Smögenbryggan

Ett av Sveriges största turistmål!
SmögenP1010775 (kopia)

Utflykter, sevärdheter och besöksmål i Bohuslän

Besök mysiga bohuslänska fiskelägen, flanera längs bryggorna och njut av läcker fisk och nykokta skaldjur.


Det finns många trevliga dagsutflykter att göra i Bohuslän, här ger vi tips på våra favoriter. Utflykter, sevärdheter och besöksmål som alla är unika för området. Varför inte ta en roadtrip och besöka alla fina ställen längs västkusten? Att bila längs västkusten i Sverige är trevligt för hela familjen. På flera platser kan ni njuta av färska skaldjur och vackra vyer över havet.

Ramsvikslandet

Ramsvikslandets vackra naturreservat omgärdar Ramsvik Stugby & Camping. Rosa granitklippor, skogsområden och en fantastisk utsikt över västerhavet. Läs mer om Ramsvikslandet och vandring här.

Smögenbryggan

12 km från Ramsvik. Smögenbryggan är ett av Sveriges största turistmål och ligger i Smögens gamla fiskehamn. Bryggan börjar vid fiskhallarna och är ungefär en kilometer lång. Utbudet av butiker, caféer, restauranger och nattklubbar är stort och här finns något för alla smaker.

Nordens Ark

16 km från Ramsvik. Anläggning för utrotningshotade djur, byggd på djurens villkor. Under en ca 3 km lång promenad genom en underbar natur kan du se allt från röd panda, pilgiftsgroda, snöleopard och världen största tiger – Amurtigern. De minsta barnen brukar dock tycka bäst om att klappa lammen och kalvarna på Lantgården. Där kan barnen också hoppa i hö, prova att bära vatten med ok och mycket mer. Nordens Ark är ett av Bohusläns mest besökta turistmål. Öppet varje dag, året runt från kl 10.00.

En snöleopard på Nordens Ark

Stenhuggarmuseet i Hunnebostrand


12 km från Ramsvik. När stenindustrin började på 1860-talet ökade befolkningen kraftigt och från stenbrotten hördes hammarslagen under många år. Endast ett fåtal stenhuggare finns kvar nu, men på Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand kan man få en inblick i hur stenhuggarna arbetade förr i tiden. Stenhuggarmuseet ligger i ett gammalt stenbrott och är ett trevligt utflyktsmål. Vi rekommenderar varmt den guidade visningen och en promenad genom Hunnebo Klyfta.

Tumlaren i Väjern

8 km från Ramsvik och 1 km innan Kungshamns norra infart ligger Väjern, ett gammalt fiskeläge som de senaste åren vuxit betydligt med ny bebyggelse. I Väjern hittar du badhuset Tumlaren med gym, 25-metersbassäng och kul vattenlek för små barn. Om det, mot förmodan, skulle regna en sommardag blir det snabbt fullt av stojande barn i Tumlarens bassänger.

Havets hus i Lysekil

47 km från Ramsvik.

Havets Hus är ett populärt havsakvarium som visar över 100 olika arter från Gullmarsfjorden och Västerhavet.

På Havets Hus finns sammanlagt 40 akvarier. Från det största tunnelakvariet som innehåller 140 000 liter saltvatten, till de minsta som rymmer 70 liter. I tunnelakvariet går du torrskodd, omgiven av pigghajar, hälleflundror, rockor, stora torskar och andra fiskar.

Foto: Jonas Ingman

Hållö fyr och marmorbassängen

12 km från Ramsvik till Smögen eller Kungshamn, därifrån båt till Hållö.

Hållö är en vacker ö strax utanför Smögen. På detta naturreservat ligger Norra Bohusläns äldsta fyr som ledsagat mången seglare till Smögens trygga hamn. Evert Taube har skaldat om Karl Strannes strapatser i stormen på julafton 1872: ”…Han fick Hållö-fyrs blänk, fast av snöglopp och stänk han stod halvblind. Han fick den i lov. Och i lä där låg Smögen…”

Ett dopp i Marmorbassängen på öns västsida hör en smögensemester till. där finns en fantastisk grönskimrande sandbotten.

Gerlesborgsskolan

18 km från Ramsvik. Ruvar det en Rubens eller Billgren inom dig, som väntar på att få komma ut? Då ska du besöka Gerlesborgsskolan, strax norr om Bovallstrand – Bohusläns viktigaste kulturcentrum. Konstskolan i Gerlesborg är känd över hela världen. Börja med en fika i caféet. Vem vet, strax kanske du har anmält dig till höstens kurs i oljemålning.

Sportshoppen i Grebbestad

45 km från Ramsvik. Vi tipsar om ett besök i Sportshopen! Den som inte fyndar något där har säkert glömt plånboken hemma…

Kungsklyftan i Fjällbacka

38 km från Ramsvik. En tur genom den dramatiska Kungsklyftan som delar berget är något man inte får missa när man är i Fjällbacka.

Foto: Roger Borgelid

Vitlycke museum

45 km från Ramsvik. Bohusläns granithällar är rika på hällristningar. Mer än 1500 hällristningsplatser är kända i norra Bohuslän. Hällristningen vid Vitlycke är den mest kända och finns upptagen på FNs världsarvslista. Bilderna har framförallt knackats in under bronsåldern (1800-500 f kr). Genom århundradena kom människorna tillbaka gång på gång och framställde nya bilder på samma heliga plats. De vanligaste hällristningarna är skålgropen och skeppen, dessutom finns bilder av människor, djur, fotsulor, vagnar, cirkelfigurer mm.

Det mest kända motivet på ristningen är brudparet i den övre delen av hällen. Scenen föreställer det heliga bröllopet, eller samlaget, mellan fruktbarhetsguden och en kvinna. Ristningen syftar till att trygga fruktbarheten för djur och människor. Troligtvis utfördes denna ritual varje år vid tiden runt första maj, med kultpräster och prästinnor i gudarnas ställe. Med raggarna på 1970-talet flyttades traditionen till midsommarhelgen…

Genom att följa de markerade stigarna kommer man till ett antal mindre hällristningar som är imålade och skyltade. En av stigarna leder upp till bergets topp där man finner två mäktiga bronsåldersrösen och också har en vidsträckt utsikt över Tanumslätten.

Vitlycke museum är ett modernt, ekologiskt byggt museum, med utställningar om hällristningar samt kopior och modeller av föremål från bronsåldern.

Foto: Jonas Ingman

Liseberg och Göteborg

135 km från Ramsvik. Göteborg är västkustens ”huvudstad” och Sveriges framsida. Urinvånarna är trevliga, har en fallenhet för ordvitsar och kännetecknas i stort av att vara ”ena goa gubbar”. 

Till Göteborg åker man för shopping, musik och kulturevenemang. Men kanske främst för att besöka Liseberg. Liseberg är Skandinaviens största nöjespark med över 30 åk- och upplevelseattraktioner, hundratals blommor, mat & dryck. Under sommaren har de ofta konserter med kända artister.

En stockholmare från Söders höjder lär ha sagt om Liseberg: ”Det är som Grönan. Fast större. Och bättre. Jag önskar jag bodde i Göteborg…”

Strax intill Liseberg ligger Universeum – ett upplevelsecenter som täcker in allt från rymden till oceanerna och regnskogarna. Här finns mycket kul tekniska prova-på utställningar.

Ankomst:
Avresa: