bohuslan_1479- Photo Cred Jonas Ingman

Restauranger, caféer och gårdsbutiker i Bohuslän

Bohuslän är välkänt för nyfångad fisk och färska skaldjur. Här bjuder vi på våra favoriter bland restauranger, gårdsbutiker och caféer.


Restauranger med lokala råvaror

Här tipsar vi om några restauranger i närheten av Ramsvik som ger en extra bra matupplevelse.

Skärets krog på Smögen

Alldeles vid Smögenbryggans början, i samma lokaler som räkmackan först såg sitt ljus år 1931, hittar du Skärets krog. Precis som på 30-talet är det maten och utsikten över Smögens hamninlopp som är i fokus. Här bakas och lagas allt från grunden, med lokala råvaror som utgångspunkt.

Tant Anton i Kungshamn

På bryggan i Kungshamn hittar du Tant Anton, en restaurang med mysig inredning och kreativa smakkombinationer. Menyn består av smårätter som är tänkta att delas mellan varandra i sällskapet.

Göstas Fiskekrog på Smögen

Göstas Fiskekrog hittar du allt som havet har att erbjuda – självklart pinfärskt och tillagat med största omsorg. Njut av god mat och dryck till skådespelet av båtarna som glider in i hamnen och människorna som flanerar på Smögenbryggan. Här finns även vegetariskt och kötträtter på menyn för den som föredrar det.

Musselbaren på Smögen

På Musselbaren & Klevens tre kök har Bohusläns blåmusslor huvudrollen. Musslor serveras i alla former – och förhoppningsvis nya anrättningar som du aldrig tidigare provat. Njut av det mörkblå guldet tillsammans med något eller några av krogens klassiska tillbehör och goda såser. Brödet är alltid nybakat och aiolin är naturligtvis hemslagen.

Foto: Jonas Ingman

Bryggcaféet i Bovallstrand

Bryggcafét, beläget bland hamnens båtar och bryggor i Bovallstrand, har fokus på enkel men vällagad mat med färsk fisk och skaldjur i kombination med lokala råvaror. Utsikten över hamninloppet har beskrivits av ett flertal gäster som ”Västkustens bäst läge!”.

Gårdsbutiker

Här kan du köpa lokala råvaror från havet och gårdarna.

Kustcharken

Kustcharken hittar du några km innan kusten, vid Askum. Killarna som driver Kustcharken är från området och driver även gårdarna där djuren kommer ifrån. Man styckar, röker, tillverkar korv och andra charkprodukter till diskarna. Kustcharken är en välfylld butik som även säljer godsaker från andra närliggande producenter.

Fiskebodarna på Smögen

I Smögens fiskebodar, t ex Bröderna Samuelssons, Ekelöfs fisk och Göstas fisk, kan du handla med dig fisk och skaldjur, räkmackor, egengjorda röror, rökta och gravade delikatesser.

Foto: Kristina Gillerstedt

Fiskaffären i Hunnebostrand

Fiskaffären ligger precis vid strandpromenaden i Hunnebostrand och är en anrik affär där du köper färsk fisk och skaldjur över disk. Kräftor levereras dagligen vid bryggan utav fiskebåten Brea från Brevik. Fiskaffären har ett nära samarbete med ett antal lokala leverantörer, exempelvis Stensjö potatis från Stensjö Gård och honung från Anna och Roberts Bisysslor och rapsolja från Bärby Gård.

Foto: Tina Stafren

Klevs gård

Klevs gård ligger strax innan södra infarten till Bovallstrand. Klev är en stor gård med djur, växtodling, skog och mycket mer. Här finns en gårdsbutik med bl.a ägg, rapsolja och honung från gården.

Foto: Klevs gård

Smögenbryggarn

Smögenbryggarn är ett marint bryggeri som brygger öl med lokala råvaror, på Smögen. Företaget jobbar för ett renare hav och ett hållbart kustsamhälle och ölen säljs på flera restauranger och krogar i Sotenäs.

Caféer

Hamnbageriet i Kungshamn

Hamnbageriet vid hamnen i Kungshamn bakar bröd och andra godsaker med de bästa råvarorna. Man satsar på härproducerade produkter och på cafét kan man se när baket pågår. Ibland har man kurser på bageriet, och är man en grupp kan man boka in en kväll med bakning.

Skärets café på Smögen

Skärets Café & Bistro är Smögenbryggans självklara mötesplats. Vid sidan av den berömda räkmackan serveras även massor av goda bakverk från Smögens Bageri.

Ankomst:
Avresa: