsvik) 7 barn!

Det är en fin kväll och många sitter nere på bryggan och tittar ut över vattnet, några står och fiskar. Restaurangen är fullsatt med folk som lyssnar på våra trubadurer Erika och Olof.

Våra glada och trevliga grannar från Örebro, syskonen Aldén, sitter på uteserveringen och dricker öl. De säger att de vill sponsra oss lite eftersom vi sköt iväg så mycket pengar på fyrverkeriet i natt.

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
11 Juli
2009

ÅRETS PIRAT ÄR UTSEDD

Sjörövarfesten är snart till ända. Bara festfyrverkeriet kvar.

Dagen började (som vanligt) med att vi letade efter våra piratkläder. "Nej", "har jag glömt de svarta tightsen i Stockholm?" "Vad ska jag nu ha på mig?". "Har Amanda några piratkläder?"..."hon får ta samma som förra året...". Ett barn växer ganska mycket mellan 8 månader och 20 månader. Vi fick klippa lite här och där...

Klockan halv elva ska alla barn samlas på verandan och Svarta Malin delar ut svärd till alla småpirater. 120 svärd brukar det gå åt, ibland fler. Det är väldigt kul att se 120 barn i svarta pirat-klutar, ögonlappar och svärd.

Skattjakten på stranden var som vanligt en kamp med blod, svett och tårar. Som vanligt fick vi stoppa föräldrar som hjälper sina barn att gräva och skälla på tonåringar som knuffade undan de mindre barnen. För att skattjakten ska kommas ihåg med glädje, avslutar vi sedan några år tillbaka med att hitta en stor skatt som alla får dela på.

Dagens Pirat-trekamp var populärare än någonsin. Kul att så många ställde upp både som deltagare och som publik. Som vanligt vann personalen. Men det var de värda. Piraterna Gustav, Filip och Tanne gjorde en häpnadsväckande entré i sombreros sittandes på en släpvagn och de var överlägsna på att paddla kanot.

Om jag ska utse "Årets Pirat" står det lika mellan Filip (jobbar i restaurangen) och Vineta (städchef). Filip var uppe klockan 6 i morse och grävde ner 10 skatter på stranden. Klockan ett hjälpte han barnen att gräva upp skatterna på stranden. Klockan 6 på kvällen var han med i personallaget och drog hem vinsten. Klockan 21 till midnatt spelar han levande pirat-musik i restaurangen för både barn och vuxna.

Vineta å andra sidan började städa 6 i morse (trots att hennes italienska grannar höll henne vaken hela natten), har varit utklädd till pirat i tre olika kreationer, var med bland Mörsar-Mickes anfallare och är fortfarande klockan 24 på natten utklädd till pirat och håller alla andra på gott humör.

Tack till er båda Filip och Vineta!...och till alla er andra i personalen som har ställt upp och gjort årets sjörövarfest till en trevlig dag för våra gäster.

Nu ska jag gå ut och se på det stora festfyrverkeriet!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
11 Juli
2009

PIRATERNA ANFALLER!

Mörsar-Micke och hans hemska anhang anföll Ramsviksstranden vid elvatiden idag på förmiddagen. Som tur var hade Svarta Malin blivit förvarnad om vad som var i görningen och lyckats rekrytera ett hundratal små barnpirater som beväpnades och försvarade Ramsvik från det lumpna överfallet.

Mörsar-Mickes förstestyrman Enögda Erik kidnappade en av småpiraterna vid reträtten och gisslanförhandlingar har inletts. Via flaskpost!

Ramsviks småpirater vann alltså den första bataljen och laddar nu upp hemma i stugorna och husvagnarna med rövargröt och rom. Klockan ett är det dags att leta efter nedgrävda skatter på stranden.

Sedan blir det fler tävlingar och upptåg innan den stora Piratgrillfesten kör igång kl 20:00. Fullbokat i restaurangen sedan i tisdags!  Rockpiraterna spelar och underhåller i baren ända till midnatt då det blir....

....STORT FESTFYRVERKERI!!!

 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
05 Juli
2009

ETT DIGERT VECKOPROGRAM

Idag var det söndag och som vanligt byte av gäster i nästan alla stugor, husvagnar och villavagnar. Förra veckans gäster åkte hem med en djup och fin solbränna och nästa gäng anlände förväntansfulla och redo för en skön semester.

På söndagarna har vi alltid "Välkomstkaffe för nyanlända gäster" (eller "kaffe för de nyintagna", som någon lär ha sagt...) och då går jag igenom bl a veckans aktivitetsprogram.  När jag skrev mina små stödord för genomgången insåg jag att vi måste ha något av ett rekord av aktiviteter denna vecka. Eller vad sägs om följande...?

Rundflyg med helikopter, Välkomstkaffe, Trubadurkväll i baren, All-you-can-eat BBQ, Björn Nilsson uppträder, Båttur till Nordens Ark, Tex-Mex buffé, Tipspromenad m prisutdelning, Räkkryssning med M/S Sotefjorden, Lottas strandskola för barn, Guidad naturvandring i Klippornas Rike, Trashockeyturnering, Disco upp till 15 (vuxenförbjudet), Skärgårdskryssning till Fjällbacka, Havssafari med makrill, krabbfiske och sälspaning, Räkafton m färska Smögenräkor, Kustbandet spelar visor om storm och hav, Havsfisketur, Krabbrace, Rocky Beach underhåller i baren, Skärgårdskryssning till Fjällbacka igen, Sjörövarfest med Skattjakt för barnen, Svarta Malins piratrekrytering, Kapten Enbens fotbollscup, Pirattrekamp på stranden, Pirat BBQ med femton gastar, Rockpiraterna rockar loss i restaurangen, Stort Festfyrverkeri från stranden och slutligen på söndag... Välkomstkaffe för nästa veckas gäster.

Jag blev hes av att bara i korthet presentera veckoprogrammet och jag lovar att den som deltar i mer än 50% av aktiviteterna vinner pris...

Och under tiden struntar min älsklingsdotter Amanda i alla aktiviteter, för hon ska bada på stranden!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
04 Juli
2009

ÄNTLIGEN

Äntligen har jag fått ordning på campingen! Det var kämpigt i början men nu lyder både hundkompisar och hussar och mattar mig.

Igår kom en stor Berner Sennen och ville nosa men även den fick jag pli på. Ack ja, vad man får slita. Men solen skiner och alla människor är goa och glada och klappar och kliar mig ofta..... Det ska nog gå bra i fortsättningen också.

Voff så länge!

Hubbe

 

 

 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
28 Juni
2009

SKÄRGÅRDSKRYSSNINGAR

Äntligen händer det! Fredrik Åberg på Sotefjordens Rederi kommer att erbjuda skärgårdskryssningar flera gånger i veckan i sommar. Detta är något vi har saknat i flera år. Dessutom samarbetar han med Brännö Buss och erbjuder transfer från alla campingplatser till båten som avgår från Smögen.

Ramsvik ligger på vägen mellan Smögen och Fjällbacka och därför kan våra gäster hoppa på Fjällbackaturen här på Ramsvik.

Klicka här om du vill läsa mer om Skärgårdskryssningarna.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
25 Juni
2009

SOMMAREN ÄR HÄR!!!

Äntligen har sommaren kommit till Ramsvik! Solen skiner, det är varmt i luften och badtemperaturen klättrar uppåt för varje dag som går. Idag var det hela 19 grader i vattnet.

Nu är Ramsvik som allra bäst och högtrycket verkar ligga kvar även nästa vecka. Vår tiodygnsprognos visar sol, sol, sol och 20-25 grader varmt.

Yippeee!!!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
19 Juni
2009

MIDSOMMARAFTON BLEV EN FIN DAG

Med lite sol, några regnskurar, lite blåsigt och lite kallt har Midsommarafton varit precis som den brukar vara.

Vi plockade björkris och blommor (varje år säger vi samma sak..."brukar det inte finnas fler blommor till midsommar...de måste ha blommat tidigare i år"...), åt sill och tog en snaps till lunchen, klädde midsommarstången och hade traditionell dans kring midsommarstången. Efter dansen fick alla barn med blommor i håret en glass.

Det som skilde sig från tidigare midsomrar var att vi hade fler till hjälp när vi klädde midsommarstången, fler familjer kom till dansen så vi fick nästan inte plats, Camilla som jobbar i restaurangen spelade fiol vid midsommardansen och vi behövde inte sköta sången "Små Grodorna" själva, det hjälpte Filip till med som sjunger i ett av husbanden.

Efter dansen kring midsommarstången inträffar samma sak varje år. Vi kommer ihåg att: "Är det inte imorgon det är abonnentfest????..."(fest för alla husvagnsägare som ligger hela säsongen) och "är det inte hög tid att de får en inbjudan till detta...?" Jag och Tobbe tar en lista och går runt till alla husvagnar.

Det bästa med att gå runt bland husvagnarna på midsommarafton (kl 18-20 på kvällen...) är att alla har dukat fram både det ena och det andra i förtälten.

Ett glas champagne här....en öl där....en jordgubbsbakelse...ja, snart behövde vi inte tänka på vad vi ska äta på kvällen.

Husbandet Soulmates spelar i restaurangen ikväll. De vann mitt hjärta när de spelade Bo Kaspers Orkester.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
18 Juni
2009

ÄNTLIGEN MIDSOMMAR...

Så hände det igen...högsäsongen startade med ett ryck dagen före midsommarafton. Och som ALLTID blev vi tagna på sängen. "Redan högsäsong!" "...men husvagnarna är ju inte klara...kommer det gäster idag??.." Jodå, alla husvagnar var bokade från idag...och i morse kl 8 kom det fram att flera av dem inte var städade och klara för uthyrning.

Det var bara att ta fram dammsugare och skurtrasa och sätta igång. Och varje gång man går in i en husvagn kommer samma frågor..."hur var det nu man bäddade ner i den här vagnen?...fattas det inte en iläggsskiva här nånstans...?...ska det verkligen vara ett glapp på 20 cm mellan dynorna?...

Ikväll hade vårt torsdags-husband premiär i restaurangen och de är JÄTTEBRA!!! Mitt favoritband hittills...vi får väl se vad jag säger efter helgen.

Nej, nu tar nattpasset vid. Dagen före midsommarafton är inte vår favoritarbetsdag. Tyvärr är det många som förknippar midsommar med att vara så full som möjligt och helst ska mer än hälften av ölen ta slut redan ikväll. Vi blir tråkiga poliser som avvisar gäster från restaurangen, försöker få grannar att hålla sams och håller reda på bortsprungna barn.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
15 Juni
2009

DRAMATIK TILL SJÖSS...

Räddningstjänsten, sjöräddningen och akut sjukvården hade en gemensam övning ute på Ramsviksfjärden idag.

Scenariot var följande:

En skolresa med tonåringar var ute med det vackra fartygen Sotefjorden när det plötsligt började brinna i maskinrummet.

Flera av ungdomarna hoppade i sjön, några andra blev rökskadade ombord på fartyget. Det var benbrott, chockskador samt rök- och brännskador.

Räddningstjänsten var först på plats med en motorbåt från Hunnebostrand och började undsätta de ungdomar som hoppat i vattnet. De kördes in till piren vid Ramsviks norra hamn dit även brandbilar och ambulanser anlänt inom kort.

Räddningsledaren skötte samordningen av de olika resurser som användes vid övningen och fick hela tiden ny information från de olika enheterna.

Sjöräddningen ryckte ut från räddningsstationen på Smögen och var på plats inom 30-40 minuter. De började evakuera kvarvarande passagerare från det brinnande fartyget och den lilla snabba vattenskotern sökte av de närliggande områdena efter ytterligare skadade.

Ingen övning ska ju vara en lätt övning, så "regissören" bakom övningen hade förstås sett till att passagerarlistorna brunnit upp, vilket innebar att det var oklart hur många människor som saknades. Dessutom låg det "medvetslösa" ungdomar nere i maskinrummet som inte upptäcktes först.

Vissa av de som övergivit Sotefjorden hade lyckats ta sig iland på en närbelägen holme och blev undsatta där. Ett par benbrott gjorde den räddningen extra komplcerad...

Chockade och nedkylda barn togs omhand av brandmän och ambulanspersonal efter att sjöräddningen fört dem iland.

När övningen var över och alla räddats, lade "haveristen" till vid Ramsviksbryggan och summerade händelserna.

Vi tackar räddningstjänsten och alla involverade för ett spännande skådespel och vi som bara var åskådare var mäkta imponerade över de resurser som finns att tillgå,  hur snabbt de var på plats och att samordningen fungerade bra.  Tack även till Fredrik Åberg som var skeppare på det "olycksdrabbade" fartyget.

Vi känner oss väldigt trygga med att ge oss ut på sköna skärgårdskryssningar med Sotefjorden i sommar...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
10 Juni
2009

SOL PÅ MIDSOMMAR!

Vi har fått erbjudande om en ny vädertjänst på Ramsvik, eftersom vi tycker att SMHI ofta visar sämre väder än vi verkligen har. Idag tog jag en titt på nya vädertjänstens tio-dyns prognos och de lovar SOL PÅ MIDSOMMARAFTON!!. Klicka på denna länk och kolla själv.

Det är ingen tvekan om att vi väljer denna tjänst istället om den visar så här bra väder...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
08 Juni
2009

SÄSONGSPERSONALEN HAR ANLÄNT

Nu har vi fått förstärkning av sommarens säsongspersonal. I fem dagar ska de utbildas och trimmas för att ge bra service i sommar.

Det är inte lite man behöver lära sig för att jobba på Ramsvik i 10 veckor...Glasskola med GB, Bära tallrikar, Egenkontroll med Anticimex(städning av restaurangkök), Alkohollagen, Brand och Första Hjälpen-utbildning med brandchefen, Receptionsutbildning....

Vi som har varit här i mer än en månad tycker att det ska bli skönt med förstärkning. Vi går ju inte med händerna i byxfickorna direkt...

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
21 Maj
2009

LYCKADE DYK PÅ RAMSVIK

Nu har alla dykare kommit tillbaka efter dagens dyk. Vi räknade in dem allihop och det var inte mer än ett par, tre stycken som vi saknade. Men de hittar vi säkert imorgon...

Skämt åsido. Rapporterna från dykarna var mycket positiva. Bra sikt på de flesta håll och en hel del intressant att titta på.

Mika Heikka från Skövde dykarklubb tog med sig kameran ned i djupet och kom tillbaka med en massa fina bilder.

Fråga mig inte vad de olika växterna och djuren heter, för jag har ingen aning. (Ni som vet kan ju briljera med kunskapen genom att lägga in en kommentar nedan!) Men jag tror de flesta håller med mig om att livet i havet utanför Ramsvik är bra mycket mer exotiskt än vi landkrabbor tror.

Kolla bara in den där lilla röda bläckfisken eller vad det nu är för något...!  Kanske Mika hade glömt att tömma kameran när han var i Röda Havet sist, för sådana där små gynnare har vi väl inte här.

 

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
21 Maj
2009

ÅRLIG DYKARHELG PÅ RAMSVIK

Det är Kristihimmelsfärdshelg och det innebär en traditionsenlig dykarhelg på Ramsvik. Mullsjö dykarklubb under ledning av Magnus Roslund var först och sedan har det blivit fler som upptäckt dykmöjligheterna på Ramsvik. Skövde dykarklubb kommer också varje år numera.

Tre olika dykarklubbar är här nu samt ett privat dyksällskap. De flesta har med egna båtar, men efterfrågan på våra uthyrningsbåtar har blivit så stor att vi måste snabbsjösätta ett par till för att alla ska kunna komma ut.

Tur att Bertil dök upp igår kväll, så att vi får på kölskenan på "Titanic" och på "den oranga" och sedan en snabbsjösättning.

Stärkta av en rejäl frukost med havregrynsgröt och skånskbryggt kaffe är dykarna nu ute på sina första dyk för helgen.

Vi får återkomma med lägesrapporter från havets botten när de är tillbaka. Och så gäller det att fråga snällt om man kan få hjälp med att byta ut en svag bojkätting, när de ändå är i och "badar".

Vi andra håller oss nog uppe på land, för badtemperaturen har inte nått högre än 11 grader.  Fast det är klart, stämningen i bastun brukar vara på topp under denna dykarhelg, så det är inte omöjligt att det blir ett dopp ändå när man värmt upp ett tag.

Jag noterade också att vi fick välkommen hjälp med att rensa maskrosor i slänten i lekplatsen - samtidigt som någons mamma fick en jättefin bukett med gula blommor!

 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
17 Maj
2009

PIZZA OCH BAD FÖR HALLENSKOLAN

Sjätteklassarna från Hallenskolan i Kållered hade en trevlig klassresa på Ramsvik i den gågna helgen.  Det blev både krabbfiske och bad i det uppfriskande vattnet (10,5 grader). På lördagkvällen laddade man upp med pizza från Bella Gästis innan man bänkade sig i TV-rummet för att följa Eurovision Song Contest.

En av killarna försökte reklamera sin pizza och sa att det bara var kant och ingen fyllning på den...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
16 Maj
2009

VÅRBRÖLLOP, SKOLRESA OCH UZBEKER TILL HAVS

En solig händelserik försäsongslördag på Ramsvik kan innehålla följande ingredienser:

En klassresa med glada sjätteklassare från Göteborg, som har helpension med husmanslunch, pizzakväll, frukostbuffé etc. De har just klarat av en krabbfisketävling, vilket var spännande eftersom krabborna är lite blyga så här tidigt på sommaren. Några av de modigaste ungdomarna har badat i 10,5 gradigt vatten...!

Just nu pågår festmiddagen för brudparet Emma Gunnarsson och Jonas Lager. Tur med vädret - precis som alla brudpar hittills som firat sin fest på Ramsvik.  Martin från Hunnebo Catering står för maten, som vanligt, men denna gång med bara en hand eftersom lilla Agnes, 4 mån, sover tryggt på den andra!

En gästande familj från Uzbekistan firar semester i en sjöbodstuga och gav sig ut på en båtfärd på förmiddagen i en av våra motorbåtar. Jag var lite tveksam först, för jag minns tydligt från skolan att Uzbekistan har väldigt långt till närmsta hav. Men med flytvästar och noggranna instruktioner för motorn gav de sig iväg och hade en härlig förmiddag på sjön!

Jag har även hunnit att åka till Bovall och hämta en av våra populära kajaker, som drev i väg förra hösten när någon glömt att förtöja den vid stolpen på stranden. Några veckor senare var det en hummerfiskare som bärgade den och tog hem den till bua. Han ringde mig, men det var efter säsongsstängningen så vi kom överens om att jag skulle hämta den i vår.

Ikväll är det Eurovision Song Contest finalen på TV, så det kanske blir tävling i ljudstyrka mellan TV-rummet och festlokalen för bröllopet...

Trevligt att så många olika gäster hittar hit och  njuter av vad Ramsvik har att erbjuda i maj!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
14 Maj
2009

STRANDSTÄDNING PÅ TÅNGEVIK

Strandstädningen är ett stort problem i Sotenäs och andra kustkommuner. Det flyter in mycket skräp från havet varje år och vikarna blir fulla av bråte. Kommunerna har svårt att klara av städningen själva och uppvaktar regeringen om att få statligt bidrag till detta, men det går trögt.

Själv såg jag härom dagen hur skräpigt det blivit i Tångevik, i norra delen av Ramsvik, där vår tipspromenad längs "Vita Leden" slutar. Istället för att vänta på att någon annan skulle komma och städa upp, tänkte jag att det där kan vi ju fixa själva! Försäsongspersonalen på plats är ju riktiga arbetsnarkomaner, så att städa upp en kustvik ska väl inte vara så svårt.

Ringde Per-Joel Andersson på kommunen och erbjöd oss att städa Tångevik och undrade om de kunde ställa ut en container och ta hand om bortforslingen av skräpet? Han blev mycket glad för vårt initiativ och lovade en container så fort som möjligt.

Christer Hugosson på Kungshamns Transportservice, som för övrigt är uppvuxen ute på Ramsvik, körde ut bingen och placerade den så nära viken som möjligt.

Vår glada granne, Svenne Pernald, fixade fika och Magnus Persson, Emmas Bageri, sponsrade med bullar.

Det hade flutit iland en hel del under vintern, mest plast och tampar, men vi fyndade även arbetshjälmar, gympaskor, whiskyflaskor och golfpeggar.  Ett par timmars jobb och vi fick ihop ca 30 säckar plus en hel del löst virke.

Vi slänger även ut detta som en öppen utmaning till andra företag i Sotenäs: Adoptera en vik!  Några glada anställda, ett par timmars jobb och vi har en renare miljö och vackrare kommun!

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
08 Maj
2009

SCANVAEGT KONFERERAR PÅ RAMSVIK

Ett härligt gäng på 20 killar och 4 tjejer från Scanvaegt konfererar på Ramsvik i dagarna två.

De inledde med grillbuffé "All you can eat BBQ" på onsdagskvällen och eftersom de jobbar i olika delar av landet blev det mycket "tjat" när de träffades allihop.

Torsdagens fisketur hotades av vädret, det blåste 14 sekundmeter och fiskaren sa "det rullar bra på sjön idag". Scanvaegt-grabbarna bestämde sig för en båttur istället runt Smögen och genom Sotenkanalen tillbaka till Ramsvik. Tjejerna valde en spa-eftermiddag på Smögens Havsbad.

Grabbarna på Scanvaegt vet hur man gör för att sänka sin lön fortast möjligt. När de skulle iväg på fisketuren, glömde de kvar VD´n på Ramsvik. Jag vet inte hur de räddade upp den situationen...

Fisketuren blev en upplevelse ändå. Fyra meter höga vågor ute till havs. De drog några krabbtenor också och fick med sig krabbor hem som de åt på kvällen tillsammans med räkorna.

Under konferensen passade de också på att avtacka Gert, som går i pension i sommar. (Men det är ingen som tror att han kommer att hålla sig borta från företaget särskilt länge).

Badtemperaturen har stigit till 12 grader och det tyckte Scanvaegt-gänget var tillräckligt för att ta sig en simtur efter bastun.

Kul att ha er här, Scanvaegt!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
05 Maj
2009

VÅREN KOM MED STORMSTEG...

Efter hand som stugor och campingtomter blev bokade i Valborgshelgen höjde vi servicen. Räkafton, frukostbuffé, á la carte-meny, "all you can eat BBQ", frukostbuffé igen och igen...

I samma takt som bokningarna till de olika evenemangen trillade in började saker och ting gå sönder i restaurangen. Först kaffemaskinen. Okej, det var bara att sätta in två vanliga kaffebryggare istället. ...sen gick restaurang-diskmaskinen sönder. Den där som diskar på 2 minuter. Då var det handdisk som gällde.

Sen gick kökschefens knä sönder. Efter en natt på akuten i Uddevalla blev det klart att han (Peter, alltså) måste vara ledig hela valborgshelgen. Då började det bli svårt.

Men allting går bara man vill. Vi höll öppet hela helgen med två noviser (jag och mamma) i köket. Ni som besökte oss i helgen trodde säkert att ni hade hamnat på Faulty Towers. Vi kände oss i alla fall som John Cleese i Pang i bygget när vi dök upp både på frukosten, i baren, på middagsbuffén och ibland i receptionen.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
28 April
2009

GB KONFERERAR PÅ RAMSVIK

GB räknar med ökad glassförsäljning i sommar, så nu vet vi med säkerhet att vädret kommer att bli bra.

Säljorganisationen laddar upp på Ramsvik med färska smögen-räkor, bastu och havsbad. Ja, du läste rätt, HAVSBAD (!!!!). De badade faktiskt. Trots att de fick reda på att termometern visar 11 grader. De sa till och med att det var skönt (efter den varma bastun i alla fall).

Imorgon ska de ut med yrkesfiskarna Tommy och Martin på fisketur, så sommarens nya glass-smak kanske blir makrill. Vem vet, det kanske blir en storsäljare.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
27 April
2009

BADSÄSONGEN HAR BÖRJAT

Idag har vi besök av säsongens första konferensgrupp. Det är GB som tar tillfället i akt att ladda upp inför årets glassäsong i kustens finaste glassrestaurang.

De har beställt bastu från kl 18 och vi har även monterat badstegen vid kajen, så om andan faller på så är det inget som hindrar att man hoppar i plurret. Det är även premiär för badtermometern idag, men jag är inte säker på att jag meddelar konferensgästerna dagens temperatur...  (11 grader, brrrr...)

 

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
26 April
2009

VOVV

 

Vovv, vad skönt det är i solen! Och matte är på så gott humör!

Hon börjar prata om Ramsvik och då känner jag att jag vill dit - jag ska ju VAKTA!! Det är ju jag som håller ordning där!

Gör jag det bra så kanske jsg får något gott av Ing-Britt då och då....

Vovv på er!

från vakthunden Hubbe

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
16 April
2009

PÅ PLATS OCH REDO FÖR EN NY SÄSONG

I tisdags kom jag till Ramsvik med en bil fullpackad till bristningsgränsen för att starta öppningsarbetet inför säsongen. Vi öppnar ju 24 april, så det är mycket som ska fixas först.

Det första att göra var att slå på strömmen och sätta på lite värme. Och sedan att börja tömma bilen och komma på plats.

Vår skicklige vaktmästare Jurij anlände dagen efter och hade på något mirakulöst sätt lyckats sätta igång vattnet i våra villavagnar redan ett par timmar efter ankomsten.

Vintern tycks ha varit vänlig mot oss för vi har inte upptäckt några skador på stugor, bryggor eller ledningar. Hurra!  Enda skadan hittills är att jag inte kan stänga av varmvattnet i mitt eget kök. Något har hänt med kranen, men det ska nog gå att fixa.

Det är trevligt att komma hit ned igen efter en vinter i Stockholm. Träffa alla gamla bekanta från trakten, företagare och privatpersoner, som tycker det är kul att man är tillbaka och som ser fram emot sommaren. Det är verkligen trevligt att känna sig välkommen.

Alla frågar också när Annika och lilla Amanda kommer ned och ansluter på plats. Och det tar nog inte så lång tid. I synnerhet inte om det här kanonvädret håller i sig!

KOMMENTARER (5)
KOMMENTERA INLÄGG
07 April
2009

REDAN PÅSK!

Oj oj oj, vad tiden går fort. Det är redan påsk. När påskäggen är uppätna och björkriset utslaget är det dags att flytta till Ramsvik för att öppna upp för säsongen....och som vanligt har man inte hunnit göra hälften av det man tänkte göra under vintern. Det är nog dags att skrota uttrycket "det gör vi i vinter när vi har tid"...

Vi ser fram emot ännu en säsong på Ramsvik, särskilt nu när solen skiner och våren har kommit. Ska bli kul att ta med 1-åriga Amanda till Ramsvik. Hon kommer att bli överlycklig när hon upptäcker att vi har en 150 meter lång sandlåda (stranden) och en jättejättestor vattenpöl att plaska i (Skagerrak). 13-åriga Leo är i full gång med att planera hur han ska tjäna pengar i sommar.

Nej, det kanske är bäst att börja packa...

KOMMENTARER (2)
KOMMENTERA INLÄGG