Smögen_DSC00885

Upplev Bohusläns fiskesamhällen, öar och skärgård

Den bohuslänska skärgården består av både små, obebodda öar och stora, välkända öar där turister samlas.


Sotekanalen

Ramsvik är en ö, eller egentligen var det en halvö från början men separerades från fastlandet 1935 då man grävde Sotenkanalen. Nu kommer man ut till Ramsvik genom att köra över den lilla svängbron över kanalen. Den är bemannad varje dag med en brovakt som ser till att båtar och bilar kommer fram.

Skärgården

Ramsvik ligger längst ut i den bohuslänska skärgården och omges av mängder av små öar och holmar som man är välkommen att gå i land på för att gå på upptäcktsfärd, fiska, sola, bada, vandra, fiska krabbor och ha picknick. En närbelägen favorit är Söö, som ligger mittemot stugbyn och som man lätt når med trampbåt eller kanot. Här kan man tillbringa en dag med att vandra runt hela ön, upptäcka gravröset mitt på ön, se resterna efter trankokeriet från 1800-talet, leta snäckor, fiska krabbor i Silleklåvan eller försöka klappa något av fåren som betar där.

En annan favorit är Södra Grötö med sitt dramatiska klipplandskap. Även Grötö kan man vandra runt och upptäcka många häftiga platser,  t ex det stora klippblocket som inlandsisen placerat så att man kan krypa in under den. Barnen älskar det.

Ramsviks grann-ö i söder, Tryggö, ligger så nära att man kan ta av skorna, kavla upp byxorna och vada över ett grunt sund. På Tryggö finns en fantastisk vikingagrav och här finns även en häftig naturlig grotta. Mot kanalen till finns en fin liten sandstrand perfekt för en picknick medan alla båtar går förbi.

Hyr en motorbåt, kanot eller kajak hos oss och utforska öarna i skärgården. Sjökort hämtar ni gratis i receptionen. Här kan ni läsa mer om hur man hyr båt på Ramsvik.

Smögen

12 km från Ramsvik. Den väl skyddade hamnen, som idag är en av nordens mest besökta gästhamnar, ligger strategiskt som en yttersta utpost mot västerhavet. Hamnen användes av fiskarna redan under 1500-talet och dess betydelse växte för varje sillperiod. I början av förra seklet hade Smögen utvecklats till en mycket viktig exporthamn med stor handel med Europa. Vid bryggorna utefter hamnens norra sida låg exportörernas magasin och salterier och hamnens kilometerlånga södersida – Smögenbryggan – blev snabbt samhällets centrum.

När fångsterna minskade blev hamnen mer inriktad mot turism. Idag kan man sitta på bänkar längs bryggan och titta på människor, båtlivet och njuta av färska skaldjur och nyfångad fisk på någon av uteserveringarna. Endast Smögen erbjuder äkta Smögenräkor!

Foto: Åsa Dahlgren

Hållö

Hållö är en vacker ö strax utanför Smögen. På Hållö finns klart fint badvatten, jättegrytor och en unik växtlighet. Härliga granitklippor för soldyrkare och mycket bra vatten för sportdyk. Ett dopp i Marmorbassängen på öns västsida hör en smögensemester till. där finns en fantastisk grönskimrande sandbotten. Den skyddade viken Hållö Tångar vid öns norra ände är kanske den bästa badplatsen för barnfamiljer.

På sommaren går dagligen  från Smögen och Kungshamn till Hållö. Hållöfärjan går från Smögen och Hållöexpressen från Kungshamn. På ön finns ett trevligt café och vandrarhem.

Hunnebostrand

11 km från Ramsvik. Hunnebostrand ligger på andra sidan vattnet från Ramsvik och är ett av Bohusläns allra äldsta kustsamhällen med anor ända från 1200-talet. Samhället växte upp under den stora sillperioden 1556-1589 och den första bebyggelsen var säsongsanvända fiskebodar.

Hunnebostrand är också en omtyckt semesterort med stor gästhamn, fina badstränder och ett rikt folkliv sommartid. Flera trevliga restauranger finns i hamnkvarteren. Missa inte restaurangerna Bella Gästis och Henriks sjökrog, som båda ligger längs kajen.

Kungshamn

11 km från Ramsvik. Kärt barn har många namn…Gravarne, Bäckevik och Fisketången, de olika delarna av samhället som tillsammans blev Kungshamn. Många föredrar att fortfarande använda de gamla namnen trots att det är länge sedan samlingsnamnet Kungshamn antogs. Här finns många framgångsrika industriföretag inom såväl fiske som byggnadsindustri.

Kungshamn är centralorten i Sotenäs. Här finns viktiga grundpelare som Systembolaget, polisen och vårdcentralen (besöks i nämnd ordning).

Bovallstrand

13 km från Ramsvik. Bovallstrand har anor ända från 1500-talet. Sjöfart och fiske var då huvudnäringen. Under 1800-talet fångade Bovallstrandsfiskarna skarpsill och samhället blomstrade. Bovallstrand senare även utskeppningshamn för granit, huggen ur det stora Korpåsberget mitt i byn.
 
Äkta bohuslänsk miljö präglar det gamla fina fiskeläget. Att vandra bland de gamla sjöbodarna i hamnområdet och prata med fiskarna som varit ute och fångat makrill, torsk eller havskräfta, det är en upplevelse. På bryggan mitt i centrum ligger restaurang Bryggcafét, som serverar nyfångad fisk och skaldjur. Tag plats på uteserveringen och njut den friska havsluften.
 
Ruvar det en Rubens eller Billgren inom dig, som väntar på att få komma ut? Då ska du besöka Gerlesborgsskolan, strax norr om Bovallstrand – Bohusläns viktigaste kulturcentrum. Konstskolan i Gerlesborg är känd över hela världen. Börja med en fika i caféet. Vem vet, strax kanske du har anmält dig till höstens kurs i oljemålning.

Grebbestad

47 km från Ramsvik. Grebbestad är ett levande kustsamhälle och aktivt fiskeläge. Mycket av den äldre bebyggelsen har bevarats och vid fiskekajen i hamnen lossar trålarna från Grebbestad och omgivande fiskelägen sina fångster, mest kräftor och räkor. Grebbestad är också hem för Ostronakademien, navet i utvecklingen av de läckra svenska ostronen.

Fjällbacka

40 km från Ramsvik. Fjällbacka är ett litet fiskeläge som har fått sitt namn från det stora berget, fjället, som karaktäriserar samhället. Det är trevligt att promenera längs gatorna, kika in i butikerna och sitta på en uteservering i hamnen. En tur genom den dramatiska Kungsklyftan som delar berget är något man inte får missa när man är i Fjällbacka.

Den mest kända sommargästen i Fjällbacka var förstås Ingrid Bergman, som står staty och fått ett litet torg uppkallat efter sig nere i hamnen.

Om inte Camilla Läckberg låtit mörda dem alla än, kan man fortfarande träffa på en och annan äkta Fjällbackabo på ljugarbänkarna längs kajen.

Strömstad, Koster, Norge

80 km från Ramsvik. Från Ramsvik tar det ca en timme att köra till anrika Strömstad och därifrån kan ni sedan komma till Kosteröarna där Sveriges enda marina nationalpark finns. Sydkoster erbjuder cykling i fint landskap.

Eller varför inte göra en utlandsresa över dagen? Lämna EU och besök exotiska Norge! Ta bilen och kör över vackra Svinesundsbron till det oljerika landet i väster. Urinvånarna, ”norskarna”, är ett trevligt och gästfritt folk. Vid Halden kan du besöka Fredrikstens fästning, men ta det försiktigt – svenskar har råkat illa ut här tidigare. Karl XII blev skjuten här 30 nov 1718!

Man kan också åka färja till Norge. Från Strömstad går Color Line till Sandefjord i Norge och sedan är det inte långt till Oslo.

Foto: Jonas Ingman

Ankomst:
Avresa: