Ramsvik
17 Juni
2015

STORT AKTIVITETSUTBUD I SOMMAR

I år har vi utvecklat vårt samarbete med andra företag i området och erbjuder flera nya (och många traditionella) aktiviteter.

Tumlaren Friskvårdcenter lånar ut sin löparcoach på onsdagsmorgonar och leder terränglöpning i grupp i vårt vackra naturreservat.

Smögens Fiske & Skärgårdsturer kör för 10:e året i rad familjefisketurer, havsfisketurer och krabbfisketurer.

Hunnebo Kajakcenter kör guidad kajakpaddling på torsdagskvällarna.

Smögen Dyk arrangerar snorkling på stranden på onsdagsförmiddagar för både vuxna och barn.

Och som alltid har vi Krabbrace på fredagar, Tipspromenad på tisdagar och barnens kväll med trashockey och disco på onsdagar.

Ni kan läsa om och boka våra aktiviteter i evenemangskalendern. Klicka här för att komma dit...

 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
07 Juni
2015

HANDSNIDADE SKYLTAR

I de flesta sjöbodstugor sitter liknande namnbrädor med namn från kända lokala båtar från trakten. Där sitter också en tavla med bilder och historien kring varje båt. Många har kommenterat hur fina dessa skyltar är och då fick vi i idén att piffa till även vår reception, butik och restaurang med liknande skyltar. Visst blev det fint?

Om ni är intresserade av att beställa egna sådana här fina, marina namnskyltar, så kontakta Kenneth Jans från Lysekil som sitter och snider dem för hand hemma i verkstan. Googla på Bohusbrädan eller ring honom på 0720-060100

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
02 Juni
2015

MAJ - DEN SNABBASTE MÅNADEN

Oj! Maj är redan till ända... Den månaden går mycket fortare än oktober och november...och februari.

Jag tror att hela södra Sverige summerar maj som en kall månad i år. Även vi. Vi ser i alla fall tillbaka på maj med glädje, vi hade många nöjda och glada gäster som besökte oss.

Varför kommer man till Ramsvik i maj? Jo, de som har besökt oss i maj har vandrat i naturreservatet. Det vet jag, för vi har delat ut mer än 150 kartor över vandringslederna i maj.

Några av våra gäster har firat bröllop hos oss. Andra har firat skolresa. I år hade vi många sjätte-klassare på klassresa och jag måste säga att man nog är som bäst när man går i 6:an. Fortfarande barn, men börjar bli stor. Skön humor och många härliga kommentarer.

Många har varit hos oss och fiskat. De sista två veckorna i maj hade vi gott om fisk vid bryggan. Makrill (stora!), plattfiskar, näbbgäddor... Kul när det nappar!

Några har faktiskt badat också. Trots en badtemperatur på ca 8-10 grader. Själv väntar jag gärna tills den går upp till 23...

Nu hoppas jag att vädergudarna ger oss kompensation och att juni blir en riktigt härlig sommarmånad!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
05 December
2014

VAD TYCKER DU OM RAMSVIK?

När Ramsvik är stängt för säsongen har vi flera månader på oss att tänka ut hur vi ska göra för att Ramsvik ska bli bättre till nästa säsong. Vi har alltid många idéer, men det är svårt att veta vad som är viktigast att göra.

Därför blir vi så glada när vi får ett omdöme på Tripadvisor eller när våra gäster fyller i våra enkäter eller skickar ett mail till oss med vad som är bra och dåligt på Ramsvik. Och det är viktigt för oss att få reda på både det som är bra och det som är dåligt.

Vi kan ju ibland tänka "ska vi ta bort den där aktiviteten nu, den kanske är lite tjatig att ha år efter år...". Och om vi då får in flera omdömen där det står att just den aktiviteten är så bra, ja då vet vi ju att vi absolut inte ska ta bort den.

Och likadant är det med det som inte fungerar så bra. Det finns ju massor med saker man skulle kunna förbättra på Ramsvik. Men pengarna räcker ju inte till allt. Och då är det bra för oss att veta vad som är viktigast att satsa på. Så fortsätt ge oss feedback!

 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
06 Juni
2014

NYA BÅTAR PÅ RAMSVIK

Nu har vi sjösatt inte mindre än sju nya uthyrningsbåtar på Ramsvik. Det är fem stycken "Kosterfjord 46" som specialtillverkats åt oss av en duktig båtbyggare i Strömstad. Trogen ramsvikstraditionerna sedan 60-talet är givetvis båtarna randiga i glada färger. Och de framförs av glada, lättstartade och lättkörda Suzuki 6 hk.

Halvdagshyra 400 kr, heldag 800 kr.

Dessutom har vi två nya roddbåtar, Terhi Saiman, som är väldigt trevliga och lättrodda. Torbjörn accepterar utmaningar på roddtävling i dessa...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
24 Maj
2014

KÄNDIS PÅ RAMSVIK I HELGEN

När jag läste Bohusläningen i morse insåg jag att vi har en kändis boende hos oss på Ramsvik i helgen. Pojken som pryder Kalles Kaviar-tuben har tagit med sig barn och barnbarn för att besöka fabriken där kaviaren görs. Och de bor på Ramsvik under sitt besök i Kaviar-land. Hur kan pojken på Kalles-tuben ha barn och barnbarn? Jo, Kalles Kaviar fyller 60 år i år och precis som alla andra, har även pojken på tuben blivit 60 år äldre.

Välkommen till Ramsvik, Kalle!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
17 Maj
2014

ÄNTLIGEN ÄR FÖRSOMMAREN HÄR!

Det var ett par bistra första veckor när det gäller vädret. Några dagar hade vi 5 grader, blåsigt och regnigt. Svårt att kalla det för annat än skitväder. Men idag har vi äntligen sol, svaga vindar och högre temperatur. Jag skulle inte gå så långt att jag kallar havet för badvänligt, men vi har två klasser från Sandgärdaskolan och Lackarebäcksskolan där flera av eleverna badade idag. Så havet var i alla fall inte badomöjligt, men själv väntar jag nog in ett par extra grader. 

 Vår säsong har rivstartat med konferenser, skolresor, fiskare, dykare, MC-klubbar och såklart en hel del "vanligt folk" som vill njuta av några dagar vid havet. 

Restaurangen är nu öppen varje dag med frukost lunch och middag. Två lördagar stänger vi för bröllopsfest, 24 maj och 7 juni. Men annars har vi öppet med bistromeny, glassmeny och dessutom bufféer flera gånger i veckan. 

Vi har köpt in nya motorbåtar som levererades nu i veckan. Till Kristi himmelsfärdshelgen är vi klara med renoveringen av 18 Sjöbodstugor 6 bäddar som har fått nytt badrum med dusch och toalett.

Välkomna!!!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
29 Januari
2014

SÅ BLIR VÄDRET SOMMAREN 2014

Precis som alla kvällstidningar tänkte jag ge mig på att spå vädret för sommaren 2014. Jag baserar min spådom på 15 somrar på västkusten. Jag tror att sannolikheten i min spådom ligger ungefär på 50%, precis som i kvällstidningarna.

I maj växlar temperaturen mellan 8 grader och 20 grader. 8 grader och en vindstyrka på mer än 8 m/s är mindre trevligt, det kräver rätt kläder. 15-20 grader och svaga vindar på mindre än 5 m/s är perfekt Ramsvikväder i maj. Då njuter vi av alla vackra vårblommor i naturreservatet, frisk vårluft och ett vackert stilla hav.

I slutet på maj/början på juni brukar det alltid bli några fantastiska dagar med höga temperaturer, svaga vindar och skön sol. Hur vet jag det? Jo, för vid denna tid sätter vi alltid upp förtälten på våra uthyrningshusvagnar och alla som har satt upp ett förtält i tryckande värme och stekande sol vet att man kommer ihåg det efteråt. Då är de långa försommarkvällarna sköna med fina solnedgångar i havet.

Dagarna precis före midsommar är ofta väldigt varma och sköna. Då utbildar vi vår sommarpersonal, gör stugbyn redo för fullbokad midsommar och oroar oss för midsommarvädret. Och tänker varje år att det är synd att man inte kan njuta av det fina vädret när det kommer.

Midsommarhelgen skiftar mellan 15 grader och ösregn och 25 grader och sol. Ofta alltsammans på samma helg.

I juli är det ofta vecka 30 som bjuder på de högsta temperaturerna och då brukar det även vara skön temperatur i havet. Vecka 26-29 brukar vädret växla mellan 17 grader och blåsigt (som sämst) och 26 grader och vindstilla (som bäst). Solen brukar skina de flesta dagarna på Ramsvik eftersom vi ligger så långt ut i havsbandet.

I augusti är Ramsvik lite varmare. Klipporna är lite varmare, havet är lite varmare. Fina solnedgångar tidigare på kvällen med vackra himlar i rosa och orange. Magisk mareld i havet och stjärnklara nätter. Lila ljung blommar i hela naturreservatet. Ofta kommer det ett skönt högtryck i slutet på augusti.

Sepember 2013 var det sol och vindstilla varje dag och temperaturer runt 20 grader. Samma månad 2012 var det blåsigt varje dag med många regnskurar. 50% chans, alltså.

 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
18 Oktober
2013

TACK FÖR I ÅR! VI SES 2014!

Ramsvik har nu stängt efter en kanonsäsong! Stort tack till alla ni trevliga gäster (ca 16 000) som varit hos oss i år - ni är fantastiska. Ett stort tack även till vår personal som jobbat hårt samt alla våra leverantörer som sett till att vi fått allt vi behövt i tid. Och slutligen ett stort tack till SMHI och YR för det fina vädret vi fick - det tar vi gärna en repris på 2014!

Den nya lekplatsen blev en stor succé och mycket uppskattad bland barnen från ettåringar till tonåringar. Mot slutet av säsongen fick vi även sanden utbytt på lekplatsen så att den blir mycket mjukare och trevligare för lek.

Under vintern kommer vi nu att renovera ytterligare 18 st 6-bäddsstugor till Comfortstugor. Till sommaren kommer det alltså att finnas 42 Comfortstugor som tillsammans med 10 villavagnar erbjuder den bästa komforten på Ramsvik.

Anläggningen är nu stängd för vintern. Vi öppnar igen till Valborg 2014. Men bokningen är öppen hela året och man kan ringa oss (0523-50303) eller göra bokningar online direkt på hemsidan.

Välkomna till Ramsvik för en härlig semester 2014!

Torbjörn, Annika och personal

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
04 Juli
2013

SOL SÅ LÅNGT ÖGAT KAN NÅ!

Härligt! Tittade just på väderprognosen för Ramsvik de närmaste 10 dagarna och den visar SOL, SOL, SOL...så långt ögat kan nå.

Som svensk finns det ju inget härligare än att se en väderprognos med sol. Nu ska vi bara se om den stämmer, men det brukar ju inte vara några problem med det:-).

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
27 Maj
2013

MAKRILLEN ÄR INNE!

Igår kväll stod eleverna från Fageråsskolan på bryggan och kastade med sina kastspön. Och de fick flera makrillar på kroken!

Nu kan vi alltså tillkännage att sommaren har kommit till Ramsvik: Makrillen är inne, badstegen är i, badflotten är i vattnet och glassfrysarna är fulla med glass i alla smaker.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
06 Maj
2013

NYFÖDDA TIGERUNGAR PÅ NORDENS ARK

Nordens Ark har fått tigerungar. Två killar och en tjej föddes i slutet av förra veckan.

Honan är viltfångad i Ryssland, därför ses de nyfödda ungarna som en sensation.

De första sex veckorna ligger de tryggt hos sin mamma, men sen kan vi se dem i tigerhägnet på Nordens Ark.

Tigerungarna väger runt 1,5 kg när de föds och lägger på sig ett par hundra gram om dagen. Fullvuxna väger de 250 kg.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
23 April
2013

NY LEKPLATS PÅ GÅNG...

Nu är det slut på gamla tider, nu så är det färdigt inom kort. Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Så jag tar farväl och stora tårar rullar på min kind.

Nu så är det slut på gamla tider, nu går gamla lekplatsen i himlen in.

Amanda, 5 år.

Ja, nu är alltså gamla lekplatsen riven och flyttad till Västerås och vi går i väntans tider och hoppas att den nya lekplatsen kommer så fort som möjligt.

Det har varit många, långa diskussioner om hur den nya lekställningen ska se ut. Vad tycker barn är roligast? Vi kom fram till (efter att våra egna barn har fått prov-leka på ett otal lekplatser världen över) att barn tycker det är roligast att åka rutschkana, att jaga varandra runt lekplatsen och att kunna komma upp och ned från olika håll och med olika svårighetsgrad. Och utifrån det har HAGS specialdesignat en ny klätterställning exklusivt för lekplatsen på Ramsvik och alla barn här. Bland annat har snurr-rutschen importerats från USA.

Den enda sorgen är att gungorna försvinner. Tyvärr finns det inte tillräckligt mycket plats för gungornas säkerhetsavstånd.

Nu väntar vi otåligt på att grejerna ska leveraras och monteras så att vi kan ge oss i kast med premiärleken - och det är inte bara för barn, kan jag lova! Vi hoppas allt ska vara klart till Pingst.

15 April
2013

NOSTALGI I MINISTUGORNA

De klassiska ministugorna på Ramsvik designades av Lars-Åke Backlund och hans arkitektkompis Leif Hjertström någon gång på 60-talet. De har en lång och rolig historia och ända fram till år 2000 fanns det 85 ministugor på Ramsvik. 

Ännu finns det 11 stycken kvar och det är många återkommande gäster som inte anser att det "varit sommar på riktigt" om man inte bott några dygn i en ministuga på Ramsvik.

I vintras kom jag över en bunt gamla veckotidningar från tiden då ministugorna kom till och idén att skapa ett nostalgikit i varje stuga kläcktes. I sommar kommer det att finnas en liten låda i varje stuga med bilder och historien om ministugan samt tidskrifter från den tiden.

Är det nu någon som har några andra saker från 60-70-talen som kan passa i lådan är ni välkomna att höra av er. Det kan vara vykort, broschyrer eller kanske allra helst "filmisar".

Hoppas gästerna uppskattar en nostalgitripp innan man släcker ljuset och somnar i en ministuga. Vi som bott i dem vet att man sover sällan så gott som i en ministuga.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
28 Januari
2013

290 KG I BÄNKPRESS...

Varje år vid Sjörövarfesten blir Ramsvik anfallet av Mörsar-Micke och hans hiskeliga anhang. Men varje år lyckas Svarta Malin och alla småpiraterna (alla barn på Ramsvik) driva dem på flykten.

Mörsar-Micke ligger i hårdträning och tror att han ska kunna knipa skatterna på årets Sjörövarfest (lör 13 juli).  Som ett led i förberedelserna passade han på att knipa bronset i SM i Bänkpress i helgen. 290 kg pressade han upp! 

Grattis från alla småpiraterna!  Men tro inte att det kommer att räcka... Vi är många och ettriga!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
08 November
2012

MÅNGA SOM LÄNGTAR EFTER SOMMAREN

Det märks att många redan nu längtar efter nästa sommar. Varje dag kommer det mail och samtal om bokningar till sommaren. Jättekul, tycker vi!

För oss är det semestertider nu och vi turas om att resa bort och få lite avkoppling. Just nu har vi en kollega i Kuala Lumpur, en i Estland och en i Turkiet.

Vi svarar på mail och lyssnar av telefonsvararen flera gånger i veckan, så skicka gärna ett mail om ni har några funderingar inför nästa sommar.

Hoppas att ni har en riktigt skön vinter!

 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
25 Oktober
2012

EFTERLYSNING: PER DE LANGE

Vi har fått ett e-mail från Per de Lange från Norge som vill arrangera en klubbträff hos oss 27-30 juni 2013. När vi försöker svara på e-mail, fungerar inte svarsadressen. Och vi har inget telefonnummer att ringa.

Vi har sökt på norska "Eniro", men hittar inte rätt Per.

Om du, Per de Lange, ser detta, får du gärna skicka en ny e-mailadress till oss på info@ramsvik.nu så att vi kan svara på din förfrågan. Skriv gärna ditt telefonnummer också.

Vi vill gärna komma i kontakt med dig!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
09 September
2012

EN HELG MED BRA DRAG...

Det har varit bra drag på Ramsvik i helgen. Vindmätaren mätte 20 sekundmeter i byarna under lördagen, men grabbgänget från storstaden trotsade vädret och var ute på havskräftfiske.

Även i restaurangen var det bra drag när 50 norska motorcyklister (och en del andra gäster som hängde på) hade fest och dans fram till midnatt.

Idag är det söndag och det är lugnare i vinden och snart har hela gänget med HD bullrat ut från Ramsvik.

Tack för i helgen och välkomna tillbaka nästa år allihop!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
29 Augusti
2012

BARNLOPPIS 2 SEPTEMBER

På söndag 2 september har vi Barnloppis & Marknad på Ramsvik. Här kan ni fynda allt till barnen, kläder, skor, leksaker och mycket annat.

För att det ska vara extra kul för barnen, har vi ponnyridning och gratis vattencyklar. Restaurangen serverar mat och glass.

Vill ni sälja? Vi tar 100 kr/bord och skänker pengarna till barncancerfonden. Ring 0523-50303 eller skicka e-mail till info@ramsvik.nu och boka plats.

Välkomna!

 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
23 Juni
2012

NYTT BUFFÉBORD FÖR TRUTAR!

Fixargästen Bertil hann inte mer än att rulla in på Ramsvik och ta en kopp kaffe innan arbetet börjande med att förverkliga vinterns idé: Ett riktigt fiskrensningsbord vid havet!

Gert var inte sen att hugga i också och ett dygn senare var allting klart! (Sov de överhuvudtaget den natten...?) Nu har vi ett fint, dubbelsidigt fiskrensningsbord precis vid havskanten nere vid Lilla Stranden. Med inkopplat rinnande sötvatten och rensavlopp rakt ut till tångkrabborna under!

Så när makrillen går till ordentligt så lär det bli kö där.

Och trutarna är förstås helnöjda med sitt nya buffébord. "Tack Bertil, tack Bertil" skränar de från morgon till kväll.

Bosse från Tranås invigde bordet med ett par makrillyngel han var väldigt stolt över.... :-) 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
10 Juni
2012

BLINGON PÅ RAMSVIK!

Hela landet pratar om Blingon (eller Blågon...) och det är här på Ramsvik de är upptäckta. Blingon är ett nytt bär som är en blandning mellan Blåbär och Lingon. Bladen har samma ljust gröna färg som blåbärsrisets och är läderartade som lingonrisets. Bären är lila.

Så, om ni är nyfikna på hur ett Blingon smakar (inte så gott, har vi hört...) ska ni bege er hit till Ramsvik på en gång.

Eva-Stina Blomgren som är intervjuad i hela landets tidningar och media kommer att ha en Blomstervandring här på Ramsvik kl. 18.00 på söndag den 17 juni.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
09 Juni
2012

FOTBOLLSEM

Nu har fotbollsfesten börjat och vi visar de flesta matcherna på storbildsskärmen i restaurangen.

Kvällens matcher Holland-Danmark och Tyskland-Portugal känns som riktiga kanonmatcher på förhand. För att höja spänningen lite så slänger vi in en peng på dubbeln Tyskland och Holland.  

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
26 Maj
2012

TIPSPROMENADENS VINNARE 26/5 BLEV...

Vinnare i tipspromenaden 26/5:

1:a Pris: Niklas Lorentzen vinner en glass med 3 kulor och valfri topping.

2:a Pris Lena Lorentzen vinner en glass med 2 kulor och valfri topping.

3:e Pris: Annette & Mathilda Wikström vinner 2 kulor glass med valfri topping.

Grattis! Presenkort finns att hämta i receptionen. Inlöses i restaurangen.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
22 Maj
2012

SOMMAREN HAR KOMMIT TILL RAMSVIK!

22 grader varmt och sol! Sommaren har kommit med stormsteg till Ramsvik. Förra veckan gick vi med mössor och fleecejackor, nu är det shorts och t-shirt som gäller. Och väderprognosen lovar sol så långt ögat kan nå. Härligt!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
17 Maj
2012

UPPFRISKANDE I HAVET

Många hör av sig och frågar om badtemperaturen... Vi har nu gjort noggranna mätningar och kunnat konstatera att vi har tvåsiffrigt uppe vid ytan, dvs 10 grader Celsius.  Aningen uppfriskande om du frågar en badkruka som mig, men det tyckte inte de modiga eleverna från Vasaskolan som igår var i och badade en lång, lång stund vid stranden. Två tjejer stod ute med vatten till midjan och småpratade i ungefär en kvart!  Det var strongt!

Dykarklubbarna från Mullsjö och Skövde som alltid är här på KH-helgen och njuter av Sveriges klaraste dykvatten ligger också i och "badar". Men de fuskar ju med torrdräkter...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
10 Maj
2012

FÖRSTA BADTEMPEN...

Termometern har legat i havet ett par veckor redan, men idag var det dags för den första officiella badtemperaturnoteringen.

Det var med glädje jag kunde meddela Tanel att vi redan hade 18 grader!  Raskt slängde han av sig jobbarkläderna och hoppade i.

Medan han var i luften ropade jag: "Jag skojade bara! Det är bara tio grader!"

Han kom upp väldigt fort.

Inte så varmt som man skulle vilja, men vi kan i alla fall garantera att det inte kommer att bli kallare förrän kanske i november...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
29 April
2012

LENNART HAR BADAT!

Temperaturen i vattnet är mindre än 10 grader men det hindrar inte våra säsongsgäster! Lennart Andersson tog hem segern i år när han tog första doppet redan till påsk. Och han blev inte ens förkyld!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
07 Mars
2012

VI SÖKER PERSONAL 2012

Inför säsongen 2012 behöver vi hjälp med:

Hela säsongen 27 april-30 september:

Städansvarig - Du arbetar som lokalvårdare och stugstädare samt leder och fördelar arbete till övrig städpersonal. Heltid enligt schema.

Assisterande restaurangchef - Du arbetar som kock och serveringspersonal och assisterar restaurangchefen i drivandet av restaurangen. Heltid enligt schema.

Högsäsongen: Vecka 25-33:

Lokalvårdare, Stugstädare, Receptionister, Kockar, Serveringspersonal, Butikspersonal, Vaktmästare.

Om du är intresserad av att jobba hos oss i sommar, skickar du en ansökan och CV till personal@ramsvik.nu. Märk gärna mailet med vilken tjänst du söker. Vi vill ha betyg (från skola eller tidigare arbetsplats) och referenser.

Välkommen att bli en i Ramsviks-gänget i sommar!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
01 Mars
2012

14 SKOLKLASSER BOKADE...OCH DET KOMMER FLER VARJE DAG

Ett säkert vårtecken på Ramsvik är när skolorna börjar höra av sig och boka in sina vårresor. Just nu har vi 14 klasser bokade till våren, men det brukar bli runt 40 och det kommer nya bokningar varje dag.

Mest är det nior som vill göra en sista resa med kompisarna innan gymnasiet splittrar klassen. Några klasser går i sexan och vi har även några gymnasieklasser.

Vi välkomnar skolklasser från 27 april till 20 juni. Läs mer här om hur det fungerar med skolresa till ramsvik...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
14 Oktober
2011

HITTARPS IK INVADERAR RAMSVIK

Knappt har vi hunnit stänga för säsongen förrän bokningarna haglar in för 2012. Och alla bokningar kommer från föräldrar som har sina fotbollsbarn i Hittarps IK i Helsingborg.

Flera Hittarps-lag kommer att vara med i Kalles Kaviar Cup i slutet på juni 2012 och de påhejande familjerna bor på Ramsvik. Så du som vill komma till Ramsvik för att höra lite äkta bohuslänsk dialekt: undvik vecka 26. Då kommer skånskan att överrösta allt på Ramsvik.

Välkomna säger vi till Hittarps IK!

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
03 September
2011

HÄRLIGT FISKE I SEPTEMBER!

Nu har den sköna sensommaren infunnit sig på Ramsvik och frågar du mig så är det den bästa tiden på året.  Det är lite lugnare på anläggningen nu och man har tid att göra jobb som måst skjutas upp under högsäsongen.

Och är det bra väder och blankvatten, så är det inget som hindrar att man omprioriterar och sticker ut och fiskar istället.  Det gjorde vi i förrgår, Tanel, Gert och jag. Det var så lungt på sjön att vi lätt kom ut till såväl Skägga som väst om Soteskär.  Solen sken och svaga vindar.

Gert använde sitt vanliga lätta haspelspö och hade nästan svårt att komma ned till botten för att det var så strömt. Men väl där nere hände något!! Spöt böjde sig så det höll på att gå av. Vi trodde först att det var bottennapp, men sakta sakta kunde han veva in lina. Det var jättetungt, så vi trodde det kanske var en sten med tångruska eller en fisk i 10 kg klassen....

När den kom upp var det en fin torsk på 2,5 kg, men den hade fastnat på krok både i munnen och stjärtfenan - därför var det så tungt.

Fisketuren gav verkligen mersmak...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
02 Augusti
2011

ALDRIG LÅNGTRÅKIGT...

Vi brukar skoja och häpna över att det fortfarande ofta inträffar saker som aldrig hänt förut på Ramsvik, trots att vi haft verksamhet här över 50 år.

Igår var något av en rekorddag, som i vart fall inte var långtråkig för platschefen...

1. Mysko elfel i restaurangen. En fas 63A säkring löste ut två gånger, trots ringa belastning. Halva restaurangen slocknade. När säkringen bytts igen, kom felet inte tillbaka.

2. Sopkompressorbilen kom för att tömma två containers fulla med sopor. När den lyfte den andra containern, gick en hydraulslang av och det läckte ut hydraulolja på marken vid soporna. Räddningtjänsten och ett saneringsföretag kom och fick sanera. Containern stod rakt upp ovanför bilen och kunde inte sänkas ned, så en kranbil fick också tillkallas.

3. Under middagen får jag larm om att två personer håller på att korsa farleden simmandes mot Garneskär. Visserligen vindstilla och 21 grader i vattnet, men vad gör det om man får en motorbåt i huvudet. Ut och hämta hem dem. Det var tyskar som inte var medvetna om trafiken på båtarnas E6...

4. När grillkvällen skulle börja och 120 förväntansfulla gäster skulle serveras, löser jordfelsbrytaren ut i restaurangen. Det visar sig att någon spillt vatten på en förlängningssladd. Lätt fixat.

5. Bokningssystemet i receptionen förbryllar. En av fyra anslutna datorer insisterar på att dagens datum är 10 augusti, medan vi andra tycker att det är 1 augusti. Mycket märkligt, men kan fixas med div omstarter och justeringar.

6. Ett sällskap om nio personer anländer och ska checka in. Det visar sig att de anlänt en dag för tidigt. Kontraktet angav ankomst 2 aug. Efter jourringningar till alla kollegor i trakten lyckades vi hjälpa dem till alternativa stugor den första natten. Det är ju rätt "knökat" på kusten de här veckorna...

7. Mjukglassmaskinen gick för högtryck i värmen och blev till slut överhettad och det slog ut en låga från kompressorn innan den, med en suck, lade av och tog kompledigt en tid framöver...

Ja, jobbet är i vart fall inte långtråkigt. Nya saker händer varje dag och det enda man kan vara säker på är att det kommer att  hända något nytt - som aldrig hänt förut på Ramsvik.

Men med ett rejält högtryck, 25 grader i skuggan och 22 grader i havet och hundratals helnöjda kunder är det bara kul att lösa de situationer som uppstår.

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
30 Juli
2011

BARN ÄR SMARTA!

Min bror med familj är på besök för att vara med och fira Tomtefesten på Ramsvik. Deras 3-åring var med och pyntade granen i förmiddags och blev sugen på glass. Han frågade sina föräldrar om han fick köpa en glass, men de sa nej eftersom det var precis efter frukost.

3-åringen går då in i restaurangen och fram till glassdisken. "Hej", säger han till Lisa i glassen, "jag ska köpa glass". "Har du några pengar då?", frågar Lisa. "Ja, det har jag. Jag ska ha tre kulor glass, jag vill ha alla dom gula sorterna", säger 3-åringen.

Lisa lägger upp tre gula glasskulor i en bägare och ger till 3-åringen. Då visar det sig att han inte har några pengar. Lisa släpper iväg honom med glassen när han lovar att han ska betala sen.

Han går till farmor, som står utanför restaurangen och säger "Titta farmor, jag har köpt glass, men jag hade inga pengar, så du får gå in och betala". Farmor får snällt gå hem och hämta plånboken och betala glassen.

Barn är smarta!

 

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
08 Juli
2011

GLASSMENYERNA ÄR KLARA. ÄNTLIGEN!

I september började vi arbetet med att göra om våra glassmenyer. Nya foton togs och beslut om vilka gamla som skulle få finnas kvar (och här gick diskussionerna varma...vissa arbetsuppgifter engagerar personalen mer än andra....) och vilka som skulle bli våra nyheter säsongen 2011.

Nu står jag här med den nya menyn i handen, tryckt, inplastad och klar. Glasscups-nyheterna för året blev:

Snäckstranden: En härlig glassblandning av nougatkrokant, stracciatella, daim och pecannötkola. Ovanpå detta ligger grädde, kolasås, mandarinklyftor, nötter och belgisk choklad. Mums! (Räcker för 4 personer)

Myteriet på Bounty: Kokos, choklad och vaniljglass toppat med grädde, nötter och kokosflingor. Och massor med mandarinklyftor.

Sotarn: Hallonsorbet och lakritsglass med mjukglass, lakritssås, hallon och lakritspipa.

Heisse Liebe: Vaniljglass och hallonsorbet med grädde och varma hallon. Är du inte kär innan så blir du!

Cup Stracciatella: Stracciatella, vanilj och chokladglass med grädde, chokladsås, nötter, jordgubbar och chokladbitar.

Kycklingen: En barnglass som ser ut som en kyckling med vanilj och chokladglass med maränger och godis.

En ny Smoothie blev det också med smak av mango och apelsin.

Naturligtvis har vi kvar våra favoriter Flaggskeppet, Daimcupen och våra Lyx-cuper med jordgubb, hallon, skogsbär eller valnöt. Och flera andra goda glasscuper.

KOMMENTARER (3)
KOMMENTERA INLÄGG
23 Juni
2011

F'LÅT SMÖGEN - VI TOG MJÖLKEN!

Gunilla och Peter hade laddad upp rejält med mjölk och mejerivaror när de beställde från Arla via webben igår. Det ska ju både vara mjölk till jordgubbarna och till kaffet...

Kl 12 rullade mjölkbilen in, lastade av och försvann snabbt igen. De flesta varorna hade kommit - men inte mjölken. Inte en endaste liter!!  

Vi ringde Arla, men telefonväxeln var helt nedringd. Vi fick ingen kontakt eller förklaring, så snabbt som ögat åkte vi in till Smögen och Kungshamn och köpte så mycket mjölk vi kunde från ICA och Coop. Så nu är i alla fall vår butik fulladdad och restaurangen likaså.

På Ramsvik ska ingen behöva gå utan mjölk till jordgubbarna på  midsommar!

Vad som hade hänt?  Jo, det visade sig sedan att Arlas datasystem för weborder hade kraschat någon gång på eftermiddagen på onsdagen och inte registrerat några order som det skulle. Och ingen tycks ha anat oråd. Så kan det bli när man rationaliserar bort för många människor i processen och låter datorerna ta över.

Nu är det fixat och Arla har lovat att lasta bilarna igen och köra om alla turerna imorgon fast det är Midsommarafton. Tack för det!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
28 Maj
2011

DELFINER SIKTADE VID RAMSVIK

Idag kan man läsa i Bohusläningen att en kille vid namn Dan Fasth såg 6-8, vad han trodde var tumlare, hoppa en bit från båten vid Ramsvik. Naturexpert Jan Uddén tror inte att det är tumlare, utan tycker att det låter som delfiner. Det som talar för det är att de simmade så högt i vattnet , att hela kroppen syntes och att de följde efter båten på nära håll. -Och det är delfintider nu, säger Jan Uddén. Det är inte unikt, men väldigt rolig upplevelse att se.

Jan Uddén uppmanar båtfolket i Sotenäs att vara uppmärksamma och se till att kameran är med.

Förra veckan hade vi en skolklass här på Ramsvik och en av eleverna tyckte att hon såg en haj simma runt kanoten. Vi (och hennes kompisar) skrattade lite åt henne, men nu börjar vi tro att det kanske var en delfin hon såg.

Tobbe blev eld och lågor när han hörde att det var delfiner i havet utanför Ramsvik. Han har redan börjat snickra på konceptet "delfin-safari" och har sedan han läste tidningen stått ute på badflotten med en rockring i handen:-)

Obs! Bilden är inte härifrån Ramsvik, utan från Sea World i soliga Kalifornien

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
22 Maj
2011

NYA BADFLOTTEN PÅ PLATS!!

Nu har vi sjösatt Ramsviks nya lekattraktion ute i havet. En ny, häftig badflotte!!

Fast Thomas från Jetfloat menar att man inte kan kalla en sådan stor plattform för "bara en badflotte", utan den måste ha ett häftigare namn. Och med måtten 7,5 x 7,5 x 10,5 meter kan man väl bara hålla med! Längst fram är nivån förhöjd till ca 120 cm över ytan, så det blir häftigt att hoppa i därifrån.

Vi utlyser härmed en namntävling på den nya plattformen utanför ramsvikstranden. Vad tycker du den ska kallas?

Den kommer att bli ett populärt tillhåll för alla större, simkunniga barn i sommar. Och räkna med att trampbåtarna och kanoterna kommer att gå i skytteltrafik mellan plattformen och stranden.

(Just nu väntar vi bara på att de två badstegarna som försvann någonstans på vägen från Österrike skall dyka upp på Ramsvik, så att vi får montera dem också. Förresten... är det inte lite skumt att företaget som gör dessa häftiga badplattformar och bryggor ligger i Österrike?? De har ju ingen kust!)

KOMMENTARER (4)
KOMMENTERA INLÄGG
11 Maj
2011

JUST NU PÅ RAMSVIK: FUSK, FUSK FUSK

När det är dags att bära båtarna ner till havet brukar Tobbe, Jurij och Tanel använda det som en anledning för självömkan. "Åh, vad jag har ont i ryggen", "Äh, Annika, du hämtar en kopp kaffe till mig, jag har ju burit båtar i dag". "Kan någon ta ut min tallrik till disken, de där båtarna känns fortfarande i ryggen". Så brukar det låta.

Men i år finns inget utrymme för självömkan. Ni ser ju själva på bilderna. Fusk på  hög nivå.

Grabbarna övertalade markägaren Thomas med den fina gula grävmaskinen att hjälpa dem med båtiläggningen. Och titta vad smidigt det gick.

Och om de ändå försöker använda båtarna som en anledning till att få service, har jag både bildbevis och ögonvittnen.

 

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
03 Maj
2011

TV OCH SÄNG...SNART ÄR COMFORTSTUGORNA KLARA...

Nedräkningen har börjat. Om 9 dagar bor det gäster i våra nyrenoverade Comfortstugor, men det kan man knappt tro när man tittar in i dem.

Idag kom sängarna med leverans från Ikea och Jan-Olof från Euronics var här och installerade TV-apparater.  Imorgon kommer Eriks måleri med loftstegarna.

Dynor och gardiner ska sys, lister ska sättas upp, soffan ska monteras och stugan ska inredas med marina detaljer. Altanen ska få nya möbler.

Jag gissar att det som vanligt blir så att stugorna är färdiga 5 minuter innan första gästen flyttar in. Det ska bli riktigt roligt att se hur de ser ut när de är klara.

Du kan läsa om stugorna här, men de nya bilderna kommer upp nästa vecka.

KOMMENTARER (2)
KOMMENTERA INLÄGG
24 Mars
2011

DAGS ATT SÖKA SOMMARJOBB!

Nu är det hög tid att söka sommarjobb till Ramsvik! Det är alltid lika spännande att se vilken "besättning" det blir på "skutan" denna sommar. Flera återkommer från tidigare år och det skapar förstås en stabilitet och trygghet för alla som kommer nya och ska lära sig allt. En återkommande är vår vakthund Hubbe som håller efter tigrar och isbjörnar med 100% effektivitet!

Vi har lediga positioner inom såväl restaurang, butik, städning och vaktmästeri.  Den som är intresserad av att jobba hos oss ska vara beredd att jobba v.24-33 och de flesta tjänsterna är heltid 40 h/v. Vi välkomnar särskilt sökande från trakten som har sitt boende ordnat, för vi har inte så många rum för personal att bo i.

Maila ansökan till personal@ramsvik.nu eller posta till Ramsvik Stugby & Camping, 456 92 Hunnebostrand. Det är viktigt att bifoga kopior på betyg från skola och tidigare jobb samt gärna referenspersoner från tidigare arbetplatser.

Välkommen med din ansökan!

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
04 Mars
2011

SÅLD PÅ TRADERA...

Hjälp! Annika har blivit en Tradera-junkie!  

OK, för att hon lagt ut en massa babykläder i rosa efter att vi konstaterat att den nya bebin var en pojke (Felix), men nu verkar hon ha blivit som tokig...

Tre stycken familjeweekends på Ramsvik i sköna maj ligger ute till budgivning på Tradera med utropspris 1 kr!!! Och då ingår förutom stugan även frukostbuffé i restaurangen för hela familjen varje morgon.

Gå in på Tradera och sök på ordet "familjestuga", så hittar du annonserna.

What's next kan man undra. Snart hittar jag väl mina fina körsbärsfärgade bokhyllor (som Annika inte tycker om lika mycket som jag) ute till försäljning för 50 öre...

Eller varför inte mina analoga, mekaniska systemkameror. Visserligen kanske inte använda dagligen nuförtiden, men ändå. Filmen kanske får en renässans en dag och då finns ju kamerorna där. Om inte Annika sätter klorna i dem och kränger dem på Tradera...

Eller midjejackan i grå mocka från 1981. Den kan visst bli modern igen. Sälj den inte! 

Risken är väl att om jag insisterar på att få titta på sändningarna från Holmenkollen i helgen (åtminstone i ett 15 minuters sammandrag), ja, då dröjer det väl inte många minuter förrän jag själv ligger ute till högstbjudande...

Jag kan se det framför mig:

"Campinggubbe och trebarnsfar, begagnad men i hyfsat bruksskick. Utropspris 1 kr!"

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
25 Februari
2011

SVENSK CAMPING ÅR 2020?

Kommer du att semestra på svenska campingplatser år 2020?

Igår arrangerade campingens branschförening SCR ett framtidsseminarium för att skåda in i framtiden och se hur camping ska utvecklas för växa i framtiden.

Besöksnäringen i Sverige har slagit fast en nationell strategi, som går ut på att fördubbla omsättningen i branschen på 10 år, alltså fram till 2020. Campingarna står för en betydande del av övernattningarna för turismen och frågan var om vår bransch kan göra sin del och fördubbla omsättningen på tio år.

Camping är en etablerad semesterform i Sverige, legat stadigt på en hög volym och även vuxit lite varje år. Stugsemester på camping blir allt populärare och husvagnarna allt flottare. Husbilarna växer snabbt i antal och nu registreras ungefär lika många nya husbilar som husvagnar varje år.  Även tältsemestrandet ökar något...

Men vad krävs för att turisterna även i framtiden kommer att välja camping som semesterform?

Varför väljer man camping idag? Och varför gör man det inte?  Vad vill ni ha för semesterupplevelse på campingplatser i framtiden för att i ännu högre grad välja att lägga er semester på Sveriges campingplatser?

Vad krävs för att campingplatserna ska konkurrera mot andra semesterformer?

Jag tar tacksamt emot alla kommentarer och synpunkter från er som är inne här på Ramsviks hemsida och därför sannolikt är tidigare gäster hos oss eller funderar på att komma till oss i år.

Skriv fritt vad du tycker och tror om camping!

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
17 December
2010

FACEBOOK-VINNAREN ÄR....

Nu har vi utsett en vinnare i vår Facebook-tävling. Vinsten är en Familjeweekend på Ramsvik i maj 2011.

Vi säger GRATTIS!!! till Tobias Johansson i Falköping.

Ni får 3 övernattningar i Villavagn, frukostbuffé och middag i 3 dagar. Hela familjen får entrébiljetter till djurparken Nordens Ark och till havsakvariet Havets Hus i Lysekil. Dessutom får barnen krabbfiskeutrustning och får äta så mycket glass de vill under vistelsen på Ramsvik. I vinsten ingår också lakan, handdukar och slutstädning av villavagnen.

Vinsten gäller för 5 personer. Hoppas att vinsten blir en trevlig julklapp till familjen. Ni väljer själva vilken helg i maj ni vill komma till Ramsvik.

God Jul! önskar Torbjörn och Annika

 

KOMMENTARER (3)
KOMMENTERA INLÄGG
29 November
2010

PATRIK FIXAR COMFORT

Ombyggnadsprojektet där våra 12 största Sjöbodstugor uppgraderas till Comfort-stugor är i full gång. Patrik Lans och medhjälpare är i full gång. Innerväggarna har rivits och en ny vägg har byggts upp. Om ett par veckor sätter rörmokarna igång och fixar duschkabiner och sedan kommer mattläggarna...

Skönt att det mesta av jobbet är inomhus, för just nu är det kallt nere på Ramsvik. Minus 7 grader och en uppfriskande vind från nordost gör att man helst inte har utomhusjobb just nu. På krabbfiskebryggan växer istapparna tätt och man undrar om tångkrabborna har åtta par ullstrumpor att sätta på när det blir så här...

Byggprojektet ska vara klart till våren då vi öppnar igen.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
25 November
2010

12 STUGOR BYGGS OM.

Ramsvik har varit stängt för säsongen i en dryg månad, men därmed inte sagt att det varit tyst och lugnt där.

Dels arbetar kommunen med att anlägga vatten- och avloppsledningar till alla grannfastigheter ute på Ramsvik. Ett digert arbete som ställer stora krav på utföraren eftersom naturreservatet och den känsliga miljön där ute gör det lite extra knepigt att förlägga ledningar där.

Bland annat kommer den nya ledningen att medföra en trevlig gångväg längs stranden på campingen och då passar vi även på att göra strandmiljön mer tillgänglig för funktionshindrade.

Men vi på Ramsvik Stugby och Camping jobbar också med förbättringar. Vi kommer att göra om våra tolv största Sjöbodstugor till sk Comfortstugor med högre standard än tidigare. Bland annat kommer de att utrustas med dusch och varmvatten. Glaskeramikhäll på spisen och förbättrade funktioner i köket. En skönare dubbelsäng på loftet blir det också. Och TV i storstugan... (se tidigare diskussion om TV i stugorna på bloggen.)

Det är ett samarbete mellan lokala hantverkare som utför jobbet under vintern och Patrik Lans på Lans Snickeri är den som håller i trådarna.

Jag ska åka till Ramsvik över dagen imorgon och då får vi se om jag kan ta några bilder och lägga upp här...

 

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
28 Augusti
2010

SENSOMMARENS VÄDER...

Äntligen är den sköna sensommaren här!  Den bästa tiden att njuta av naturen och havet på Ramsvikslandet - om du frågar oss som jobbar här.

Idag är det riktigt "smörväder" med "spegelblankt till Skägga". Vi stack ut med båten och tog en dörj med oss. Puttrade fram så sakta mot Skägga och visst nappade det. När vi fått en halv hink - lagom till grillen ikväll styrde vi kosan mot sälkolonin utanför Ramsvik.

Där fanns många sälar idag och det verkade som om de njöt lika mycket av det sköna vädret som vi. Och de var nog proppmätta på makrill de också.

Tänk vad vädret växlar här ute på kusten. För bara fyra dagar sedan, 24 augusti, var det storm här ute med över 24 m/s i byarna. Vattnet steg så mycket att vi började bli oroliga för krabbfiskebryggan, men när det stigit 81 cm, vilket motsvarar ungefär 8 meter av strandens bredd vände det äntligen tillbaka.

Bilden längst ned är ute från Haby när det blåste som mest.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
15 Augusti
2010

DEN VITA KANINEN PÅ NORDENS ARK

I torsdags var jag och Amanda (snart 3 år) på Nordens Ark. Det var min bästa Nordens Ark-dag hittills. Hela vargflocken sprang och jagade varandra precis utanför cafét, Amurtigrarna tittade på oss genom fönstret i Tiger-hägnet, skruvhornsgetterna bråkade och stångades, snöleoparderna var framme och poserade och till och med jaguaren tittade nyfiket på oss när vi gick förbi.

Efter att vi gått igenom den "vilda" delen av parken, fortsatte vi till Lantgården. Där träffade Amanda en liten vit kanin som hon satt och pratade med i nästan en timme. När hon kom hem från Nordens Ark och fick frågan "Vilka djur har du sett idag?", svarade hon "En liten vit kanin, den var så söt o go".

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
31 Juli
2010

TOMTEN KAN KOMMA!

Nu är det dags för den årliga Tomtefesten på Ramsvik. Som alltid på lördagen i v.30!

Tomtefar har lovat att han ska komma och Rudolf har faktiskt synts på rekognoseringsturer runt Skägga, Stallskär och Söö de senaste dagarna.

Vi har pyntat upp restaurangen ordentligt. Hade uppesittarkväll igår med glögg, pepparkakor och trubadurmys. Dessutom har alla barn fått varsin tomteluva, så att Tomtefar ska känna sig riktigt välkommen när han dyker upp här runt två-snåret.

Receptionisterna Emma och Meta har också piffat till sig för att göra ett extra gott intryck på Tomten när han kommer. (En och annan nyanländ gäst, som inte läst på veckoprogrammet, har dock höjt ögonbrynen både en och två gånger idag.)

Hoppas vi får jul(i)klappar i år också...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
17 Juli
2010

PIRATERNA ANFALLER IGEN!

Den stora Sjörövarfesten gick av stapeln på Ramsvik och än en gång anföll Mörsar-Micke och hans rövarpack Ramsviksstranden för att ta Svarta Malins skatter.

Men hon hade så många småpirater vid sin sida att de inte hade en chans.

Bataljen blev lång och hård, men snart var de drivna på flykten och småpiraterna kunde själva leta rätt på Svarta Malins tio eller elva... skatter på stranden.

När skatterna var fördelade bland småpiraterna och alla hade en fin chokladkant runt munnen, så var det dags för Kapten Enbens fotbollscup där 16 lag bestående av en vuxen och ett barn gjorde upp. Slutsegrare blev laget "Humle och Dumle" som vann ett presentkort på den största glasscupen i hela Ramsvikrestaurangen: Flaggskeppet (ord 275 kr).

Pirat-trekampen utspelade sig på stranden som traditionen bjuder och Personalens lag gjorde, för en gångs skull, bra ifrån sig och knep andraplatsen. Vinnare blev Holy Riders.

Piratbanketten med All-You-Can-Eat BBQ blev en fullsatt historia och när sedan Jack Sparrow kom och intog scenen visste stämningen inga gränser. Taket på restaurangen höll på att flyga all världens väg.

Och kvällen avslutades med det stora festfyrverkeriet från Ramsviksstranden.

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
09 Juli
2010

TAG SOTEFJORDEN TILL KANALDAGEN I HUNNEBO!

Högtrycket har parkerat över Ramsvik med temperaturer runt 25 grader. Badtemperaturen kommer säkert att gå upp till 20 grader senast på söndag. Härligt!

Lördag 10 juli är det Sotenkanalens Dag i Hunnebostrand. Kanalen fyller dessutom 75 år, så det är extra stort pådrag i år med massor av kul i hamnkvarteren...

Live musik, clowner, Travelin' Band, marknad, knallar och hantverkare, DJ Gunnar, hoppborgar, pannkakstält, VM i fotboll på storbildsskärm, restaurangtält med öl/vin servering, lådbilsrally, lotterier, judouppvisning, räkmackor, Tuba Trion, Ågrens Kapell, Manny & Tobbe mm mm.

Och bäst av allt!  Man behöver inte ta bilen till Hunnebo!  MS Sotefjorden kommer att köra Ramsvik-Hunnebo hela dagen! 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
28 Juni
2010

PREMIÄR FÖR KRABBFISKETURER!

Idag gick de första krabbfisketurerna från Ramsviksbryggan. 

Varje måndag kommer Johan, som är yrkesfiskare från Smögen, hit med båten Marie och tar med Ramsviks gäster ut på krabbfiske. Turerna går flera gånger per dag och på eftermiddagen samlas vi allihop som varit med och kokar fångsten på bryggan. 

Alla som varit med på turen får varsin kokt krabba, om fiskelyckan varit god.

Premiärdagen bjöd på strålande sol och glittrande hav och fångsterna lät inte vänta på sig.

Båda förmiddagsturerna gav rejält med krabbor och vissa av imponerande storlek.  Just nu, i skrivande stund, är Johan ute på dagens tredje tur och vi hoppas de har lika god tur.

Krabban är ganska vanlig på bottnarna i skärgården kring Ramsvik, så vi måste inte gå särskilt långt ut. Krabborna fångas med burar, sk tenor, och dessa agnas med fisk. I vårt fall med sill, som Johan och Martin fångat i vintras och som nu kommer till användning som agn.

Krabbetenorna ligger på botten över natten och krabborna kryper in i burarna, lockade av lukten av sillen, men klarar sedan inte att hitta ut igen.

Varje måndag hela sommaren kommer dessa turer att gå, men det kan vara högst 12 personer med på varje tur, så det är bra att boka i förväg. Det gör man genom att kontakta receptionen och köpa biljett.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
25 Juni
2010

MIDSOMMAR I STRÅLANDE SOLSKEN

Midsommarfirandet är i full gång på Ramsvik och i år får vi njuta av ett sant svenskt midsommarväder - precis som det ska vara.

Solen skiner från klarbrå himmel. En frisk västlig vind (vi är ju i Bohuslän) och alla gäster på Ramsvik går omkring med ett belåtet leende på läpparna.

i går kväll började vi firandet med en kväll med levande musik i restaurangen. Det var trubaduren Björn Nilsson, vår favorit sedan flera säsonger, som hade säsongspremiär hos oss. Och vilken premiär sedan...!  Det blev spontandans både på och mellan borden och ingen ville att han skulle sluta spela.

Idag har vi hunnit klä midsommarstången och de flesta barn har plockat blommor och går omkring med en krans i håret. De är säkert informerade om vår tradition här på Ramsvik - att alla barn med blommor i håret får en gratis glass när vi har dansat klart kring midsommarstången kl 17:30.

Men innan dess måste man förstås ha hoppat "små grodorna", lekt "björnen sover", kliat sig i huvudet över turerna i "Sju vackra flickor i en ring"... och gjort "raketen".  Den enda som inte tvekar på någon av sångerna är vår sångledare sedan många år: Bosse Larsson.  (Visserligen bara på CD,  men ändå. Vi snackar alltså Bosse Larsson...)

Ikväll blir det räkafton i restaurangen och imorgon, traditionsenlig BBQ med särskild inbjudan till alla säsongsabonnenter.

Glad midsommar på er allesammans!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
23 Juni
2010

SÄKERHETSUTBILDNING PÅ RAMSVIK

Idag kom Räddningstjänsten på besök till Ramsvik och vi hade vår årliga säkerhetsutbildning för personalen.

Då går vi igenom risker och säkerhetsregler, vad  vi gör om något händer, hur man gör när man slår larm och hur vi ska agera under tiden tills räddningstjänsten kommer. Första hjälpen och vanliga tillbud.

Vi gick igenom förra årets incidentrapporter, för det är ju alltid några tillbud varje sommar, även om vi varit förskonade från allvarligare olyckor. Alla fick fundera kring vad som KAN hända och vad vi ska göra OM det händer.

Mycket hann vi gå igenom. När det teoretiska var klart tog Anders Frisk oss med till stranden där vi fick göra praktiska övningar.

Som vanligt tyckte Anders om att kladda med teaterblod, så att vi fick lägga tryckförband. Denna gång var det My som hade skurit sig i armen. Upp med den högt och lägg förband. Alla fick öva på varandra.

Sitter det något hårt fast i halsen och blockerar andningsvägarna - gör en Heimlich manöver! Anders visar på Carl och sedan får alla pröva på varanda - Men, för guds skull, tryck inte till på riktigt... Det blir inte trevligt.

Sedan brann det i en gubbe som fått tändvätska på sig och vi fick släcka med en yllefilt. Noggranna instruktioner om att inte göra detsamma med fleecefilten...

Slutligen fick alla pröva på att släcka en brasa med hjälp av en pulversläckare. Och det är ju precis som Anders säger - fantastiskt effektivt!

Skönt att få den här utbildningen och genomgången varje år.

Tack, Anders och räddningstjänsten!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
06 Juni
2010

MAKRILLEN KOM IN REJÄLT!

Förra året kom vaktmästaren Tanne till mig och undrade om jag ville följa med och fiska. Han hade fått ett splirrans nytt haspelspö i present av sina vänner. Själv hade jag inte kastat sedan jag hade min metallicröda Abumatic kapslade rulle på ett juniorspö för sådär 35 år sedan.

Jag åkte till Norden på Smögen och köpte mig ett rackarns fint, nytt haspelspö. Nu skulle det fiskas!!  Tanne och jag ingick ett vad om vem som skulle få första fisken på sitt spö. Men varje gång jag skulle fiska, kom något annat emellan (oftast lilla Amanda), så hela sommaren 2009 gick utan att ett enda drag blev blött.

Tanne fiskade dock en hel del, men det var magert med makrill hela förra sommaren så fångsten med spöt blev noll. Vadet stod alltså kvar till i år.

Igår öppnade sig äntligen möjligheten till lite fiske från kajen. Tanne var där. Annika och Gert också och Jurij kom också när det började nappa. Amanda var på plats som åskådare och domare. Tävlingen hade börjat!

Gerts drag hann knappt nudda ytan förrän han dragit upp den första makrillen. Men mellan Tanne och mig var spänningen kvar. Jag fick inget napp på första kastet (som man ska med  nytt spö). Men på andra högg det!  Och samtidigt för Tanne.  Han lyckades bärga sin makrill ca 25 sekunder före mig - och avgick därmed med segern i vårt vad!

Makrillstimmet var på plats rejält och vi fyllde en hink på en halvtimme! Kul fiskar att kroka, för de kämpar på bra för att återvinna sin frihet.

Ikväll blir grillad makrill till middag!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
30 Maj
2010

NYTT REKORD PÅ SCEN - 17 MAN!

Just nu sätts nytt rekord på scenen i Ramsviks restaurang. Det är Chalmers Big Band som är här och spelar på Johannas och Rasmus bröllop.

När jag först hörde planerna på att ta hit ett storband, trodde jag att det var ett skämt, för vi har tyckt det varit lite trångt när vi haft en trio som spelat.  Och när Jerry Lee Lewis kopian Tommy Borssén var här med sitt band, tänkte jag att fler kan inte få plats på scen.

Men nu är alltså det rekordet slaget med råge. Den 17 man starka storbandsorkestern från Chalmers i Göteborg har klämt in sig på scen och det ser nästa ut som om de skulle kunna få in en blockflöjt till, faktiskt.

Festen lär fortsätta in på småtimmarna!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
22 Maj
2010

GUPPEBRYGGAN SJÖSATT

Den gamla kranen på Lilla Stranden används bara två ggr om året. Det är när Rogers flytbrygga, den sk "Guppebryggan", ska läggas i eller tas upp. Idag var det dags för sjösättning 2010.

Magnar och Gösta var behjälpliga och projektet var besvärligare än på länge eftersom isen tagit stolparna denna vinter, så nya sådana var tvungna att gängas ned i botten.

Medan karlarna höll på med detta jobb, satt fruarna på betryggande avstånd därifrån och drack kaffe...

Och titta noga på bilden längst ned. Det är samme Roger, fast ett par, tre år sedan ungefär, när fiskafänget varit extra lyckosamt och han bärgat en jättetorsk tillsammans med "Cannon".

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
17 Maj
2010

SYTTENE MAI!

Vi firar Syttene Mai, Norges nationaldag, tillsammans med ett antal norska familjer som i år njuter av en femdagarshelg, då kristihimmelsfärdshelgen inföll så lyckligt i år.

Tyvärr gick det ju inget vidare för norrmännen i ishockeyn igår, då de fick stryk av Lettland. Medan Sverige tvålade till kanadensarna med 3-1....  Så vi har ändå svenska flaggan i topp i flaggstången idag! 

(Fast det beror kanske mest på att vi inte har någon norsk flagga än...)

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
16 Maj
2010

OLOF FRÖS IHJÄL I ARJEPLOG... PREMIÄR FÖR VÅRA MUSIKKVÄLLAR!

På lördagen var det All-You-Can-Eat BBQ i restaurangen och utsvultna sportdykare och glada norrmän gick lösa på buffén och åt tills alla var rejält mätta.

Klockan 21 svidade Olof (som under förkvällen jobbat i baren) om från sin gula Ramsvik-tröja till sina mer passande vis-sångarkläder och tog plats på scen.

Olof Robertsson som spelade på Ramsvik flera gånger förra sommaren också visade att han minsann inte legat på latsidan under vintern, utan hade en repertoar som satt som en smäck. Vi fick uppleva allt från hur han frös ihjäl i en snödriva i Arjeplog till hur det kan vara att försöka dejta tjejer i en småstad som Vänersborg...  Även brev från kolonin fick vi vara med om samt en lektion i att det är lika bra att sluta drömma - man vaknar ändå upp i Hunnebostrand.

Vi har bokat in Robert att spela en kväll i veckan nästan hela sommaren, så alla ni som är på väg hit kommer att ha chansen att höra honom. Välkomna!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
14 Maj
2010

DYKARE, SKOLRESOR, NORRMÄN, VÅRNJUTARE

Ramsvik sjuder av liv och rörelse denna helg! Jättekul! Vi har just nu tre lägerskolor här och två dykarklubbar. Norrmännen har också invaderat Ramsvik och firar sin riktiga långhelg denna vår - combon Kristi Himmelsfärd och 17 Mai. 5 dagar ledigt för många norrmän.

Igår konkurrerade lilla bastun på kajen med dykarnas kompressorer om den el som fanns därute. Säkringen gick ett par gånger, men så fick dykarna fram en förlängningskabel och kunde ta sin ström ur ett annat trefasuttag. Och barnen kunde fortsätta bada i havet... Bastun behövs då temperaturen i vattnet var blygsamma 8,5 grader.

Även om vi inte har sommarvärme i luften riktigt än, så spirar våren här och det är musöron på alla träd och buskar. 

Just nu har solen kommit fram och skiner i takt med alla glada gäster här på Ramsvik.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
12 Maj
2010

KRISTI HIMMELSFÄRDSHELGEN NÄRMAR SIG...

Idag kommer Magnus och hans dykargäng från Skövde. Gällkvistskolan från Skara har redan anlänt och imorgon fylls det på med fler dykare, fler skolor och många många helggäster. Jättekul! tycker vi.

För några år sedan hade vi långa diskussioner om vi skulle servera frukost här på Ramsvik. Å ena sidan har alla eget kök i sina stugor och husvagnar...å andra sidan kanske det är skönt att slippa fixa egen frukost när man är på semester...nej, det är nog ingen som vill köpa frukost på en stugby och camping...

Vi började med att erbjuda frukostvaror i restaurangen (yoghurt och färdigbredda mackor). Det blev ingen större efterfrågan och vi blev nästan övertygade om att det inte fanns något intresse för frukostbuffé på en stugby och camping. Frukostens nej-sägare på företaget hade fått vatten på sin kvarn.

Året efter erbjöd vi frukostpaket (om man bokade i förväg). Ingen större efterfrågan då heller. Nu var nej-sägarna helt säkra på att ingen ville ha frukost (och ja-sägarna hade blivit färre).

Men på något sätt vann ändå de på företaget (undertecknad) som ville ha frukost. Förra sommaren började vi att erbjuda frukostbuffé under högsäsongen och intresset var ganska stort, men inte överväldigande. Det grymtades från nej-sägarbänken.

Men skam den som ger sig. I år serverar vi frukostbuffé varje morgon 8-10.30 från 29 april till 3 oktober. Och nu börjar äntligen nej-sägarna att ge sig. Bara i Kristi Himmelsfärdshelgen har vi beställningar på 372 frukost.

KOMMENTARER (2)
KOMMENTERA INLÄGG
07 Maj
2010

OJ, NU DRAR DET IGÅNG ORDENTLIGT

Nu kommer de. Alla på en gång. Bröllopsgäster, skolresor, weekendgäster, dykare, vandrare, fiskare och andra ramsviksnjutare. Det vi förr kallade lågsäsong har börjat likna högsäsong.

Annelie spenderar hela dagarna med att göra exakta scheman för pizzahämtningar, bröllopsstädning, korvgrillning, frukost, lekar på stranden, luncher, informationsmöten och allt annat som händer. Hon fördelar glatt arbetet på oss andra. Och det som inte Annelie har i huvudet har Tanne och Jurij i benen. De får rädda förlista båtar, sätta upp volleybollnät i all hast, reparera skador och värma upp bastun.

Och Annelie säger att det är likadant hela vägen till midsommar...Puh 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
04 Maj
2010

VI FIRAR ARTURS 13-ÅRSDAG

Idag fyller vår yngsta medarbetare Arturs 13 år och det har vi firat med tårta, presenter och födelsedagssång.

Precis som det ska vara.

Arturs har lite långtråkigt på dagarna när hans mamma jobbar, så bästa presenten var nog en heldag på badhuset Tumlaren och pizza efteråt.

GRATTIS Arturs!!!!!!

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
01 Maj
2010

KANOTIST I NÖD?

Idag kom första larmet om att det var någon som behövde undsättas till sjöss. Det var en kanotist som höll på att kapsejsa. Jag blev lite nervös, eftersom vi ännu inte fått någon båt i sjön, än mindre satt på något motor...

Jag sprang ned till stranden för att se vad som hänt. Och mycket riktigt - där var en kanotist i kajak som höll på att slå runt. Men han var ordentligt klädd för det sjugradiga vattnet och han kom upp i kajaken gång på gång.  Bara för att slå runt igen...

När det sedan satt en annan kille på stranden och fotograferade, stod det ju rätt snabbt klart att det var ett gäng duktiga norrmän som bara passade på att träna och dokumentera hur man gör en "eskimåsväng" och andra manövrar för att komma tillbaka upp i en kajak igen om olyckan skulle vara framme.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
30 April
2010

BBQ PÅ VALBORG

Annelie har varit snabb och fixat en fin liten kiosk/butik inne i receptionen på mindre än en dag. Lastbilen med varorna rullade in vid elvafikat och frampå eftermiddagen var allt fint uppackat och prismärkt. Det var nog nytt rekord!

Valborgsmässoafton firades med säsongens första All-You-Can-Eat BBQ i restaurangen. Redan tidigt i förra veckan beställde vi två nya fina Webergrillar som skulle ersätta de gamla trotjänarna av märket Primus, som säkert hade 25-30 år på nacken. Dessa skulle komma i god tid före första grillfesten... Men dagarna gick och i förrgår fick jag ett mail där det stod att grillarna varit ute på en Sverigeturné, men att de nu skulle vara på väg. Men inte hann de fram i tid inte...

Vilken tur att vi inte kasserade Primus-grillarna redan i höstas! Det var ju bara att borsta av dem och be dem ställa upp en sista gång.  En läcker grillbuffé blev det i alla fall och alla gästerna stapplar hem proppmätta. Hatten av för Peter som fixade hela tillställningen nästan själv. (Fast han hade god hjälp av nyanställda Johanna som kastades in i förberedelserna ca 20 minuter efter sin ankomst hit till Ramsvik.)

Nu ser företagsledningen med spänning fram emot 1 maj för att se om personalen ställer till med några demonstrationer. På 80-talet brukade Emma Ek och Pamela vandra runt med plakat som uppmanade till bl a "längre vakt-kaffe pauser" och "större stängingsventiler på Aqua Magic".

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
29 April
2010

NU HAR VI ÖPPNAT! PREMIÄR-RÄKFEST!

Äntligen har 29 april infunnit sig och vi har slagit upp portarna på Ramsvik för en härlig säsong, som sträcker sig ända bort till hummerfisket.

Den yttersta symbolhandlingen för att symbolisera öppningen på Ramsvik är förstås när platschefen och Jurij åker bort till vägen och vänder symbolskyltarna som visar att det finns stugor, camping, badplats och restaurang om man svänger ned mot Ramsvik. Nu vänder vi dem inte förrän 3 oktober...

De första gästerna anlände idag och installerade sig i sina villavagnar och sjöbodstugor. Bastun var på som vanligt, även om vi fick korrigera tiderna lite när ett par gäster påtalade problemet med att både hinna med att äta färska smögenräkor i restaurangen och bada bastu med havsutsikt under samma tidsperiod...

Peter lyckades med konststycket att arrangera säsongens första Räkafton i restaurangen (ett påhitt av Annika, som själv blev väldigt sugen på räkor någon gång i februari och lade in en räkafton denna kväll i evenemangskalendern). Kjell Kraghe dock som vanligt upp i högtalarna och räkorna var, som vanligt, läckrare än någonsin.

Det känns härligt att ha öppnat och vi ser verkligen fram emot hela långa sommaren på Ramsvik.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
21 April
2010

PREMIÄR I BASTUN! OCH DOPP I HAVET!

Så var det då äntligen dags. Premiär i bastun! Solvärme-Håkan var ju här och servade solfångarna på taket igår, så nu hade vi gott om varmvatten i duscharna (trots att vi hade bara 3,5 grader i luften, snöblandat regn och kall vind i 8 m/s. Det tycker jag är bra jobbat av solfångarna!).

Klockan 19 bestämdes det att det skulle bli samling i bastun. Öl från både Estland och systemet i Kungshamn var på plats. Det var bra kallt i byggnaden, men när bastun varit på en timme hade vi i alla fall 70 grader och en god stämning. Vaktmästarna Jurij och Tanel var på plats. Och undertecknad förstås.

Efter ett par rundor ut och in i bastun tyckte Tanel att det var dags för att bada i havet! Han brukar få sådana där knäpp-slag ibland, så jag var förberedd med såväl kamera som badtermometer.

Jag mätte upp behagliga 6,0 grader i vattnet och gav Tanne klartecken att hoppa i. Och han gjorde det!  Gaaenskaper, som di  säger i Östergjöetland. Men bildbevis finns och han sa till och med att det var skönt!

Sedan kunde vi även se Jurij fixa till frisyren. Han hade ju börjat se ut som en hippie med flera millimeters långt hår. Men nu är det åtgärdat.

Vår trevliga receptionist och tusenkonstnär Annelie kom till Ramsvik tidigare idag och drog igång verksamheten i reception och bokning. Alla ni som talat och mailat med henne under vintern har säkert trott att hon suttit här och njutit av havsutsikten från receptionen, men icke. Hon har suttit hemma i Vänersborg! Men nu är hon här i alla fall och det känns väldigt trevligt!

Nu väntar vi på att fler hörnpelare i Ramsviks personalstyrka skall anlända. Om det blir en glipa i askmolnet så kommer Vineta hit imorgon och börjar ställa iordning alla stugorna. Peter, restaurangchefen, har också lovat att dyka upp här endera dagen.

Perfekt! Nu är sommaren snart här!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
20 April
2010

TANNE HAR ANLÄNT!

Nu har Jurij och jag fått sällskap av vår andre trevlige vaktmästare Tanel (eller "Tanne" som han kallas här). Genast blev restauranglokalen, som tjänat som lager över vintern, tömd på div brandsläckare, möbler, kanoter, flytvästar och annat.

Hasse "me pumpen" var här igår och fixade den lilla avloppspumpen som tagit stryk i vintras. Och idag kom även Håkan från Inka Energi som installerat vår solfångaranläggning och gav lite service på den, så att den ska ge oss maximalt med klimatsmart och energisnålt varmvatten i sommar.  I dag när han började jobbet var det över 100 grader uppe i panelerna på taket och när vi får växlat in den värmen i våra varmvattentankar då kan vi inviga bastun. Jurij tyckte det var dags redan ikväll, men vi kanske avvaktar ytterligare en dag.

Det har varit soligt och fint här hela dagen och utanför stranden samlas varje eftermiddag en flock ejdrar och deras karaktäristiska hoande hörs tydligt medan kvällssolen sakta sänker sig i väster. Försommaren är ljuvlig (även om det var minusgrader i natt.) 

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
18 April
2010

SOMMAREN RUNT HÖRNET

Knappt har jag hunnit vara här ett par dagar förrän det står klart att sommaren strax är här.

Våra kära säsongsgäster är redan här och putsar på sina vagnar och förtält. (Det där med öppettider har aldrig riktigt legat för dem. Vi öppnar ju först 29 april.)

Flera av de par som kommer att gifta sig i år och ha sin middag och fest i Ramsviks restaurang har varit här och tittat  på lokalen och planerat den stora dagen. (Lite svårt att förklara hur man dukar bäst, när lokalen är full av vinterförvarade kanoter, flytvästar, utemöbler etc, som vi inte hunnit bära ut än.)

Inne i Hunnebostrand, Kungshamn och Smögen träffar jag hela tiden nyckelpersoner i turistnätverket i kommunen. Och alla ser fram mot sommaren 2010, som på många sätt verkar bli en kanonsommar. Fredrik Åberg putsar på sitt fina fartyg Sotefjorden och planerar årets räkkryssningar. Martin Lövstedt som driver restaurangerna Bella och Eat har snickarbyxorna på och fixar till lokalerna. Tommy och Martin Olofsson som kör chartrade fisketurer från Smögen är laddade inför säsongen och vill diskutera nya upplägg och samarbeten. Hotell Smögens Havsbad har en ny försäljningschef, som sprudlar av energi och idéer. Zitabåtarna har investerat i en ny båt.

Det är verkligen en positiv och optimistisk stämning här i trakten inför sommarens turistsäsong! Jättekul!

Och på måndag ska alla småföretag i turistnäringen träffas på en mässa i Uddevalla och skapa ännu fler paket och upplevelser för våra gäster. Spännande... Återkommer med rapport därifrån.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
16 April
2010

VAKTMÄSTAREN JURIJ HAR ANLÄNT!

Nu har vår duktiga tusenkonstnär till vaktmästare också anlänt, bara ett par timmar senare än vad vi kom överens om när vi skildes åt i höstas. 

Och omedelbart satte han nytt personligt rekord! Parkerade bilen, gick in i sin stuga och bytte till jobbarbyxorna och satte igång. 92 minuter senare hade vatten och avlopp kopplats på i de första villavagnarna och i restaurangen, så att både toabesök och duschande blev möjligt. Och till min stora lättnad har vi hittills inte hittat några skador på ledningarna av den fimbulvinter som vi haft.  Ett sprucket kopparrör till vv-beredaren i en villavagn lagade Jurij också på 10 minuter.

Det blev t o m tid för mig att gå en liten vårpromenad i det vackra eftermiddagsljuset. En svanfamilj simmade förbi och fotograferades.

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
15 April
2010

PLATSCHEFEN PÅ PLATS, MEN INTE FÖRST...

Igår gick flyttlasset från vinteridet i Stockholm till Ramsvik. Bilen var fullproppad med hela kontoret samt kläder och grejer som man behöver för ett halvår vid kusten. Varför konstruerade de V70:n med så löjligt liten lastkapacitet? Även den gamla fina 945:an kändes ju trång på sin tid när allt skulle med.

Rullade in på Ramsvik vid halvsjutiden på kvällen och hade förväntat mig en tom, kylig och ödslig plats att börja jobba på. Men icke!  Välkomstkommittén var minsann redan på plats. Lennart och Benjamin (säsongsgäster på Öfvre Plan) hade redan tjuvstartat säsongen och satt utanför sina vagnar och njöt av kvällssolen och varsin kall Pripps Blå.

Det var bara att kliva ur bilen och ta plats i den lediga campingstolen och njuta en likadan själv. Man ska ju mjukstarta arbetssäsongen, har jag hört...

Men en sak Lennart och Benjamin får göra själva är att bada. De hade redan varit i spa't igår och badbyxorna hängde på tork i solen.  Jag törs knappt släppa i badtermometern så här års, den kan ju gå sönder...

Men nu är det bara att kavla upp ärmarna och börja öppna upp anläggningen inför premiären 29 april.  Ska även klara av några anställningsintervjuer idag.

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
10 Mars
2010

SVERIGES FINASTE CAMPINGTOMT!

I maj och september kan husvagnscampare få bo så här vackert på Ramsvik. Jag är helt övertygad om att det är Sveriges finaste husvagnsplatser.

Vår gode vän Johnny har i flera år lyckats boka en av platserna flera helger i rad. Och det trots att han är otrogen och, trots algblomning och annat elände, bor på en camping på Öland hela sommaren.

När Johnny köpte en sprillans ny KABE, såg han till att specialbeställa ett fönster på gaveln. Bara för att kunna njuta av havsutsikten på Ramsvik från "hans" plats.

Och nu tänker du, lystne husbilsägare, "Jag ringer och bokar på en gång!". Och det kan du ju försöka! Men för att vi ska släppa till en av dessa platser måste du ha en lika bra motivering som Johnny för varför just du förtjänar just denna fina utsikt. Annars får du nöja dig med en gräsplätt och utsikt mot en klippvägg.

Vi publicerar de bästa motiveringarna här i bloggen längre fram!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
27 Februari
2010

SNÖSKOTTNING PÅ RAMSVIK

Som många redan insett var det förra inlägget inte riktigt med sanningen överensstämmande... Vi är inte på några söderhavsöar och njuter i solen, utan vi är hemma i snön som alla andra.

Vår goda granne och tillsynsman har löpande rapporterat om snöläget på Ramsvik under vintern och det har ju aldrig varit så mycket. När SMHI nu meddelade att det skulle komma ytterligare nederbörd och dessutom tögrader, så tog vi beslutet att snabbt åka dit och röja av tak och altaner.

Torbjörn flög ned från Stockholm och Annelie mötte upp på flygplatsen. Hon hade även rekryterat "Björn mä skyffeln" som gärna hjälpte till.

Från Johannesviks Camping kom både Kalle och Victor med skyfflar och rakor och ett mycket frejdigt humör. Fantastiskt att vi ställer upp så gott för varandra, även om vi egentligen är konkurrenter. Men vänskapen är starkare!

Det var verkligen extremt mycket snö på sina ställen. Och som vanligt i Bohuslän, så kommer ju inte nederbörden rakt uppifrån, utan vinden hade drivat ihop snön till enorma högar på sina ställen. 

Vi började skotta på torsdag morgon kl 10 och höll på till fredag kl 15:30, med korta uppehåll för fika och sömn. Och det gav resultat. Samtliga 91 altaner till sjöbodstugorna rensades. Tio villavagnstak befriades från ca 2 ton snö vardera. Servicebyggnaden grävde Björn och Annelie fram och Torbjörn forcerade en 2 meters vall vid verkstaden bara för att kunna komma upp på taket och röja.

På verandan där vi på sommaren kör Krabbracet på fredagarna var det en jättehög med snö och den blev ju inte mindre av det som kom ned från skärmtaket utanför butiken. Rune kom förbi och frågade retsamt när Krabbracet skulle starta..? "Så fort vi får leverans av krabb-rodlarna", blev det självklara svaret förstås.

På fredagen gav vi oss dödsföraktande upp på taken på sjöbodstugorna där det på sina ställen fyllts upp med snö helt och hållet i dalarna mellan takåsarna. En och annan hängränna får nog rätas upp till sommaren, men de största mängderna snö och is fick i alla fall ge upp utsikten och finna sig i en förflyttning några meter ned...

Nu sitter jag hemma i Stockholm och varenda muskel i kroppen ömmar i gubben. Jag tror det finns fyra skottare till som känner samma.

Men ett stort TACK till alla som ställde upp. Det gjorde verkligen gott att få bort snön på dessa ställen.

Man får citera Idas sommarvisa: "Du ska inte tro det blir sommar, om inte nå'n sätter fart..."  Nu har vi berett väg för våren och snösmältningen och hoppas att att smältvatten nu tar trevliga vägar ut till havet.

Och sedan är det dags för tussilago och innan man vet ordet av är det Midsommar, Tomtefest, Kräftskiva och Hummerpremiär...

KOMMENTARER (2)
KOMMENTERA INLÄGG
19 Februari
2010

VAD GÖR NI PÅ VINTERN, DÅ?

"Vad gör ni på vintern, då?"...är vanligaste frågan vi får när vi berättar att vi driver en Stugby & Camping. "Räknar pengar"...brukar vi svara lite provocerande, men det är ju inte helt sant. Jag tänker nu berätta hur vi har det en helt vanlig vardag på vintern...

Just nu befinner vi oss på soliga Bali. Förra veckan var vi på den indonesiska ön Sulawesi. Vi brukar spendera några månader varje vinter med att resa runt mellan olika paradisöar.

Morgonen började tidigt idag. Jag hade bokat massage redan kl 9, så det var bara att stiga upp när väckarklockan ringde. Vi äter alla våra måltider på resortens mysiga restaurang och så fort jag vaknar blir jag sugen på frukostbufféns dignande bord med exotiska frukter, färskpressade juicer och nystekta skinkomelett.

En och en halv timmes massage för 50 svenska kronor! Och skönt är det också. Nu känner man sig som en ny människa.

Idag blir det en dag på stranden. Amanda älskar att leka med hink och spade i vattenbrynet. Och jag kan ligga i hängmattan och läsa en bok. Som tur är finns det lite skugga från träden, solen är ju lite stark mitt på dan.

Tobbe är inte så mycket för att hänga på stranden, men som tur är finns det gott om sysselsättning för honom. Idag fick han följa med byns fiskare ut och fiska Barracudas. Hoppas att det blir god fångst så att vi kan äta lite grillad fisk med vitlök ikväll.

Vi hörde att snön ligger kvar på marken i Sverige. Vi kommer nog hem framåt vårkanten när det mesta har smält bort.

Hälsningar från ett soligt Indonesien!

 

.....nej, inte är vi på Bali, inte. Precis som alla andra i Sverige är vi hemma och pratar snö. Och väglag. Och SJ´s förseningar.....Men det skulle vara jätteskönt att leva "Bali-livet" istället. Kanske blir nästa år...

KOMMENTARER (3)
KOMMENTERA INLÄGG
04 Januari
2010

RING 0523-503 03 FÖR ATT BOKA TILL 2010

Nu är bokningen igång för 2010. Annelie svarar i telefon på 0523-503 03. Om hon inte svarar kan du lämna ett meddelande på telefonsvararen, så ringer hon upp så fort som möjligt.

Det går naturligvis också bra att boka här via hemsidan.

Välkomna till Ramsvik 2010!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
23 December
2009

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Vi tackar för ett fantastiskt 2009 på Ramsvik och hälsar alla gäster hjärtligt välkomna tillbaka 2010. Vi öppnar 29 april! (Och har öppet ända till 3 okt, så man hinner med lite hummerfiske också...)

Efter nyår öppnar vi bokningen och då kan ni ringa och prata med trevliga Annelie. Men du kan förstås också alltid boka via hemsidan eller ringa vår telefonsvarare...

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
23 September
2009

HUMMERN BLÅSER INNE...

Den hårda västanvinden håller i sig och håller de flesta fiskare hemma.  Team Schlätta var dock ute och vittjade några tener och kom hem med en fin hona på 516 gram. Men Team 503 leder alltså fortfarande.

Själv tyckte jag att det mojnade en aning på eftermiddagen, så jag tog Tanne med mig ut i båten för att dra våra fyra tener. Lika bra att få hem dem, för det verkar ju fortsätta blåsa. Det vara lite trixigt att komma till och dra dem, för det var ju så många andra kulor och linor runt omkring, men det gick bra till slut.

Fångst? Nej, som artig värd överlåter jag förstås all hummer till Ramsviks gäster att fiska upp. Några krabbor var allt som var i dem...

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
22 September
2009

FÖRSTA HUMMERN LANDAD!

De flesta valde att ta sovmorgon och vilodag idag. 14 m/s är inte att leka med när man ska köra runt med propellern bland hundratals väler för att hitta sin egen tena.

Men inte gästerna i 503:an! Ut till havs och vittja tenerna som de kom åt och ansträngningen belönades! Två humrar blev dagsfångsten och den ena var en baddare: 770 gram och därmed solklar ledning i hummerfisketävlingen på Ramsvik.

I den rosa ledartröjan alltså: Team 503.

Heder även till Team Blåklint som var ute och vittjade sitt skäddegarn 100 m utanför campingkajen. Det hade trasslat in sig en hummer i garnet också, men eftersom det är en förbjuden fångstmetod blev den bara fotograferad och sedan återbördad till sitt rätta element med stränga åthutningar att krypa iväg till närmaste tena och ta in där istället.

(Bilden visar hur Blåklints hummer via en liten flygtur återbördas till havet...)

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
21 September
2009

HUMMERPREMIÄR PÅ RAMSVIK!

Idag gick startskottet för årets hummerfiske i Bohuslän och flera hugade fiskare har Ramsvik som sin hemmabrygga, både kära grannar och tillfälliga campinggäster.

Vädret spelade, som vanligt, en huvudroll i premiären. Friska vindar på 10-12 m/s från väster satte en sedvanlig bohuslänsk prägel på fisket och snacket. Vinden skulle dessutom tillta och vara frisk hela veckan, så det gäller ju att inte lägga sina "tener" på ställen där det är svårt att komma åt dem senare.

Ett favoritställe här ute, där det brukar vara så mycket kulor på ytan att man kan gå torrskodd på dem, är västsidan på Öberg Tånge, men där blir det lite svårare i år pga vinden. En amatör som undertecknad törs nog inte lägga något där i alla fall.  En oförsiktig undanmanöver för att man är för nära klipporna leder lätt till att man har någon annans lina i propellern. Förutom den omedelbara livsfaran, så är en sådan klantighet så neslig att efterföljande generationer kommer att få höra det...

Nej, jag ligger lågt tills det mojnar.

Men vi har även premiär för vår Lobster Bar i Ramsviks restaurang denna vecka. Kl 16-19 varje eftermiddag i v.39 är frusna hummerfiskare på väg hem välkomna att lägga till vid Ramsvikbryggan och gå upp till vår Lobster Bar och värma sig med en god fisk- och skaldjurssoppa eller en 200 g hamburgare för den  hungrige. Och den som inte fått någon hummer kan alltid trösta sig med en öl eller ett glas vin för endast 29 kr.

I Lobster Bar har vi även vår dagliga tävling för våra tuffa hummerfiskare. Man får komma in och rapportera sin fångst, protokoll förs och dagliga vinnare koras. Både flest antal och största vikt noteras.

Anmälda lag hittills är:

Team 503, som bor i husvagn  på plats 503 varje år denna vecka.

Team Blåklint, med bl a en elektriker från Östergötland. Nybörjare.

Mårdarna - har fiskat hummer i generationer. Lågoddsare.

Team Schlätta - med den häftigaste båten och gedigen erfarenhet. Låga odds även här.

Team Lundin - från Hunnebostrand. Vet ej om att de är anmälda till tävlingen ännu...

och, om inte familjeplikten kallar.

Marcus Bertilsson, Sotenäs egen mediemogul.

Må bästa fiskare vinna!

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG
20 September
2009

HÖSTBRÖLLOP I STRÅLANDE VÄDER

Lördagen 19 september var den stora dagen för Magnus och Victoria, från Skåne, som valde att gifta sig i den storslagna naturen på Ramsvik.

Under övervakning av släkt och vänner från södern ingick de lyckliga tu äktenskapets band längst ut på udden vid ramsviksstrandens slut.

Sällan har väl orden "vilken fantastisk tur ni har med vädret" uttalats av så många på en gång. Solen sken, vinden lekte i brudens hår och små vita molntussar seglade fram över himlen.

Efter vigselceremonin väntade en bröllopsmiddag med en medelhavsinspirerad buffé skapad av vår restaurangchef Peter.

Många hjärtliga tal från rörda fäder och lyckliga kompisar blev det, allt medan toastmadamerna ihärdigt tvingade gästerna att dansa fågeldansen och spexa loss.

På morgonen hade det varit tipspromenad i naturreservatet och frågorna var anpassade efter sällskapet. Man var tvungen att känna brudparet mycket väl, för att ha en chans på 10 rätt eller mer. De lyckliga vinnarna vann priser som t ex "att byta till vinterdäck på Magnus och Vickes bil", "att räfsa löven på deras nya trädgård" eller "att vara barnvakt i 24h åt lille Mario".

Festen kom sedan att pågå till långt in på småtimmarna under ledning av DJ BoBo, som visste att blanda hiphop och dansband så att svetten lackade på deltagarna.

På söndagen var det paketöppning vid brunchen och ett är säkert - Magnus & Vicke blir storkunder på IKEA när de öppnar sitt nya varuhus i Svågertorp.

 

KOMMENTARER (1)
KOMMENTERA INLÄGG
17 Augusti
2009

RAMSVIK PÅ RADIO P4 GÖTEBORG

Idag blev Tobbe uppringd av Radio P4 Göteborg i en direktsändning och blev intervjuad om Ramsvik.

Du kan lyssna på intervjun. Länken leder till en sida på Sveriges Radio där man kan lyssna igen på gamla program. Intervjun är i programmet måndagen den 17 augusti kl 12-12.30.

Klicka här för att komma till Sveriges Radio.

KOMMENTARER (0)
KOMMENTERA INLÄGG