Utflykter, sevärdheter och besöksmål i Bohuslän
Det finns många trevliga dagsutflykter att göra i Bohuslän, här ger vi tips på våra favoriter. Utflykter, sevärdheter och besöksmål som alla är unika för området. Varför inte ta en roadtrip och besöka alla fina ställen längs västkusten? Att bila längs västkusten i Sverige är trevligt för hela familjen. På flera platser kan ni njuta av färska skaldjur och vackra vyer över havet.
SmögenSmögenbryggan är ett av Sveriges största turistmål och ligger i Smögens gamla fiskehamn. Bryggan börjar vid fiskhallarna och är ungefär en kilometer lång. Utbudet av butiker, caféer, restauranger och nattklubbar är stort och här finns något för alla smaker.
Den väl skyddade hamnen, som idag är en av nordens mest besökta gästhamnar, ligger strategiskt som en yttersta utpost mot västerhavet. Hamnen användes av fiskarna redan under 1500-talet och dess betydelse växte för varje sillperiod. I början av förra seklet hade Smögen utvecklats till en mycket viktig exporthamn med stor handel med Europa. Vid bryggorna utefter hamnens norra sida låg exportörernas magasin och salterier och hamnens kilometerlånga södersida – Smögenbryggan – blev snabbt samhällets centrum.
När fångsterna minskade blev hamnen mer inriktad mot turism. Idag kan man sitta på bänkar längs bryggan och titta på människor, båtlivet och njuta av färska skaldjur och nyfångad fisk på någon av uteserveringarna. Endast Smögen erbjuder äkta Smögenräkor!
Missa inte: Stanna vid Smögenbron på väg till Smögen och njut av den vackra utsikten.
Mer information om Smögen och Smögenbryggan.
Nordens ArkAnläggning för utrotningshotade djur, byggd på djurens villkor. Under en ca 3 km lång promenad genom en underbar natur kan du se allt från röd panda, pilgiftsgroda, snöleopard och världen största tiger – Amurtigern. De minsta barnen brukar dock tycka bäst om att klappa lammen och kalvarna på Lantgården. Där kan barnen också hoppa i hö, prova att bära vatten med ok och mycket mer. Nordens Ark är ett av Bohusläns mest besökta turistmål.
Öppet varje dag, året runt från kl 10.00.
HunnebostrandHunnebostrand ligger på andra sidan vattnet från Ramsvik och är ett av Bohusläns allra äldsta kustsamhällen med anor ända från 1200-talet. Samhället växte upp under den stora sillperioden 1556-1589 och den första bebyggelsen var säsongsanvända fiskebodar.
När stenindustrin började på 1860-talet ökade befolkningen kraftigt och från stenbrotten hördes hammarslagen under många år. Endast ett fåtal stenhuggare finns kvar nu, men på Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand kan man få en inblick i hur stenhuggarna arbetade förr i tiden. Stenhuggarmuseet ligger i ett gammalt stenbrott och är ett trevligt utflyktsmål. Vi rekommenderar varmt den guidade visningen och en promenad genom Hunnebo Klyfta.
Hunnebostrand är också en omtyckt semesterort med stor gästhamn, fina badstränder och ett rikt folkliv sommartid. I hamnen ligger Hummerakademien där du kan få hälsa på extremt sällsynta rariteter som blå eller rosa humrar. Flera trevliga restauranger finns i hamnkvarteren. Missa inte restaurangerna Bella Gästis och Henriks sjökrog, som båda ligger längs kajen.
Övriga utflyksmål
VisaKärt barn har många namn...Gravarne, Bäckevik och Fisketången, de olika delarna av samhället som tillsammans blev Kungshamn. Många föredrar att fortfarande använda de gamla namnen trots att det är länge sedan samlingsnamnet Kungshamn antogs. Här finns många framgångsrika industriföretag inom såväl fiske som byggnadsindustri.
Kungshamn är centralorten i Sotenäs. Här finns viktiga grundpelare som Systembolaget, polisen och vårdcentralen (besöks i nämnd ordning). Turistbyrån ligger också här.
Bebyggelsen i den centrala delen av Kungshamn har moderniserats och förändrats en hel del genom tiden, medan Fisketången mer har kvar sin traditionella bebyggelse med sjöbodar och ljugarbänkar. Har du tur träffar du Cåre Tånge nere vid Sippans bu. Du kan inte ta miste, hans mustasch är den bäst vaxade i hela Bohuslän. Du lär inte förstå ett ord av vad han säger, men om man ber snällt översätter han till rikssvenska.
Väjern & Tumlaren
1 km innan Kungshamns norra infart ligger Väjern, ett gammalt fiskeläge som de senaste åren vuxit betydligt med ny bebyggelse. I Väjern hittar du badhuset Tumlaren med gym, 25-metersbassäng och kul vattenlek för små barn. Om det, mot förmodan, skulle regna en sommardag blir det snabbt fullt av stojande barn i Tumlarens bassänger.
Havets Hus är ett populärt havsakvarium som visar över 100 olika arter från Gullmarsfjorden och Västerhavet.
På Havets Hus finns sammanlagt 40 akvarier. Från det största tunnelakvariet som innehåller 140 000 liter saltvatten, till de minsta som rymmer 70 liter. I tunnelakvariet går du torrskodd, omgiven av pigghajar, hälleflundror, rockor, stora torskar och andra fiskar.
Lysekil är en trevlig stad att flanera omkring i med många butiker och mysiga caféer.
Hållö är en vacker ö strax utanför Smögen. På detta naturreservat ligger Norra Bohusläns äldsta fyr som ledsagat mången seglare till Smögens trygga hamn. Evert Taube har skaldat om Karl Strannes strapatser i stormen på julafton 1872: ”…Han fick Hållö-fyrs blänk, fast av snöglopp och stänk han stod halvblind. Han fick den i lov. Och i lä där låg Smögen…”
På Hållö finns klart fint badvatten, jättegrytor och en unik växtlighet. Härliga granitklippor för soldyrkare och mycket bra vatten för sportdyk. Ett dopp i Marmorbassängen på öns västsida hör en smögensemester till. där finns en fantastisk grönskimrande sandbotten. Den skyddade viken Hållö Tångar vid öns norra ände är kanske den bästa badplatsen för barnfamiljer.
På sommaren går dagligen från Smögen och Kungshamn till Hållö. Hållöfärjan går från Smögen och Hållöexpressen från Kungshamn. På ön finns ett trevligt café och vandrarhem.
Bovallstrand har anor ända från 1500-talet. Sjöfart och fiske var då huvudnäringen. Under 1800-talet fångade Bovallstrandsfiskarna skarpsill och samhället blomstrade. Bovallstrand senare även utskeppningshamn för granit, huggen ur det stora Korpåsberget mitt i byn.
Äkta bohuslänsk miljö präglar det gamla fina fiskeläget. Att vandra bland de gamla sjöbodarna i hamnområdet och prata med fiskarna som varit ute och fångat makrill, torsk eller havskräfta, det är en upplevelse. På bryggan mitt i centrum ligger restaurang Bryggcafét, som serverar nyfångad fisk och skaldjur. Tag plats på uteserveringen och njut den friska havsluften.
Ruvar det en Rubens eller Billgren inom dig, som väntar på att få komma ut? Då ska du besöka Gerlesborgsskolan, strax norr om Bovallstrand - Bohusläns viktigaste kulturcentrum. Konstskolan i Gerlesborg är känd över hela världen. Börja med en fika i caféet. Vem vet, strax kanske du har anmält dig till höstens kurs i oljemålning.
Grebbestad är ett levande kustsamhälle och aktivt fiskeläge. Mycket av den äldre bebyggelsen har bevarats och vid fiskekajen i hamnen lossar trålarna från Grebbestad och omgivande fiskelägen sina fångster, mest kräftor och räkor. Grebbestad är också hem för Ostronakademien, navet i utvecklingen av de läckra svenska ostronen.
Att strosa runt i gränderna i Grebbestad och samtidigt insupa den friska havsluften i väntan på den färska skaldjurstallriken på någon av de fina restaurangerna är en lisa för själen.
Sedan är det dags för ett besök i Sportshopen! Den som inte fyndar något där har säkert glömt plånboken hemma…
Fjällbacka är ett litet fiskeläge som har fått sitt namn från det stora berget, fjället, som karaktäriserar samhället. Det är trevligt att promenera längs gatorna, kika in i butikerna och sitta på en uteservering i hamnen. En tur genom den dramatiska Kungsklyftan som delar berget är något man inte får missa när man är i Fjällbacka.
Den mest kända sommargästen i Fjällbacka var förstås Ingrid Bergman, som står staty och fått ett litet torg uppkallat efter sig nere i hamnen.
Om inte Camilla Läckberg låtit mörda dem alla än, kan man fortfarande träffa på en och annan äkta Fjällbackabo på ljugarbänkarna längs kajen.
Bohusläns granithällar är rika på hällristningar. Mer än 1500 hällristningsplatser är kända i norra Bohuslän. Hällristningen vid Vitlycke är den mest kända och finns upptagen på FNs världsarvslista. Bilderna har framförallt knackats in under bronsåldern (1800-500 f kr). Genom århundradena kom människorna tillbaka gång på gång och framställde nya bilder på samma heliga plats. De vanligaste hällristningarna är skålgropen och skeppen, dessutom finns bilder av människor, djur, fotsulor, vagnar, cirkelfigurer mm.
Det mest kända motivet på ristningen är brudparet i den övre delen av hällen. Scenen föreställer det heliga bröllopet, eller samlaget, mellan fruktbarhetsguden och en kvinna. Ristningen syftar till att trygga fruktbarheten för djur och människor. Troligtvis utfördes denna ritual varje år vid tiden runt första maj, med kultpräster och prästinnor i gudarnas ställe. Med raggarna på 1970-talet flyttades traditionen till midsommarhelgen…
Genom att följa de markerade stigarna kommer man till ett antal mindre hällristningar som är imålade och skyltade. En av stigarna leder upp till bergets topp där man finner två mäktiga bronsåldersrösen och också har en vidsträckt utsikt över Tanumslätten.
Vitlycke museum är ett modernt, ekologiskt byggt museum, med utställningar om hällristningar samt kopior och modeller av föremål från bronsåldern.
Från Ramsvik tar det ca en timme att köra till anrika Strömstad och därifrån kan ni sedan komma till Kosteröarna där Sveriges enda marina nationalpark finns.
Eller varför inte göra en utlandsresa över dagen? Lämna EU och besök exotiska Norge! Ta bilen och kör över vackra Svinesundsbron till det oljerika landet i väster. Urinvånarna, ”norskarna”, är ett trevligt och gästfritt folk. Vid Halden kan du besöka Fredrikstens fästning, men ta det försiktigt – svenskar har råkat illa ut här tidigare. Karl XII blev skjuten här 30 nov 1718!
Man kan också åka färja till Norge. Från Strömstad går Color Line till Sandefjord i Norge och sedan är det inte långt till Oslo.
Göteborg är västkustens ”huvudstad” och Sveriges framsida. Urinvånarna är trevliga, har en fallenhet för ordvitsar och kännetecknas i stort av att vara ”ena goa gubbar”.
Till Göteborg åker man för shopping, musik och kulturevenemang. Men kanske främst för att besöka Liseberg. Liseberg är Skandinaviens största nöjespark med över 30 åk- och upplevelseattraktioner, hundratals blommor, mat & dryck. Under sommaren har de ofta konserter med kända artister.
En stockholmare från Söders höjder lär ha sagt om Liseberg: ”Det är som Grönan. Fast större. Och bättre. Jag önskar jag bodde i Göteborg…”
Strax intill Liseberg ligger Universeum – ett upplevelsecenter som täcker in allt från rymden till oceanerna och regnskogarna. Här finns mycket kul tekniska prova-på utställningar.