Vandra på Ramsvik

För dig som älskar vacker natur! Ge dig ut på vandring runt Ramsvik och upplev en storslagen natur.

Vandra i Ramsvikslandets naturreservat

Ramsvikslandets naturreservat instiftades 2006. Det relativt lilla området på (cirka 5 km x 2,5 km) erbjuder fantastisk miljö med klipplandskap i bohusgranit, omväxlande natur och intressanta spår från inlandsisen, det kustnära jordbruket och bohuslänskt stenhuggeri. Det är lätt att ta sig ut på Ramsvikslandet och enkelt att ströva omkring över ön.

På din vandring upplever du fina klippformationer, oslagbar havsutsikt, saltstänkt frisk luft och ett rikt djur- och växtliv. Du vandrar över klipphällar, i områden med klappersten, bland ljunghedar och genom beteshagar. Stundtals känner du den söta aromen från tallskogens pelarsal, stundtals lyssnar du till skriandet från några fiskmåsar som festar loss på musslor på röda granithällar intill havet.

Klippornas Rike

Ramsvikslandets naturreservat kallas ibland Klippornas Rike, vilket är enkelt att förstå. Den röda bohusgraniten blandas här med andra, yngre bergarter. På norra delen av Ramsvik, på Öberg, kan du uppleva ett fantastiskt landskap med de vackert röda och släta granitklipporna.

Det finns rikligt med spännande spår av inlandsisen i form av rundhällar, jättegrytor, isräfflor och skärtråg. Bäst ser du spåren på kuststräckan väster om Sote Huvud, strax söder om pittoreska Fykan, samt ute på Ramsviks nordvästra ände, Öberg Tånge, där enorma rosa granitmassiv tydligt slipats av inlandsisens förflyttning. Även på Tryggö, i södra änden av Ramsvikslandet, är granitformationerna imponerande. Missa inte heller det mäktiga gravröset Kung Tryggves grav på Tryggö, där vikingakungen Tryggve ligger begravd. Överallt påminns du också om stenhuggeriepoken i Bohuslän från slutet av 1800-talet och cirka 50 år framåt.

Om du är växtintresserad, ska du ta dig till de öppna vindpinade strandängarna vid lättillgängliga Haby bukt. Där finns en mångfald av små växter som trivs på den magra skalbanksjorden.

Bland ornitologer är Ramsvikslandet väl känt och här finns även en ringmärkningsstation. Förutom havsfågel som skådas från öns västra kust finner du även många vadare i Långetången på Haby. Göken är vanlig på Ramsvik – lätt att höra, men svår att upptäcka.

Vandringsleder på Ramsvik

Vandringslederna på Ramsvik är perfekta för dig som vill uppleva skärgården under en vecka eller en helg. De startar från stugbyns parkering och det finns flera rundleder och kortare vandringar. Den kortaste är 1,5 km och den längsta är 16 km. Några av vandringslederna följer lättrampade stigar och vissa vandringsleder kräver klättring och omvägar runt raviner. Det finns både välmarkerade vandringsleder och sådana som kräver uppmärksamhet på kartan och i naturen.

Eftersom Ramsvik är en ö, brukar vi lugna dig med dåligt lokalsinne. Så länge du inte har vatten över midjan har du inte kommit alltför långt bort från den trygga stugbyn…

NYHET! Ramsvik runt

Från sommaren 2019 finns nu en led som går hela Ramsvik runt. Den är en delsträcka av Soteleden/Kuststigen, är 14,5 km och markerad med blått.

Röda leden

Röda leden är Ramsviks kortaste vandringsled. 1,5 km lång och väl markerad med röda prickar. Tar ca 30 minuter att gå och är perfekt för en kort hundpromenad. Det går inte att gå Röda leden med barnvagn.

Vita leden

Vita leden är rolig för både barn (från 7 år) och vuxna. 4 km lång och väl markerad med vita prickar. Tar ca 1,5-2 timmar att gå. Vita leden går över klippor och genom skog och det finns partier där du måste hoppa mellan stenar, klättra uppför en brant och hoppa över skrevor i berget. Det går inte att gå Vita leden med barnvagn.

Ramsvikslederna

Ramsvikslederna är väl markerade både med skyltar och med orange markeringar i naturen. Det är flera olika leder som sammanstrålar och du kan välja att gå olika långt, beroende på vilken väg du tar. Den längsta sträckan är 16 km.

Omarkerade leder på Ramsvik

Det finns ett flertal leder att vandra på Ramsvik som inte är markerade i naturen. Några av dem finns med på vandringskartan, som ni får när ni checkar in på Ramsvik.

Här kan du ladda ner en karta över Ramsviks vandringsleder

Här kan du läsa mer om Ramsvikslandets naturreservat på Länsstyrelsen.

Klicka här för att ladda ner en broschyr om Ramsvikslandet.

Vi vill också tipsa om boken ”Weekendvandra kring Göteborg”, där vandringsjournalisterna Karin Fingal och Fredrik Schenholm beskriver två fina vandringar på Ramsvikslandet. ”Södra Ramsvikslandet-11 km” och ”Norra Ramsvikslandet – 7 km”.

Soteleden och Kuststigen

Soteleden och Kuststigen går genom hela Sotenäs kommun och ut på Ramsvikslandet. Soteleden är väl markerad med blå/vita markeringar.

Här finns en digital karta om du vill planera din vandring längs Soteleden och Kuststigen.

Vandringspaket

På Ramsvik erbjuder vi vandringspaket där det ingår övernattning i stuga och måltider. Läs mer om vårt vandringspaket här.

 

Info till er vandringsresa

Gratis vandringskarta i receptionen
Trevliga stugor med 2-7 bäddar
Markerade vandringsleder
Gå-stavar finns att låna
Lunchpaket finns för beställning
Vacker och skiftande natur
Olika svårighetsgrader
Jättegrytor
Fina picknickplatser
Växter och fåglar

Mer fakta om vandring på Ramsvik

Visa
Ta med på vandringen

Ta med på vandringen: Badkläder om du gillar att bada. Liten ryggsäck med fika eller lunch och vatten. Sköna skor och kläder. En tunn vindjacka är aldrig fel i Bohuslän. Mobiltelefon. En plastpåse för skräp.

Ta med hunden

Vill du ta med hunden på vandringen? Det får du gärna. Men du måste ha den kopplad så att den inte stör djur eller fåglar i reservatet.

Allemansrätten - självklar i Sverige, unik i världen

Allemansrätten gör att alla har tillgång till den svenska naturen, men kräver samtidigt ett stort ansvar. Grundregeln är att du får vandra nästan överallt där det inte är tomtmark, men inte störa eller förstöra. Du får plocka svamp och bär, tälta ett dygn (dock inte i Ramsvikslandets naturreservat där det råder campingförbud) och göra upp en lägereld, men tänk på brandrisken och att inte lämna några spår efter dig. I Ramsvikslandets naturreservat är det inte tillåtet att plocka blommor.

Skräp

Självklart får du inte skräpa ner i naturen. Ta alltid med dig en tom plastkasse ut, så att du kan ta med dig dina sopor hem. Även om bananskal och apelsinskal så småningom ruttnar, ser de skräpiga ut under lång tid. Tänk på att snus och fimpar också är skräp, som dessutom förgiftar vatten och djur.

Får man göra upp eld?

Du får elda i naturen så länge det inte är någon fara för att elden ska sprida sig eller förstöra naturen. Det betyder att du aldrig får elda direkt på berg, då kan berget skadas, eller under ett träd så att grenarna bränns. Ett tips är att elda på sand i vattenbrynet.

Hoppa i badet!

Du vår bada varsomhelst. Undantaget är andras privata brygga eller tomt.

Vandringspaket
Från 2989:- för 2 nätter

Vandra i Ramsvikslandets fantastiska naturreservat. Med vårt vandringspaket får ni bo i stuga, äta frukost och middag i Ramsviks restaurang, lunchpaket med på vandringen och kartor över vandringslederna. Valfria ankomst och avresedagar.

Visa alla paket
Hitta boende direkt
Ankomst:
Hemresa: