Utflykt till Hållö

Varje dag

Hållö är en rosaskimrande granitö endast 10 minuters båtfärd från Smögen eller Kungshamn. Här kan du besöka Bohusläns äldsta fyr och vandra på slätslipade klipphällar mellan två jättegrytor.

Det första du möter på naturreservatet Hållö är de vackert släta granithällarna, slipade till konstverk av inlandsisen. I närheten av Slättehälla finns flera jättegrytor, varav en är hela fyra meter djup. Under istidens avtining skalades berget av och stora delar fördes ner i havet, vilket du fortfarande kan se när du besöker ön.

Den smidigaste vägen till Hållö är att åka med Hållöfärjan från Smögenbryggan, eller att ta Hållöexpressen från Kungshamn. Under sommaren går båtarna dagligen varje halvtimma från Smögen och varje hel timma från Kungshamn.

Under vår och höst kör Hållöexpressen från Hasselösund. Om ni är fler än fyra passagerare kan ni kontakta skepparen för att få åka de tider som passar er. Läs mer här för info om tider.

Evert Taube var ofta gäst på Hållö mellan sina resor och en av fyrvaktarna på ön var Everts morbror Edvin Jacobsson. Everts bror Gerhard Fredrik omkom tragiskt i en fiskeolycka i farvattnen utanför Hållö tillsammans med fyrvaktaren och fyrbiträdet. En av Evert Taubes mest kända ballader handlar om ett fartyg som förliste vid Hållö; ”Balladen om briggen Blue Bird af Hull” – som Thåström och Imperiet gjorde populär på topplistorna under 80-talet.

Hitta boende direkt
Ankomst:
Hemresa: