Upplev Bohusläns öar och skärgård

Den bohuslänska skärgården består av både små, obebodda öar och stora, välkända öar där turister samlas.

Ramsvik är en ö, eller egentligen var det en halvö från början men separerades från fastlandet 1935 då man grävde Sotenkanalen. Nu kommer man ut till Ramsvik genom att köra över den lilla svängbron över kanalen. Den är bemannad varje dag med en brovakt som ser till att båtar och bilar kommer fram. Det finns ett urval av vackra öar att besöka i den bohuslänska skärgården. Här är de som ligger närmast tillhands från Ramsvik.

Söö, Grötö, Tryggö...Ramsvik ligger längst ut i den bohuslänska skärgården och omges av mängder av små öar och holmar som man är välkommen att gå i land på för att gå på upptäcktsfärd, fiska, sola, bada, vandra, fiska krabbor och ha picknick. En närbelägen favorit är Söö, som ligger mittemot stugbyn och som man lätt når med trampbåt eller kanot. Här kan man tillbringa en dag med att vandra runt hela ön, upptäcka gravröset mitt på ön, se resterna efter trankokeriet från 1800-talet, leta snäckor, fiska krabbor i Silleklåvan eller försöka klappa något av fåren som betar där.

En annan favorit är Södra Grötö med sitt dramatiska klipplandskap. Även Grötö kan man vandra runt och upptäcka många häftiga platser,  t ex det stora klippblocket som inlandsisen placerat så att man kan krypa in under den. Barnen älskar det.

Ramsviks grann-ö i söder, Tryggö, ligger så nära att man kan ta av skorna, kavla upp byxorna och vada över ett grunt sund. På Tryggö finns en fantastisk vikingagrav och här finns även en häftig naturlig grotta. Mot kanalen till finns en fin liten sandstrand perfekt för en picknick medan alla båtar går förbi.

Hyr en motorbåt, kanot eller kajak hos oss och utforska öarna i skärgården. Sjökort hämtar ni gratis i receptionen. Här kan ni läsa mer om hur man hyr båt på Ramsvik.

SmögenSmögen med Smögenbryggan och sina goda räkmackor är ett av Sveriges största turistmål och nästan ett måste att besöka när man är på Ramsvik. Missa inte gå upp bland den gamla genuina bebyggelsen i kvarteren ovanför själva bryggan. Där hittar man t ex det hus där en kärlekskrank Evert Taube uppvaktade Rosa, som sedan omskrevs i visan Rosa på Bal.   Läs mer om Smögen och andra bohuslänska turistmål här.

HållöHållö ligger 10 minuters båtfärd från Smögen och Kungshamn och är likt Ramsvik täckt av rosaskimrande granitklippor med utsikt över västerhavet. Förutom salta bad och ett dopp i Marmorbassängen, kan du besöka Bohusläns äldsta fyr och vandra över klipphällarna. Här är mer information om Hållö och hur ni tar er dit.

Hitta boende direkt
Ankomst:
Hemresa: