Vandra på Västkusten

För dig som älskar vacker natur! Ge dig ut på vandring runt Ramsvik och upplev en storslagen natur. Planerar du en vandringsresa? Kontakta oss så hjälper vi dig.
Förfrågan vandringsresa

Vandra på Västkusten i Ramsvikslandets fantastiska miljö med klipplandskap i bohusgranit, omväxlande natur och intressanta spår från inlandsisen, det kustnära jordbruket och bohuslänskt stenhuggeri.

Ramsvikslandets naturreservat i Bohuslän erbjuder vandringsleder med olika svårighetsgrad, den kortaste är 1,5 km och den längsta är 16 km. Några av vandringslederna följer väl markerade och lättrampade stigar och vissa vandringsleder kräver klättring och omvägar runt raviner.

Eftersom Ramsvik är en ö, brukar vi lugna dem med dåligt lokalsinne. Så länge du inte har vatten över midjan har du inte kommit alltför långt bort från den trygga stugbyn…

Om ni vill vandra längre sträckor, går Soteleden från Ramsvik till både Smögen, Nordens Ark, Kungshamn, Hunnebostrand och Bovallstrand.

Planerar ni en vandringsresa? Varför inte ta en weekend på Ramsvik med härligt friluftsliv, god mat och övernattning i trevliga stugor. För dig som vill vandra med hund, har vi husdjursvänliga stugor.

Info till er vandringsresa

Gratis vandringskarta i receptionen
Restaurang
Trevliga stugor med 2-7 bäddar
Markerade vandringsleder
Gå-stavar finns att låna
Lunchpaket finns för beställning
Vacker och skiftande natur
Olika svårighetsgrader
Jättegrytor
Fina picknickplatser
Växter och fåglar

Mer fakta om vandring på Ramsvik

Visa
Ramsvikslandets naturreservat

Ramsvikslandets naturreservat instiftades 2007. Det relativt lilla området på (cirka 5 km x 2,5 km) erbjuder fantastisk miljö med klipplandskap i bohusgranit, omväxlande natur och intressanta spår från inlandsisen, det kustnära jordbruket och bohuslänskt stenhuggeri. Det är lätt att ta sig ut på Ramsvikslandet och enkelt att ströva omkring över ön.

Vandringsleder

Från stugbyn utgår den snitslade Röda Leden på 1,5 km (lätt) och Vita Leden på 4 km (medelsvår). Soteleden är markerad med blå/vita markeringar på träd, stolpar eller märkta stenrösen på vissa bergspartier. Det finns ytterligare några vandringsleder på 10-16 km som är markerade i naturen och ännu fler hittar du på kartan som finns gratis att hämta i receptionen.

Klippornas Rike

Ramsvikslandet kallas ibland "Klippornas Rike". Den röda bohusgraniten blandas här med andra, yngre bergarter. Det finns rikligt med spännande spår av inlandsisen i form av rundhällar, jättegrytor, isräfflor och skärtråg. Bäst ser man spåren på Tryggö och vid kusten mellan Sote huvud och Fykan.
Missa inte heller det mäktiga gravröset Kung Tryggves grav på Tryggö, där vikingakungen Tryggve ligger begravd. Överallt påminns du också om stenhuggeriepoken i Bohuslän från slutet av 1800-talet och cirka 50 år framåt.

Växter och fåglar

Den växtintresserade trivs på de öppna vindpinade strandängarna. Vid lättillgängliga Haby bukt finns en mångfald av små växter som trivs på den magra skalbanksjorden.

Bland ornitologer är Ramsvikslandet väl känt och här finns bland annat en ringmärkningsstation. Förutom havsfågel som skådas från öns västra kust finner du även många vadare i Långetången på Haby. Göken är vanlig på Ramsvik – lätt att höra, men svår att upptäcka.

Bokning

Planerar du en vandringresa? Fyll i formuläret så hjälper vi dig med förslag.
Fält markerade med * är obligatoriska.
Hitta boende direkt
Ankomst:
Hemresa: