Två personer som vandrar i ett soligt landskap.

Vandringsleder på Ramsvik

Vandringslederna på Ramsvik passar både för längre dagsvandringar och kortare promenader och är perfekta för dig som vill uppleva skärgården under en vecka eller en helg.


Vandringslederna startar från stugbyns parkering och det finns flera rundleder och kortare vandringar. Den kortaste är 1,5 km och den längsta är 15 km. Några av vandringslederna följer lättrampade stigar och vissa vandringsleder kräver klättring och omvägar runt raviner. Det finns både välmarkerade vandringsleder och sådana som kräver uppmärksamhet på kartan och i naturen.

Njutvandra på Ramsvik

Naturreservatet erbjuder storslagen miljö med klipplandskap i bohusgranit, omväxlande natur och fantastisk havsutsikt. Det finns flera utsiktsplatser längs med vandringslederna och många bra platser för picknick.

Närbild på en träskylt som visar olika rutter att vandra på i Bohuslän.

Ramsvik runt – KUSTSTIGEN – 15 km – ca 6 timmar – blå markering

Från sommaren 2019 finns nu en led som går hela Ramsvik runt. Den är en delsträcka av Soteleden/Kuststigen, är 15 km och markerad med blått. Längtar du efter en härlig vandring i omväxlande natur är Ramsvik runt den perfekta leden. Vandringen går att göra på några timmar, men med fika och bad blir det lätt en dagstur. Ladda ner karta och information om vandringen här.

Röda leden – 1,5 km – ca 30 min – röd markering

Röda leden är Ramsviks kortaste vandringsled. 1,5 km lång och väl markerad i rött. Tar ca 30 minuter att gå och är perfekt för en kort hundpromenad. Det går inte att gå Röda leden med barnvagn.

Vita leden – 4 km – ca 1,5 timme – vit markering

Vita leden har extra allt och är ett Ramsvikslandets miniatyr med strandängar, skogar och släta röda granitklippor med hänförande utsikt över havet. Via en avstickare från leden kan vandraren nå ett område med en spännande ravin och 44 jättegrytor. Vita leden är en vandring för hela familjen och kompisgänget, som inte räds två utmanande partier som kräver enklare klättring. Vi rekommenderar Vita leden för både barn (från 7 år) och vuxna. 4 km lång och väl markerad i vitt. Tar ca 1,5-2 timmar att gå. Vita leden går över klippor och genom skog och det finns partier där du måste hoppa mellan stenar, klättra uppför en brant och hoppa över skrevor i berget. Det går inte att gå Vita leden med barnvagn. Ladda ner karta och information om vandringen här.

Norra Ramsviksleden – 7,5 km – ca 2,5 timme – blandade färgmarkeringar

För den som vill ha en vandring med spår av forna tiders stenbrytning och njuta en fantastisk utsikt över boställe, betesmarker och havet vid Grosshamn är Norra Ramsviksslingan ett lätt val. Räkna med en halv dags vandring. Detta är en mestadels lättgången led för hela familjen, från unga till mogna, men innehåller en brant passage neråt. Varning: Vid blött underlag, undvik denna led. Kom hellre tillbaka en annan dag, eller ta den åt motsatt håll. Ladda ner karta och information om vandringen här.

Södra Ramsviksleden – 9 km – ca 3,5 timme – gul markering

För den botaniskt intresserade är Södra Ramsviksslingan ett lockande val med sina ängsmarker, beteshagar och sällsynta växter. Även fågelskådaren och den goelogiskt intresserade får sitt. Leden är lättgången och bjuder in till vandring för hela familjen med fina bad vid Haby. Ladda ner karta och information om vandringen här.

 t6a8715

Vandringspaket på Ramsvik

Vandra i Ramsvikslandets naturreservat i Bohuslän på Västkusten, ät god mat med härlig havsutsikt och sov gott i stuga med…

Torbjörns led – 6 km – ca 2 timmar – blandade färgmarkeringar

Torbjörns led är en lättvandrad led. Den passar hela familjen, kompisgänget eller den ensamma vandraren som vill sträcka ut lite grann och uppleva Ramsviks skogsdungar, släta klipphällar, boplatser och beteshagar. En favoritrunda på 6 km för Torbjörn som bott på Ramsvik i över 50 somrar. Denna led har ingen egen färgmarkering i naturen utan följer andra leders färger. Ladda ner karta och information om vandringen här.

Landskapsbild över klippor och hav.

Annikas led – 3 km – ca 1 timme – blandade färgmarkeringar

Annikas favoritled är det perfekta valet för hela familjen att vandra tillsammans. Det är en lätt led som går genom skog, över klippor och längs två havsstränder. Och helt saknar strapatser. Barnen brukar älska att komma till stranden vid Tångevik. Där finns mycket spännande saker att upptäcka som flutit i land. Denna led har ingen egen färgmarkering utan följer andra leders färger.

Äventyrsvandra på RamsvikBestig Sote Bonde, Ramsviks högsta topp, och njut av den vackra utsikten. Följ kustlinjen norrut (ej markerad led) till Öberg Tånge, leta upp den gamla militärgrottan och förundras över de perfekt slipade, rosaskimrande granitklipporna. Klättra genom ravinen och leta upp jättegrytorna som formats av inlandsisen. Eller vada över till Tryggö, bestig stenröset på toppen med kung Tryggves grav och leta upp den hemliga grottan.

Öberg Tånge – för nyfikna och äventyrslystna vandrare

Längtar du efter en mer äventyrlig vandring i stiglös terräng? Välj då att gå till Öberg Tånge. Du blir rikt belönad av imponerande formationer av osannolikt slät gröd granit när du är framme! Ta med matsäck och vatten, för här ute går timmarna snabbt.

Tryggö – 2 km (från Nötös parkering) – ca 1,5 timme

Är du på Ramsvikslandet ska du såklart ta en tur också till Tryggö, en ö söder om Ramsvik. Det är en kul och extra spännande vandring, eftersom du får vada över ett grunt sund för att komma dit. På toppen tronar vikingakungen Tryggves mäktiga grav. Ladda ner karta och information om vandringen här.

Drönarbild på fyra personer som vandrar på en klippa.

Omarkerade leder på Ramsvik

Det finns ett flertal leder att vandra på Ramsvik som inte är markerade i naturen. Några av dem finns med på vandringskartan, som ni får när ni checkar in på Ramsvik.

Vi vill också tipsa om boken ”Weekendvandra kring Göteborg”, där vandringsjournalisterna Karin Fingal och Fredrik Schenholm beskriver två fina vandringar på Ramsvikslandet. ”Södra Ramsvikslandet-11 km” och ”Norra Ramsvikslandet – 7 km”.

Tips för vandringen

Här är lite som är ”bra att veta” när man ska ut och vandra på Ramsvikslandet. När man vandrar i…

Ramsvikslandet – Klippornas Rike

Ramsvikslandets naturreservat instiftades 2006. Det relativt lilla området på (cirka 5 km x 2,5 km) erbjuder fantastisk miljö med klipplandskap…

Vandring i närområdet

I närområdet runt Ramsvik, Sotenäs kommun, finns många fina vandringsleder. Ramsvikslandet erbjuder varierad vandring och flera vandringsleder för dig som…
Ankomst:
Avresa: