En pojke som klättrar upp för en klippa med hjälp av ett rep.
Familj som vandrar med barn på en klippa med havet i bakgrunden.
Ett gäng personer som stannat för att vila under sin vandring.
Två personer som vilar på en klippa.
En familj som vilar på en klippa som sträcker sig ner i havet.
En pojke och en kvinna som sitter på klippor.
En glad familj som vandrar på klippor.
Familj som vandrar med barn.
Ett gäng personer som vandrar längs med klippor.
Barn som springer på en klippa.
Familj som vandrar med barn med två vita stugor och havet i bakgrunden.
Vandrande familj på klippor.
Två små barn som springer på en klippa.
En stor stenbumling med två personer under.
Tre personer som bygger en ett torn av stenar.

Vandra med barn i Klippornas rike

Ramsvikslandets naturreservat brukar också kallas Klippornas Rike och här är det kul för både vuxna och barn att vandra.


Om vi frågar våra barn ”ska vi gå ut och gå en runda?”, blir oftast svaret NEJ! Men, på Ramsvik tycker de att det är kul att vara ute och gå. Här kommer några tips om ni är sugna på att ta med barnen på vandring på Ramsvik:

Gå flera familjer ihop, då är det många barn som vandrar tillsammans och det är mycket roligare. Då blir naturreservatet till en enda stor lekplats.

Ta med matsäck, det finns massor med platser där det är fint att stanna och fika.

Anpassa vandringen efter barnens ålder. Om barnen är äldre kan ni välja vandringslederna där det ingår lite klättring, t ex bestiga Sote Bonde (Ramsviks högsta topp), klättra genom ravinen till Jättegrytorna, eller klättra runt på Öbergs släta, fina klippor. Tryggö är också spännande, där ligger en gammal norsk vikingakung begravd och man måste vada över ett sund för att komma dit. Är barnen yngre är det bättre att välja kortare och enklare leder där man t ex kan plocka bär. Alla barn brukar gilla Vita Leden, en 4 km lång promenad där man kan svara på tipsfrågor och spela bingo.

Tips på vandring med barnvagn och små barn (under 5 år):Tyvärr är det inte så enkelt att gå med riktigt små barn (under 5 år) eller barnvagn på Ramsvik, då det inte finns några släta jämna stigar. I så fall får man bära barnen i bärsele eller bär-ryggsäck. Men, en fin barnvagnspromenad är att gå asfaltsvägen till Fykan och tillbaka. Det är en promenad på ca 6 km. Med mindre barn (även barnvagn) är det trevligt att gå till Tångevik (ca 15 minuter enkel väg) eller parkera bilen på Haby och promenera runt i Haby bukt.

Tips på vandringsleder med barn från 5 år och uppåt:Vita Leden – 4 km lång. Man går genom skog, över klipphällar och stenrösen, hoppar över skrevor, klättrar upp för en bergvägg och har fantastisk utsikt över havet. Efter halva sträckan kommer man fram till Kolbrantsviken, där är det fint att stanna och fika. Här finns också fin snorkling. På Vita Leden finns tipspromenad och bingo.

Tips på äventyrliga vandringsleder med äldre barn (från ca 8-10 år och uppåt):Orange led från Fykan till Sote Bonde – olika lång beroende på vilken väg man väljer att gå. Sote Bonde är Ramsviks högsta topp och barnen (och även vuxna) tycker att det är kul att klättra upp till toppen och se ut över hela Ramsvik. Leden innehåller klättring.

Grosshamn-Öberg Tånge – omarkerad led (finns varken markerad på karta eller i naturen), men så länge man följer kusten är man på rätt väg. Öbergs släta, rosa klippor är fantastiska och här finns även en grotta som är spännande att besöka. Det tar ca en timme att gå enkel väg. På kartan ser det enklare ut att gå från Vita Leden till Öberg Tånge, men det är inget vi rekommenderar då där finns en hel del raviner som är svåra att passera. Finns parkering vid Grosshamn.

Jättegrytorna och ravinen – Börja gå Vita leden, ungefär vid tipsfråga 6, finns det rosa/vita markeringar. Följ dessa för att komma genom ravinen och till Jättegrytorna.

Kung Tryggves grav på Tryggö – Parkera vid Nötö (på södra Ramsvik) och promenera över till Tryggö. Ni behöver vada över grunt vatten, så ett tips är att ta med en liten handduk att torka fötterna på.

 t6a8739

Ramsviks familjeäventyr – ett paket för den aktiva familjen

Upplev några härliga och uppfriskande vårdagar tillsammans med familjen, utmana er i minnesvärda familjeäventyr samtidigt som ni njuter av hav…
 t6a9882

Hyr stuga på Ramsvik

Välkommen att hyra stuga på Ramsvik Stugby & Camping, en mil norr om Smögen på Västkusten.
Ankomst:
Avresa: