krabbfiske_img_9428.jpg

Krabbfiske


Hummerfisket i Bohuslän är vida känt och en stor händelse på hösten, men även krabbfiske är spännande och fångsterna betydligt bättre. Med undantag för en dryg vecka efter 15 sep får krabba fiskas när som helst under året och den innehåller mycket mat. Krabban fiskas med tinor, precis som hummern och i båda fallen använder man fisk som agn.

Eftersom redskapen, fångstplatserna och metoden är densamma som vid hummerfiske finns risken att du fångar en hummer vid krabbfiske. Under perioden 1/5 – första måndagen efter 20/9 är hummern fredad och får absolut inte fångas. Skulle du råka fånga en hummer under denna period måste den omedelbart släppas tillbaka. Läs mer nedan om hur du fiskar krabba på egen hand. Om du hellre vill följa med en yrkesfiskare ut på krabbfiske, rekommenderar vi Smögens Fiske & Skärgårdsturer. Under högsäsong arrangerar de krabbfisketurer flera gånger i veckan för våra gäster, men det går att kontakta dem direkt om det inte är någon av turerna som passar i tid.

Tobbes recept på kokt krabba:

Koka upp en stor kastrull vatten. Hur stor beror på hur många krabbor du ska koka samtidigt. För en vatten mängd på ca 4 liter, lägg i ca 1 dl grovsalt, ca 1/2 dl socker, en halv burk öl (drick resten själv) och en knippe krondill (eller vanlig dill). Avliva krabban genom att snabbt sticka den med t ex mejsel i en av öppningarna under locket på ”magen”. Krabban dör omedelbart. Lägg sedan krabban i kokande vatten (tryck ned den helt under vattnet), låt krabban koka 10 min (mindre exemplar) till 20 min (större). Tag av kastrullen, lyft ur krabborna. Låt lagen svalna något. Lägg tillbaka krabborna i lagen och låt stå kallt. Ju längre krabban står i lagen, desto mer smak av dill och öl får den. Dela krabban på mitten med en kraftig kniv och pilla ut allt gott. Klorna spräcks med t ex en polygrip, men med lite övning spräcker du klorna bättre med ett snärtigt slag av t ex övre delen på en vanlig bestickkniv.

Hemligt insidertips: Rosta en ljus skiva bröd och bred med lite smör. Bred på ett tunt lager Hovmästarsås och lägg på ett maffigt berg med krabbkött. Avnjutes med en kall pilsner! Det blir inte bättre – grymt gott!

Behövs för att fiska krabba

Motorbåt – går att hyra på Ramsvik
Krabbtinor med lina och märkt flöte
Agn – fiskhuvuden, hela makrillar etc.

Så här fiskar du krabba

Visa
Förbered tinorna

Köp några tinor med linor och flöten/”välen” hos vår lokala skeppshandel, Norden, på Smögen. Eller beställ i förväg hos Carapax. Tinorna måste ha ett flykthål på minst 75 cm (2 st x 54 mm under hummerfiskeperioden). Linan bör vara minst 30 meter för att ha marginal till de djup du fiskar på. Om du har sjunklina, åtminstone överst, minskar risken för att någon båt ska köra över linan och kapa den med propellern. Flötet måste vara märkt med ett ”F” (för Fritidsfiskare) och namn/telefonnummer till dig.

Agna

I tinan finns en agnpåse där du lägger i betet som ska locka in krabborna. Vanligen öppnas agnpåsen när du öppnar gaveln på tinan och försluts när du stänger den. Har du fått mycket makrill, så är en hel fisk utmärkt bete. Tag dock ur inälvorna först (för din egen skull nästa dag…) och gör ett par snitt på kroppen så att det luktar riktigt gött runt tenan. Har du inte fiskat själv, be snällt hos en lokal fiskhandlare om du kan få lite rens till agn.

Lägg i (”sätt”) tinorna

Åk ut med båten till lämplig fiskplats. Stenig botten, 10 – 25 m djupt. Du kan få tips av Torbjörn eller i receptionen. Kontrollera att linan ligger i ordning och utan trassel. Stäng av motorn, för att minska risken för lina i propellern. Håll flötet separat och be gärna någon medföljande hålla i det hårt tills du är säker på att tinan är på botten och du har minst två meters slack kvar på linan.

Släpp i tinan och låt linan löpa fritt genom dina händer. När tinan nått botten, lyft den en meter och släpp långsamt ned igen. Varför? Jo, då vet du att den står rätt på botten och inte hamnat uppochned. Har du mycket lina kvar (> 10 m) upp till flötet är det en bra idé att knyta ihop det innan du släpper i flötet.

Kom ihåg var du ”satt” tinan så du hittar den igen när det är dags att vittja den! Har du ekolod sätter du en enkel markering av platsen, men även med en smartphone kan du få reda på din exakta position, t ex med Sjöräddningens app.

OBS! Viktigt! Släpp inte i flötet förrän du är säker på att tinan står på botten och du har minst två meters slack kvar! Om du slänger i flötet för tidigt och det är för djupt eller trassel på linan, så drar den tunga tinan med sig flötet i djupet och du har förlorat ditt redskap. Ännu värre är att tinan kommer att stå på botten i flera år och fiska krabbor och hummer. De går in, dör och fungerar som agn för andra som går in, dör…  Ställ inte till med detta!

Dra upp tinorna och vittja dem

Låt tinorna ligga minst över natten. Krabborna som gått in i tinan tar inte skada av att de ligger i längre, men erfarenheten säger att den agnade tinan fiskar bäst första dygnet. Därefter går det inte i så många fler eftersom agnet är förbrukat.

Åk ut till fångstplatsen och lokalisera ditt flöte. Närma dig sakta och rakt mot vinden, för att minska risken för lina i propellern. Bra att ha med en båtshake för att få tag på flötet och lyfta ombord det. Håll koll på ev andra flöten runt omkring. Om möjligt, stäng av motorn medan ni drar tinan.

Ska ni agna om och fortsätta fiska, tag ur krabborna och lägg i en balja. Täck dem gärna med en duk eller lock så håller de sig lugna och bråkar inte med varandra.

OBS! Om ni skulle råka få en hummer i tinan (och det är under fredningstiden) måste den omedelbart återutsättas på samma plats. Tänk inte ens tanken på att tjuvfiska en hummer! Det är ett mycket allvarligt och skamligt brott i Bohuslän.

 mg 9613 kopia

Fiskepaket

Boka Ramsviks fiskepaket med övernattningar i stuga, frukost, middagar, motorbåt, agn och fiskinfrysning. Ramsvik är det perfekta stället för havsfiske,…
 t6a9882

Hyr stuga på Ramsvik

Välkommen att hyra stuga på Ramsvik Stugby & Camping, en mil norr om Smögen på Västkusten.
Ankomst:
Avresa: