Vandra på Ramsvik
Vandra i Ramsvikslandets naturreservat
Tips! Jättefint att vandra i augusti och september!
Ramsvikslandets naturreservat instiftades 2006. Det relativt lilla området på (cirka 5 km x 2,5 km) erbjuder fantastisk miljö med klipplandskap i bohusgranit, omväxlande natur och intressanta spår från inlandsisen, det kustnära jordbruket och bohuslänskt stenhuggeri. Det är lätt att ta sig ut på Ramsvikslandet och enkelt att ströva omkring över ön.
Klippornas Rike
Ramsvikslandets naturreservat kallas ibland Klippornas Rike, vilket är enkelt att förstå. Den röda bohusgraniten blandas här med andra, yngre bergarter. På norra delen av Ramsvik, på Öberg, kan du uppleva ett fantastiskt landskap med de vackert röda och släta granitklipporna.
Det finns rikligt med spännande spår av inlandsisen i form av rundhällar, jättegrytor, isräfflor och skärtråg. Bäst ser du spåren på kuststräckan väster om Sote Huvud, strax söder om pittoreska Fykan, samt ute på Ramsviks nordvästra ände, Öberg Tånge, där enorma rosa granitmassiv tydligt slipats av inlandsisens förflyttning. Även på Tryggö, i södra änden av Ramsvikslandet, är granitformationerna imponerande. Missa inte heller det mäktiga gravröset Kung Tryggves grav på Tryggö, där vikingakungen Tryggve ligger begravd. Överallt påminns du också om stenhuggeriepoken i Bohuslän från slutet av 1800-talet och cirka 50 år framåt.
Om du är växtintresserad, ska du ta dig till de öppna vindpinade strandängarna vid lättillgängliga Haby bukt. Där finns en mångfald av små växter som trivs på den magra skalbanksjorden.
Bland ornitologer är Ramsvikslandet väl känt och här finns även en ringmärkningsstation. Förutom havsfågel som skådas från öns västra kust finner du även många vadare i Långetången på Haby. Göken är vanlig på Ramsvik – lätt att höra, men svår att upptäcka.

Vandringsleder på Ramsvik
Vandringslederna på Ramsvik passar både för längre dagsvandringar och kortare promenader och är perfekta för dig som vill uppleva skärgården under en vecka eller en helg. De startar från stugbyns parkering och det finns flera rundleder och kortare vandringar. Den kortaste är 1,5 km och den längsta är 15 km. Några av vandringslederna följer lättrampade stigar och vissa vandringsleder kräver klättring och omvägar runt raviner. Det finns både välmarkerade vandringsleder och sådana som kräver uppmärksamhet på kartan och i naturen.
Njutvandra på Ramsvik
Naturreservatet erbjuder storslagen miljö med klipplandskap i bohusgranit, omväxlande natur och fantastisk havsutsikt. Det finns flera utsiktsplatser längs med vandringslederna och många bra platser för picknick.

Ramsvik runt - KUSTSTIGEN - 15 km - ca 6 timmar - blå markering
Från sommaren 2019 finns nu en led som går hela Ramsvik runt. Den är en delsträcka av Soteleden/Kuststigen, är 15 km och markerad med blått. Längtar du efter en härlig vandring i omväxlande natur är Ramsvik runt den perfekta leden. Vandringen går att göra på några timmar, men med fika och bad blir det lätt en dagstur. Ladda ner karta och information om vandringen här.
Röda leden - 1,5 km - ca 30 min - röd markering
Röda leden är Ramsviks kortaste vandringsled. 1,5 km lång och väl markerad i rött. Tar ca 30 minuter att gå och är perfekt för en kort hundpromenad. Det går inte att gå Röda leden med barnvagn.
Vita leden - 4 km - ca 1,5 timme - vit markering
Vita leden har extra allt och är ett Ramsvikslandets miniatyr med strandängar, skogar och släta röda granitklippor med hänförande utsikt över havet. Via en avstickare från leden kan vandraren nå ett område med en spännande ravin och 44 jättegrytor. Vita leden är en vandring för hela familjen och kompisgänget, som inte räds två utmanande partier som kräver enklare klättring. Vi rekommenderar Vita leden för både barn (från 7 år) och vuxna. 4 km lång och väl markerad i vitt. Tar ca 1,5-2 timmar att gå. Vita leden går över klippor och genom skog och det finns partier där du måste hoppa mellan stenar, klättra uppför en brant och hoppa över skrevor i berget. Det går inte att gå Vita leden med barnvagn. Ladda ner karta och information om vandringen här.
Norra Ramsviksleden - 7,5 km - ca 2,5 timme - blandade färgmarkeringar
För den som vill ha en vandring med spår av forna tiders stenbrytning och njuta en fantastisk utsikt över boställe, betesmarker och havet vid Grosshamn är Norra Ramsviksslingan ett lätt val. Räkna med en halv dags vandring. Detta är en mestadels lättgången led för hela familjen, från unga till mogna, men innehåller en brant passage neråt. Varning: Vid blött underlag, undvik denna led. Kom hellre tillbaka en annan dag, eller ta den åt motsatt håll. Ladda ner karta och information om vandringen här.
Södra Ramsviksleden - 9 km - ca 3,5 timme - gul markering
För den botaniskt intresserade är Södra Ramsviksslingan ett lockande val med sina ängsmarker, beteshagar och sällsynta växter. Även fågelskådaren och den goelogiskt intresserade får sitt. Leden är lättgången och bjuder in till vandring för hela familjen med fina bad vid Haby. Ladda ner karta och information om vandringen här.
Torbjörns led - 6 km - ca 2 timmar - blandade färgmarkeringar
Torbjörns led är en lättvandrad led. Den passar hela familjen, kompisgänget eller den ensamma vandraren som vill sträcka ut lite grann och uppleva Ramsviks skogsdungar, släta klipphällar, boplatser och beteshagar. En favoritrunda på 6 km för Torbjörn som bott på Ramsvik i över 50 somrar. Denna led har ingen egen färgmarkering i naturen utan följer andra leders färger. Ladda ner karta och information om vandringen här.

Annikas led - 3 km - ca 1 timme - blandade färgmarkeringar
Annikas favoritled är det perfekta valet för hela familjen att vandra tillsammans. Det är en lätt led som går genom skog, över klippor och längs två havsstränder. Och helt saknar strapatser. Barnen brukar älska att komma till stranden vid Tångevik. Där finns mycket spännande saker att upptäcka som flutit i land. Denna led har ingen egen färgmarkering utan följer andra leders färger.
Äventyrsvandra på RamsvikBestig Sote Bonde, Ramsviks högsta topp, och njut av den vackra utsikten. Följ kustlinjen norrut (ej markerad led) till Öberg Tånge, leta upp den gamla militärgrottan och förundras över de perfekt slipade, rosaskimrande granitklipporna. Klättra genom ravinen och leta upp jättegrytorna som formats av inlandsisen. Eller vada över till Tryggö, bestig stenröset på toppen med kung Tryggves grav och leta upp den hemliga grottan.
Öberg Tånge - för nyfikna och äventyrslystna vandrare
Längtar du efter en mer äventyrlig vandring i stiglös terräng? Välj då att gå till Öberg Tånge. Du blir rikt belönad av imponerande formationer av osannolikt slät gröd granit när du är framme! Ta med matsäck och vatten, för här ute går timmarna snabbt.
Tryggö - 2 km (från Nötös parkering) - ca 1,5 timme
Är du på Ramsvikslandet ska du såklart ta en tur också till Tryggö, en ö söder om Ramsvik. Det är en kul och extra spännande vandring, eftersom du får vada över ett grunt sund för att komma dit. På toppen tronar vikingakungen Tryggves mäktiga grav. Ladda ner karta och information om vandringen här.

Omarkerade leder på Ramsvik
Det finns ett flertal leder att vandra på Ramsvik som inte är markerade i naturen. Några av dem finns med på vandringskartan, som ni får när ni checkar in på Ramsvik.
Här kan du läsa mer om vandringslederna på Ramsvikslandet
Här kan du ladda ner en karta över Ramsviks vandringsleder
Här kan du läsa mer om Ramsvikslandets naturreservat på Länsstyrelsen.
Klicka här för att ladda ner en broschyr om Ramsvikslandet.
Vill ni ha mer information om vandring på västkusten, kan ni kika här på Vandra i Västsverige.
Vi vill också tipsa om boken ”Weekendvandra kring Göteborg”, där vandringsjournalisterna Karin Fingal och Fredrik Schenholm beskriver två fina vandringar på Ramsvikslandet. ”Södra Ramsvikslandet-11 km” och ”Norra Ramsvikslandet – 7 km”.
UTRUSTNING:Vi tipsar om Icebugs skor, för bästa grepp på Ramsviks klippor. Klicka här för att komma till Icebugs webbshop.
Soteleden och Kuststigen
Soteleden och Kuststigen går genom hela Sotenäs kommun och ut på Ramsvikslandet. Soteleden är väl markerad med blå/vita markeringar.
Här finns mer information om Kuststigen
Här finns en digital karta om du vill planera din vandring längs Soteleden och Kuststigen.
Vandringspaket
På Ramsvik erbjuder vi vandringspaket där det ingår övernattning i stuga och måltider. Läs mer om vårt vandringspaket här.
Info till er vandringsresa
Mer fakta om vandring på Ramsvik
VisaTa med på vandringen: Badkläder om du gillar att bada. Liten ryggsäck med fika eller lunch och vatten. Sköna skor och kläder. En tunn vindjacka är aldrig fel i Bohuslän. Mobiltelefon. En plastpåse för skräp.
Vill du ta med hunden på vandringen? Det får du gärna. Men du måste ha den kopplad så att den inte stör djur eller fåglar i reservatet.
Allemansrätten gör att alla har tillgång till den svenska naturen, men kräver samtidigt ett stort ansvar. Grundregeln är att du får vandra nästan överallt där det inte är tomtmark, men inte störa eller förstöra. Du får plocka svamp och bär, tälta ett dygn (dock inte i Ramsvikslandets naturreservat där det råder campingförbud) och göra upp en lägereld, men tänk på brandrisken och att inte lämna några spår efter dig. I Ramsvikslandets naturreservat är det inte tillåtet att plocka blommor.
Självklart får du inte skräpa ner i naturen. Ta alltid med dig en tom plastkasse ut, så att du kan ta med dig dina sopor hem. Även om bananskal och apelsinskal så småningom ruttnar, ser de skräpiga ut under lång tid. Tänk på att snus och fimpar också är skräp, som dessutom förgiftar vatten och djur.
Du får elda i naturen så länge det inte är någon fara för att elden ska sprida sig eller förstöra naturen. Det betyder att du aldrig får elda direkt på berg, då kan berget skadas, eller under ett träd så att grenarna bränns. Ett tips är att elda på sand i vattenbrynet.
Du vår bada varsomhelst. Undantaget är andras privata brygga eller tomt.