Vandra på Västkusten
För dig som älskar vacker natur! Ge dig ut på vandring runt Ramsvik och upplev en storslagen natur.

Vandra på Västkusten i en fantastisk miljö med klipplandskap i bohusgranit, omväxlande natur och intressanta spår från inlandsisen, det kustnära jordbruket och bohuslänskt stenhuggeri.

Eftersom Ramsvik är en ö, brukar vi lugna dem med dåligt lokalsinne. Så länge du inte har vatten över midjan har du inte kommit alltför långt bort från den trygga stugbyn…

 

Snabb fakta om vandring

Gratis vandringskarta i receptionen
Markerade vandringsleder
Gå-stavar finns att låna
Lunchpaket finns för beställning
Vacker och skiftande natur
Olika svårighetsgrader
Jättegrytor
Fina picknickplatser
Växter och fåglar

Mer fakta om vandring på Ramsvik

Visa
&bul;
Ramsvikslandets naturreservat

Ramsvikslandets naturreservat instiftades 2007. Det relativt lilla området på (cirka 5 km x 2,5 km) erbjuder fantastisk miljö med klipplandskap i bohusgranit, omväxlande natur och intressanta spår från inlandsisen, det kustnära jordbruket och bohuslänskt stenhuggeri. Det är lätt att ta sig ut på Ramsvikslandet och enkelt att ströva omkring över ön.

&bul;
Vandringsleder

Från stugbyn utgår den snitslade Röda Leden (lätt) och Vita Leden (medelsvår). Soteleden är markerad med blå/vita markeringar på träd, stolpar eller märkta stenrösen på vissa bergspartier. Det finns ytterligare några leder som är markerade, fler hittar du på kartan som finns gratis att hämta i receptionen.

&bul;
Klippornas Rike

Ramsvikslandet kallas ibland "Klippornas Rike". Den röda bohusgraniten blandas här med andra, yngre bergarter. Det finns rikligt med spännande spår av inlandsisen i form av rundhällar, jättegrytor, isräfflor och skärtråg. Bäst ser man spåren på Tryggö och vid kusten mellan Sote huvud och Fykan.
Missa inte heller det mäktiga gravröset Kung Tryggves grav på Tryggö, där vikingakungen Tryggve ligger begravd. Överallt påminns du också om stenhuggeriepoken i Bohuslän från slutet av 1800-talet och cirka 50 år framåt.

&bul;
Växter och fåglar

Den växtintresserade trivs på de öppna vindpinade strandängarna. Vid lättillgängliga Haby bukt finns en mångfald av små växter som trivs på den magra skalbanksjorden.

Bland ornitologer är Ramsvikslandet väl känt och här finns bland annat en ringmärkningsstation. Förutom havsfågel som skådas från öns västra kust finner du även många vadare i Långetången på Haby. Göken är vanlig på Ramsvik – lätt att höra, men svår att upptäcka.

Visa alla paket
Hitta boende direkt
Ankomst:
Hemresa: